PRIMED 10 Fertimed protiv posledica hroničnog stresa i hormonskog disbalansa

Written by Danica Petrovic on . Posted in Blog, Stres

Hronični stres

Ubrzan tempo života i rada, previše obaveza i zadataka je postao svakodnevica velikog broja ljudi. Dugotrajna izloženost stresnim situacijama ostavlja posledice na ceo organizam. Hronični umor, bezvoljnost, mentalna iscrpljenost, glavobolja, poremećaj apetita, pad imuniteta sa čestim infekcijama, poremećaj regulacije krvnog pritiska i mnogi drugi simptomi mogu biti znak da je organizam izložen prekomernom stresu.

Hronična izloženost stresu može imati za posledicu i hormonski disbalans kako kod muškaraca, tako i kod žena. Kao posledica disbalansa polnih hormona mogu da postoje smanjena seksualna želja (libido), poremećaj erekcije, poremećaji menstrualnog ciklusa i neplodnost.

PRIMED 10 Fertimed je prirodna formula na bazi pčelinjih proizvoda i peruanske make.

Visok sadržaj nutritivno važnih sastojaka pomaže u očuvanju odbrambenih snaga organizma izloženog hroničnom psiho-fizičkom stresu. Povoljno deluje na ublažavanje posledica hormonskog disbalansa kod oba pola.

PRIMED 10 FERTIMED JE PRIRODAN PREPARAT NA BAZI MEDA, POLENA, PRAHA PERUANSKE MAKE, MATIČNOG MLEČA I PROPOLISA. NE SADRŽI VEŠTAČKE BOJE, KONZERVANSE I DRUGE ADITIVE.

PRIMED 10 FERTIMED preporučuje se:

  • kod stanja hroničnog stresa, hormonskog disbalansa oba pola

  • osobama izloženim povećanom psiho-fizičkom naporu.

Za poručivanje preko webshopa kliknite ovde!

Vežbanje i sunčanje jačaju kosti!

Written by Tanja Penić on . Posted in Blog

Kako bi povećali gustinu kostiju i sprečili eventualne prelome neophodno je promeniti ishranu i uvesti vežbe kao svakodnevni ritual…
Osteoporoza je bolest kod koje prirodno lečenje može dati dobre rezultate i povećati kvalitet i gustinu kostiju. Ova bolest prouzrokuje postepeno istanjivanje i slabljenje nekad snažnih kostiju, pa one na taj način postaju krte i osetljive na prelome. Osteoporoza je češća među starijima i to prevashodno kod ženskog pola. Iako bolest zahvata sve kosti, najčešće dolazi do preloma kičme, ručnog zgloba ili kuka. Kod starijih osoba prelomi kuka mogu da budu naročito opasni, jer duga nepokretnost tokom lečenja često dovodi do nastanka krvnih ugrušaka ili zapaljenja pluća. Pročitajte 5 saveta kako da očuvate zdrave i čvrste kosti:
Sirova hrana – je lekovita i pokazala se korisnom protiv mnogih bolesti pa i kod osteoporoze.
Vežbanje – kao i mišićna masa, ako ne vežbamo redovno, naša koštana masa se vremenom smanjuje. Zato su redovne sportske aktivnosti vrlo bitne za prevenciju osteoporoze. Za vreme vežbanja ne rade samo mišići, nego i kosti. Kao odgovor na fizičku aktivnost, kosti postaju jače i deblje.
Kalcijum i sunce – neophodno je povećati unos kalcijuma i redovno se izlagati sunčevim zracima da bi se organizmu obezbedila dovoljna količina vitamina D, jer su ovo dva najbitnija faktora koja održavaju zdravlje kostiju i podižu nivo gustoće kostiju.
Magnezijum je takođe mineral o kojem treba voditi računa da ga u organizmu uvek bude dovoljno jer on, slično vitaminu D, podstiče apsorpciju kalcijuma i utiče na izgradnju kostiju.
Povrće – osim redovnog sunčanja osteoporoza se može kontrolisati i unosom mlečnih proizvoda, susama, graška, zelenog lisnatog povrća, integralnih žitarica, orašastog voća i semenki.
Primed 3 kreći se lako je prirodni preparat napravljen je po proverenoj recepturi na bazi meda, kalcijuma, kurkume i propolisa. Preparat je indikovan kod osteoporoze, osteopenije, paradentoze, rahitisa kod dece kao i kod zdravih osoba u cilju održavanja vitalnosti i zdravlja, posebno kod žena u menopauzi u cilju prevencije nastanka oseoporoze. Indikacija za ovaj preparat su i otežano kretanje, bolovi u zglobovima (u zavisnosti od etiologije bolesti, posavetujte se sa lekarom). Primed 3 za koštano zglobni sistem nadoknađuje kalcijum u organizmu kao i vitamine i minerale a svojim sastavom deluje blagotvorno i na hrskavicu zglobova što omogućava lakše kretanje.

