6 korisnih dejstava biljke Brami na funkciju mozga

Written by Stanko Nikolic on . Posted in Ishrana

brahmiBrami (Bacopa monnieri), je biljka koja se u Ajurvedi koristi u različite svrhe. Moderna istraživanja procenjuju ulogu Bramija u tretmanu nekoliko neuroloških poremećaja, uključujući Alchajmerovu bolest, epilepsiju i shizofreniju. Brami nije lek ni za jednu od pomenutih bolesti, ali se daljim israživanjem može pokazati koliko može pomoći u terapiji ovih stanja.

  1. Shizofrenija

U tretmanu shizofrenije, Brami je privukao pažnju potencijalnim dejstvom na stabilizaciju određenih neurotransmitera u mozgu. Time se utiče na popravljanje nekih kognitivnih poremećaja koji prate shizofreniju.

  1. Alchajmerova bolest

Istraživanja na životinjama pokazuju pozitivne efekte Bramija na kognitivne funkcije, dejstvo koje se pripisuje antioksidativnim efektima ove biljke. Kao antioksidant, Brami izgleda da pomaže u zaštiti nervnih ćelija od oštećenja koja nastaju u razvoju Alchajmerove bolesti.

  1. Epilepsija

Jedna od aktivnih materija prisutnih u Bramiju, Bacoside A, pokazuje blagotvorno dejstvo na neurološke promene kod osoba koje imaju epileptične napade. Takođe, izgleda da pomaže balansiranje nivoa serotonina (jedan od neurotransmitera) u mozgu.

  1. Starenje

Starenje je fiziološki proces, ali propadanje intelektualnih funkcija ne mora da bude njegov sastavni deo. Ajurveda vekovima ističe Brami kao pomoć i podršku očuvanju intelektualnih funkcija pri dugotrajnoj upotrebi.

  1. Pamćenje

Što se tradicionalne upotrebe tiče, Brahmi je najpoznatiji po svom pomoćnom dejstvu na očuvanje i poboljšanje memorije. Jedna studija, rađena u Australiji, ispitivala je dejstvo Bramija na verbalno učenje i pamćenje. Došli su do pozitivnih rezultata, sa pojavom samo blagih neželjenih reakcija (blaga mučnina).

  1. Parkinsonova bolest

Istraživanje dejstva Bramija na obolele od Parkinsonove bolesti ukazuje na neke pozitivne efekte. Brami može uticati na balans dopamina (neurotransmiter u mozgu), smanjuje degenerativne promene nervnog tkiva. Međutim, potrebno je više istraživanja na ovu temu da bi se došlo do konkretnijih rezultata.

Ajurvedska mudrost i konvencionalna medicina se postepeno približavaju, posebno kada je upotreba Bramija u pitanju. Lako je sa uzbuđenjem gledati Brami kao budući magični lek za mnoge neurološke probleme, ali važno je zapamtiti da je Brami pre svega nutritivna podrška zdravlju nervnog sistema,  i da je potrebno još puno istraživanja da bi se pokazao njegov pravi značaj u prevenciji i tretmanu bolesti.

Tags: , ,

Trackback from your site.