Dizurija nije bolest, već simptom

Written by Tanja Penić on . Posted in Blog

Dizurija nije bolest, ili stanje već simptom koji se opisuje kao pojava otežanog, ili bolnog i neprijatnog mokrenja (uriniranje). Često se dizurija opisuje i kao osećaj pečenja prilikom mokrenja.

Veoma je veliki broj bolesti i stanja koji mogu da dovedu do pojave dizurije, a najčešće se opisuju urinarne infekcije, kao i infekcije genitalnih organa. Takodje, dizurija može da se javi i kod benignog uvećanja prostate, strikture uretre, tumora genitourinarnog trakta, kod pojave peska i kamena u bubregu. Česta je pojava dizurije kod oštećenja uretre nakon kateterizacije, kod upotrebe odredjenih sapuna, kupki, ili losiona. Kod žena u postmenopauzi, dizurija se javlja nešto češće nego kod reproduktivno sposobnih žena. Ne bi trebalo zaboraviti i da odredjena maligna stanja mogu da dovedu do pojave dizurije, ali ova pojava, na svu sreću nije tako česta.

Statistički podaci pokazuju da se dizurija javlja veoma često, odnosno otprilike svaki dvadeseti pacijent u ustanovama primarne zdravstvene zaštite, mada ovi podaci variraju od zemlje do zemlje. Dizurija je simptom koji najčešće pogadja pripadnike starija populacije, mada se može javiti u bilo kom životnom dobu.

Kako se manifestuje dizurija?
Dizurija se najčešće opisuje kao otežano i bolno mokrenje. Veoma često pacijenti navode osećaj peckanja, bola i dugotrajnog grebanja prilikom mokrenja.Kada se bol pojavljuje tokom procesa mokrenja, proces koji dovodi do pojave dizurije se najverovatnije nalazi na uretri (završni deo mokraćne cevi). Kada se dizurija javlja na kraju mokrenja, tada se proces najverovatnije nalazi u mokraćnoj bešici
Kako se postavlja dijagnoza dizurije?
Anamneza sa kliničkom slikom i detaljnim pregledom pomaže prilikom postavljanja dijagnoze u osnovi dizurije.

Laboratorijske analize (analiza urina i urinokulture) se rutinski sprovode prilikom pretraga na urinarne infekcije.

Dopunske analize se sprovode samo u slučaju njihove potrebe (ultrazvučni pregled trbuha, cistoskopija, ureter

ografija).

Primed 9 brusnica je prirodni preparat na bazi meda, brusnice, hajdučke trave i kantariona koji se preporučuje u toku tretmana urinarnih infekcija i kao prevencija njihovog javljanja. Urinarne infekcije su daleko najčešći uzrok pojave dizuričnih tegoba. Urinarne infekcije imaju tendenciju ponovnog javaljanja i tada se nazivaju rekurentne urinarne infekcije. Ovakve infekcije najviše muče žene u menopauzi i postmenopauzi. Preventiva tih infekcija prirodnim preparatima koji sprečavaju njihovo ponovno javljanje može u velikoj meri da poboljša kvalitet života i smanji upotrebu antibiotika. Poznato je da se najčešće vraća infekcija izazvana ešerihijom koli (E. colli). Aktivni sastojci preparata Primed 9 brusnica onemogućavaju vezivanje bakterije E.Coli za sluzokožu mokraćnih organa i na taj način olakšavaju njeno izbacivanje i lečenje infekcije. Preventivnom upotrebom onemogućavaju ponovni nastanak infekcije.

Povećajte unos dobrih masnoća ishranom

Written by Tanja Penić on . Posted in Blog

U slučaju povećanih masnoća u krvi, uvek se prvo počinje sa promenom režima ishrane. S obzirom na to da masnoće mogu biti biljnog i životinjskog porekla, važno je obratiti pažnju na količinu i vrstu masnoće koju unosimo hranom. Ako se strogo pridržavate pravila ishrane, moguće je normalizovati blago povećane vrednosti holesterola i visoke vrednosti triglicerida. Međutim, osobe sa jako visokim vrednostima holesterola uglavnom moraju koristiti i lekove uz dijetu.

Zbog toga treba imati na umu par osnovnih saveta koje je potrebno primeniti u ishrani:

a. Zamenite izvor proteina

Crveno meso (svinjetina, govedina, junetina i meso divljači) koje sadrži holesterol zamenite nemasnim pilećim ili ćurećim mesom. Morska riba (losos, skuša…) ili pastrmka treba da se nađe na jelovniku dva, tri puta nedeljno, jer je bogata tzv. dobrim mastima, kao što su omega-3 masne kiseline – snažni čistači krvnih sudova od štetnih masnoća, neophodne za očuvanje ukupnog fizičkog i mentalnog zdravlja. Mahunarke (pasulj, sočivo, soja, leblebije) su dobra zamena za meso, a ujedno su i najbezbedniji prirodni lek za borbu protiv holesterola. Namirnice i proizvodi od soje imaju višestruke pozitivne efekte na snižavanje povećanih lipida, jer imaju vrlo malo zasićenih i dosta nezasićenih masti.

b. Povećajte udeo „dobrih“ masnih kiselina u ukupnom udelu masti

U ishrani ne treba koristiti „vidljive“ masti kao što su puter, kajmak, sirevi, kačkavalj ili margarin. Ove namirnice su bogate nezasićenim mastima i trans masnim kiselinama, a istraživanja ukazuju na njihov štetan uticaj na zdravlje. Prednost je potrebno dati „dobrim“ mastima (mononezasićenim masnim kiselinama), poznatim po svom dejstvu na snižavanje holesterola. Prirodni izvor ovih masti nalazi se u klicama semenki i masnim plodovima, npr. orasima i bademima, koji su dosta kalorični, pa se savetuje samo nekoliko oraha i badema dnevno kao zamena za druge izvore energije. Da bi se sprečilo začepljenje arterija usled povišenog holesterola i triglicerida, treba u ishrani dati prednost maslinovom ulju koje dokazano snižava loš holesterol. Kavijar, džigerica i mozak su bogati holesterolom, pa se u ishrani koriste oprezno, ali nije neophodno da se potpuno isključe.

c. Zamenite proste šećere složenim

Unos šećera (slatkiši, med, beli i žuti šećer, voće, itd.) brzo dovodi do povećanja nivoa glukoze, odnosno šećera u krvi. Deo šećera koji se unose ishranom u organizmu se potroši, a višak se pretvara u trigliceride i skladišti u organizmu. Ishrana bez kuvanog ili pečenog krompira je osnova svih dijeta za redukciju povišenih masnoća u krvi, jer je krompir bogat skrobom – šećerom koji se lako pretvara u masti. Doručak možete zameniti kombinacijom žitarica (npr. musli, ovsene pahuljice i sl.), a beli hleb hlebom od punog zrna (pšenični ili ražani), koji sadrže više dijetnih vlakana. Jabuke i dunje sadrže dosta pektina koji je koristan u povećanju dobrog holesterola. Pektin ubrzava metabolizam, stimuliše pasažu creva i tako smanjuje količinu masnoće koju telo apsorbuje. Čak se i jabukovo sirće koristi kao narodni lek za snižavanje povećanih masnoća, odnosno lošeg holestreola u krvi: svako jutro pre doručka, u toku dva meseca, u čaši mlake vode razmutite supenu kašiku jabukovog sirćeta i popijte.

d. Voće i povrće

Voće i povrće koje sadrži dosta vitamina C (jagode, limun, kivi, paprika, paradajz i dr.) posebno je značajno u borbi protiv povećanog holesterola. Vitamin C učestvuje u sintezi kolagena, pa tako daje podršku vezivnom tkivu koje ulazi u sastav zidova krvnih sudova. Pomažu i namirnice bogate vitaminom B6 (piridoksinom). Kako je to vitamin koji se gubi prilikom kuvanja, najbolje je jesti sirovo povrće i voće, naročito zeleno lisnato povrće. Grejpfrut sadrži galakturonsku kiselinu i može ne samo da snizi nivo holesterola nego i da smanji već formiran plak u zidu arterija. Potrebno je da se jede pulpa (meso) ploda, jer sok ne sadrži korisna vlakna.

KOJI DIJETETSKI SUPLEMENTI SE PREPORUČUJU?

Većina lekara, uz osnovnu terapiju, savetuje i upotrebu suplemenata koji dokazano deluju na sniženje povećanih masnoća u krvi, a mogu se kupiti u apotekama bez lekarskog recepta. Studije su pokazale da su najbolji minerali za sniženje holesterola hrom, kalcijum, magnezijum i cink. Pored njih, savetuje se i upotreba omega-3 masnih kiselina. Osobe koje su na terapiji antikoagulantnim lekovima (acetilsalicilna kiselina, klopidogrel, varfarin) ovaj suplement ne treba da koriste, jer može doći do pojačane sklonosti ka krvarenju. Veoma važan je i lecitin iz soje – omogućava lakše matabolisanje i sprečava nakupljanje masti na zidovima krvnih sudova, kao i njihovo taloženje u masnom tkivu. Kada se sa lecitinom istovremeno koristi i vitamin C, brže dolazi do rastvaranja arterijskih naslaga u zakrčenim krvnim sudovima.

PRIMED 8 FEROPOLIS je prirodni preparat na bazi propolisa i ekstrakta koprive koji doprinosi zdravlju krvnih sudova i pomaže snižavanju visokih vrednosti holesterola i triglicerida u krvi. Aktivni sastojci preparata blagotvorno deluju na regilisanje nivoa holesterola i triglicerida, kao i na očuvanje normalne cirkulacije krvnim sudovima. Regulisanjem nivoa triglicerida i popravljanjem cirkulacije, Primed 8 feropolis preventivno deluje na pojavu ateroskleroze.

Ishrana kod gihta i njegovo lečenje.

Written by Tanja Penić on . Posted in Blog

Giht je bolest koja danas pogađa sve više ljudi širom planete. Kako se pretpostavlja, ishrana ima značajan uticaj kako na razvoj, tako i na lečenje mnogih oboljenja, pa i ovog. Kada je ovo oboljenje zglobova u pitanju, čak i zvanična medicina navodi da je jedan od mogućih uzroka njegovog nastanka upravo nepravilna ishrana, pa lečenje obuhvata i promenu prehrambenih navika. Naime, giht je u prošlosti bio poznat i pod nazivom “bolest kraljeva”, jer su nekada od njega obolevali isključivo imućni, odnosno ljudi koji su mogli sebi da priušte hrane i pića u izobilju. Upravo je promena jelovnika prvi korak u lečenju, a kao veoma delotvorni pokazali su se preparati na bazi koprive, cikorije, aktivnog uglja i kamilice, od kojih se prave izvanredni čajevi protiv gihta.

Koji su prvi simptomi gihta i kako nastaje? Giht se javlja obično nakon 40. godine života i čak je 20 puta češći kod muške populacije, dok se giht kod žena razvija uglavnom nakon menopauze. On je jedan od nekoliko najčešćih tipova artritisa i predstavlja upalu zglobova uzrokovanu nakupljanjem kristala mokraćne kiseline u vezivnom tkivu zgloba, međuzglobnim prostorima, tetivama, hrskavici, ili na svim pomenutim mestima. Do porasta mokraćne kiseline u krvi dolazi onda kada telo poveća njenu proizvodnju ili kada je bubrezi ne eliminišu u potrebnoj količini.

Giht je bolest koja se javlja u svoje četiri faze. Prva faza je asimptomatska, što znači da simptomi gihta potpuno izostaju, a sami oboleli nisu ni svesni postojanja oboljenja. Druga faza je akutna i prepoznaje se po pojavi crvenila, otoka i iznenadnog bola u zglobu, koji je na dodir vruć i osetljiv. Tada simptomi  gihta obično traju od pet do deset dana. Treća faza je poznata kao međukritična i karakterišu je intervali bez simptoma, između dve epizode napada. Kod većine ljudi drugi napad se javlja u periodu od šest meseci do dve godine nakon prvog napada, dok u nekim slučajevima pacijenti ne osećaju simptome čak pet do deset godina. Četvrta i najteža faza je hronična, a njene karakteristike su stalni bolovi u zglobovima, njihova ukočenost, ograničena pokretljivost i pojava gnojnih čireva na koži oko zgloba. 

Kako izgleda napad i koliko je opasan? Napad počinje naglo, obično u snu, sa izuzetno jakim bolom u zglobu, tako da obolelom smeta čak i dodir pokrivača. U većini slučajeva biva zahvaćen jedan zglob, obično samo nožnog palca, ali bolest može početi i na dva ili više zglobova. Osim što se giht na nozi javlja na zglobu palca, najčešće su pogođeni i skočni zglob, zglob kolena, ručni zglob, lakat, ali i cela noga ili ruka.

Kako se bolest dijagnostikuje i leči medikamentima. Svaki lekar već na osnovu  grube kliničke slike može da posumnja na giht, a  svoje sumnje dodatno će potvrditi detaljnim laboratorijskim analizama. Ponekad je potrebno uzeti na analizu uzorak zglobne (sinovijalne) tečnosti iz zahvaćenog zgloba da bi se bolest potvrdila. U nekim slučajevima i rendgenski snimak može da pomogne u postavljanju dijagnoze. Potpuno izlečenje gihta nije moguće, ali  on se svakako može držati pod kontrolom. Neprijatne tegobe na zglobovima ublažavaju se protivupalnim lekovima i analgeticima, kortikosteroidima, kao i promenom životnih navika.
Ovde je veoma važno napomenuti, da navedenu terapiju može prepisati isključivo lekar, te da nikako ne posežete sami za bilo kakvim lekovima.

Ukoliko ste sigurni da su navedeni simptomi prisutni kod vas, najpre morate otići na pregled kod specijaliste, pa tek nakon postavljanja dijagnoze smete primeniti terapiju. Ishrana kod gihta isključuje namirnice bogate purinima. Jedno od najvažijih pravila u ishrani obolelilih od gihta jeste da se izbegavaju namirnice bogate purinima, a to su piletina, ćuretina, govedina, teletina, kobasice, slanina, ovčetina, divljač, inćuni, losos, pastrmka, rakovi, jastog, mozak, bubrezi, šunka, svinjetina, tunjevina, sočivo.Te namirnice naročito ne treba jesti za vreme akutnog napada. Umesto maslaca, masti i margarina koristite hladno-ceđena biljna ulja. Slobodno konzumirajte sveže voće i povrće, osim karfiola, spanaća, graška i pečuraka, jer sadrže izvesnu količinu purina. Kada je reč o žitaricama, dajte prednost integralnim, naročito ječmu, pirinču, prosu, pšenici. Sušeno voće i voćni sokovi takode su dozvoljeni i preporučljivi. Sok od celera, šargarepe, rasol od kiselog kupusa odlični su prirodni lekovi za giht i reumu. Giht dijeta preporučuje i pijenje dosta tečnosti, oko dve-tri litre, kako bi se potpomogla eliminacija mokraćne kiseline. Oprez se savetuje jedino srčanim i bubrežnim bolesnicima, kojima će lekar možda preporučiti ograničen unos vode. Ishrana kod gihta treba biti bogata i namirnicama koje sadrže selen, poput prokelja, brazilskog oraha, pšeničnih klica, kao i dragocenim omega-3 masnim kiselinama.
Dijeta za giht nam preporučuje da telesnu težinu trebamo regulisati pravilnom ishranom i redovnim vežbanjem, a nikako izgladnjivanjem. Izbegavajte svako naglo mršavljenje jer i to može uzrokovati porast nivoa mokraćne kiseline.  Osim pravilne ishrane, u lečenju gihta značajno mesto imaju i prirodni lekovi na bazi lekovitog bilja…

Primed 5 feromed je prirodni preparat na bazi meda i lekovitog bilja. Njegovi aktivni sastojci olakšavaju eliminaciju suvišne tečnosti iz organizma, kao i mokraćne kiseline, čije nakupljanje u organizmu uzrokuje nastanak gihta. Pojačanom eliminacicijom mokraćne kiseline preparat ublažava neprijatne simptome gihta poput bolnih i otečenih zglobova,ukočenosti zglobova, ograničena pokretljivost i pojava gnojnih čireva na koži oko zglobova.

Znaci hormonskog disbalansa

Written by Tanja Penić on . Posted in Blog

Hormonski balans je neophodan da bi čovek ostao zdrav, srećan i zadovoljan. Veoma je bitno održavati ga, ali je nažalost jako lako poremetiti ga, a da to prođe neprimetno.

 Evo 7 predznaka hormonskog disbalansa koji će Vam pomoći u rešavanju problema:

 1. Stalni porast telesne težine

Ukoliko imate bilo kakvih problema sa težinom, to ne mora da znači da se ne hranite ispravno i da se malo krećete. Ponekad, krivac može biti hormonalni poremećaj. Takozvani “hormon stresa” kortizol luči se iz nadbubrežne žlezde. Ako se njegova proizvodnja narušava (uzrok može biti jak stres ili bolest nadbubrežne žlezde), vi možete veoma brzo početi da dobijate na težini.

 Istraživanja su pokazala da povećani nivo kortizola dovodi do akumulacije “toksičnih” masti u abdomenu. To ne samo da povećava rizik razvoja kardiovaskularnih bolesti, već tera organizam na pojačano lučenje insulina. Njegov višak u krvotoku, utiče na nivo šećera u krvi i pojačava želju za hranom.

2. Problemi sa libidom

 Ovo se odnosi ne samo na muškarce, već i na žene. Seksualnu želju kontrolišu androgeni hormoni koji se proizvode u testisama (kod muškaraca) i jajnicima (kod žena). Nedostatak ovog hormona dovodi do toga da postajemo sve manje i manje zainteresovani za seks.

 3. Hronični umor

 Umor je jedan od prvih predznaka hormonskog poremećaja, posebno ako dobro spavate, a ujutro ste umorni. Najverovatnije je razlog u kortizolu. Njegov višak u krvi tera organizam da stalno radi u režimu “bori se ili beži”, a to ga iscrpljuje. Upravo je kortizol taj koji kontroliše vaše cirkadijalne ritmove i dovodi do toga da osećate prazninu i umor.

 Umor, loše raspoloženje, razdražljivost, anksioznost, pa čak i depresija – mogu biti posledica problema sa štitastom. Ako ste se prepoznali u ovoj priči – proverite svoju štitnu žlezdu. Najčešći uzrok umora i osećaja umrtvljenosti je hipotireoza.

4. Nesanica i isprekidan san

 Ako dugo ne možete zaspati, a zatim se budite usred noći, to može biti znak ozbiljnog poremećaja hormonalnog balansa. Nažalost, nesanica, sama po sebi, pogoršava ove probleme. Stvara se začarani krug.
Problem je u tome da nedostatak sna dovodi do narušavanja procesa proizvodnje 
10 različitih hormona. Oni kontrolišu apetitzdravlje srca, mentalno zdravlje i zdravlje reproduktivnih organa. Narušavanje sna izaziva nedostatak estrogena – hormona koji reguliše menopauzu i cikluse spavanja.

 5. Preterano znojenje

Preterano znojenje je još jedan siguran znak hormonskog poremećaja. Ako vam se ovo dešava tokom noći, onda postoji razlog da se zamislite.

 Najverovatnije, noćno znojenje je posledica nedostatka seratonina. A to je hormon koji, između ostalog, kontroliše raspoloženje i osećaj sigurnosti i bezbednosti.

6. Preterana želja za slatkim

To je takođe znak problema sa štitastom žlezdom i jedan od prvih znakova hipotireoze. Osim toga, problem može biti izazvan preopterećenjem nadbubrežne žlezde. Ako ta žlezda luči previše kortizola i adrenalina, vi ćete stalno želeti nešto slatko jer je šećer  najbolji izvor energije za slučaj borbe, ili bekstva.

 7. Gubitak kose 

Uvek se verovalo da su ćelavost i gubitak kose rezultat nedostatka testosterona. Ali sada lekari ukazuju na to da je razlog i u drugom hormonu – dihidrotesteronu (DHT). Njegov nedostatak i izaziva većinu problema sa kosom.

Primed 10 fertimed je prirodni preparat na bazi meda, polena, praha peruanske make, matičnog mleča i propolisa. Primed 10 fertimed se preporučuje osobama koje su u stanju hroničnog stresa, povećanog psihofizičkog napora i kod hormanskog disbalansa oba pola. Aktivni sastojci preparata imaju adaptogeno dejstvo, povećavaju ukupnu energiju i otpornost organizma i uklanjaju posledice hroničnog stresa. blagotvorno deluju kod poremećaja uzrokovanih neravnotežom polnih hormona kod žena:PMS, neredovne i bolne menstruacije, problemi u menopauzi. Kod muškaraca, preeparat povoljno deluje na povećanje seksualne energije i izdržljivosti.

Leto je vreme čestih urinarnih infekcija!

Written by Tanja Penić on . Posted in Blog

Česte urinarne infekcije se javljaju kod 20% do 50% žena. Stručnjaci tvrde da razlog tome može da bude genetska predispozicija, ali i seksualni odnosi, česta promena partnera i upotreba hemijskih sredstava za kontracepciju. S porastom spoljne temperature rizik od upale bešike, mokraćnih kanala, ali i bubrega, postaje veći, jer dehidratacija organizma izazvana pojačanim znojenjem i smanjenim unosom tečnosti stvara podlogu za razvoj bakterija.

Urinarne infekcije mogu da budu izazvane istim sojevima bakterija, i tada se nazivaju perzistentne infekcije. Ukoliko je infekcija uzrokovana različitim sojevima bakterija od prvog uzročnika, onda se govori o reinfekciji.

Nije primećeno da pojava čestih infekcija uzrokuje neke od ozbiljnih sistemskih problema, kao što su ozbiljne promene na bubrezima, odnosno bubrežna slabost i hipertenzija, ali s obzirom na simptomatologiju, bitno utiču na poremećaj kvaliteta života pacijentkinja.

Preporuka ženama koje su sklone razvoju čestih urinarnih infekcija je da povećaju unos tečnosti, naročito kada je visoka spoljna temperatura. Težina kliničke slike zavisi od lokalizacije infekcija. Ako su zahvaćeni bubrezi, kao što je u slučaju pijelonefritisa, nije retka situacija da pacijentkinje budu u veoma teškom opštem stanju i da njihovo lečenje zahteva i prijem u bolnicu.

Ukoliko dođe do infekcije bubrega javljaju se karakteristični bol u donjem delu leđa, visoka temperatura i groznica. Ipak, najčešće je reč o upali mokraćne bešike ili cistitisu. Ova infekcija izaziva različite poremećaje mokrenje, često mokrenje, pečenje u mokraćnom kanalu, lažni nagon, pojavu krvi u urinu, neprijatan miris urina i bolove u maloj karlici.

U 80 odsto urinarnih infekcija uzročnik je bakterija ešerihija koli. Posebnu nevolju predstavlja činjenica da su sve češće neki od tipova ove bakterije rezistentni, odnosno otporni ne antibiotike. Preostalih 20 odsto uzročnika su stafilokokna bakterija, klebsijela, proteus mirabilis, ureplazma, hlamidija i enterokokus. Osim bakterija, uzročnici urinarnih infekcija mogu biti i virus herpes simpleksa, gljivice (najčešće kandida) i paraziti (najčešće trihomonas).

Šta pomaže kod čestih urinarnih infekcija:

* Pijte mnogo vode, imajući na umu da unos tečnosti u svakom slučaju zavisi i od fizičke aktivnosti i spoljašnje temperature.

* Bolje je da se tuširate nego da se kupate u kadi.

* Izbegavajte rafinisanu hranu, zaslađene voćne sokove, šećer, kafu i alkohol.

* Izbegavajte uske pantalone i veš od sintetike.

* Osim vode, preporučuje se ispijanje soka od brusnice, borovnice, čaj od medveđe trave, uve, kukuruzne svile, peršuna.

Primed 9 brusnica je prirodni preparat na bazi meda, brusnice, kantariona i hajdučke trave. Preparat se preporučuje kod čestih urinarnih infekcija, posebno E.coli infekcije, kao i kod bolesti ženskih genitalnih organa. Aktivni sastojci preparata utiču na poboljšanje odbrambenih snaga organizma i pomaže u prevenciji čestih urinarnih infekcija. Redovnom upotrebom podstiču bržu eliminaciju bakterija, onemogućava se adherencija bakterija za zid mokraćne bešike i umanjuje se mogućnost ponovnog javljanja infekcije. Preparat se naročito preporučuje osobama koje imaju genetsku predispoziciju za razvoj urinarnih infekcija kao i kod onih kod kojih postoji neka funkcionalna ili mehanička smetnja pri oticanju mokraće. Kombinacija antibakteriskog i zaštitnog dejstva na sluzokožu ženskih genitalnih organa, pa se redovna upotreba preporučuje svim ženama, a posebno kod postojanja hormonskih poremećaja i infekcija.

Zašto se javlja povišen holesterol?

Written by Tanja Penić on . Posted in Blog

Ljudi osećaju strah još prilikom spominjanja fraze ’’visok holesterol’’. Većina ga povezuje uglavnom sa srčanim oboljenjima ili sa masnom hranom.

Međutim, na holesterol mogu da utiču genetski faktori, i nezdrav način života. Osim nivoa ukupnog holesterola, kardiolozi prate i nivo takozvanog „lošeg” (LDL) i „dobrog” (HDL) holesterola. Štetne za zdravlje su povišene vrednosti lošeg holesterola u krvi. Smanjenje nivoa dobrog holesterola, takođe krije svoje rizike.

Osnovni razlozi za povećanje nivoa holesterola su:

Genetska predispozicija

Povišen holesterol je čest slučaj kod osoba koje imaju genetske predispozicije, tj. osobe čiji su roditelji imali problema sa holesterolom. On može da se  pojavi pod uticajem različitih faktora, među kojima je i nezdrav način života.

Nedostatak fizičke aktivnosti i gojaznost

Sedeći način života i nedovoljno kretanje, smanjuju nivo dobrog holesterola. Prekomerna težina takođe smanjuje HDL holesterol, na taj način što povećava nivo triglicerida i povećava nivo LDL holesterola. Gojaznost i povišen holesterol mogu da izazovu ozbiljne kardiovaskularne poremećaje.

Masna hrana

Hrana, bogata masnoćama, povećava nivo holesterola u krvi. To su najčešće proizvodi životinjskog porekla – jaja, meso, sir, margarini, životinjske masnoće i dr. Masna i pržena hrana takođe povećava nivo holesterola. Dobro je da se izbegava hrana koja je bogata transmasnoćama – zasićene masne kiseline, i da se više konzumiraju proizvodi bogati nezasićenim masnim kiselinama – omega-3 masne kiseline.

Cigarete i visok krvni pritisak

Dim cigareta i visoki krvni pritisak oštećuju krvne sudove. Odatle se povećava i rizik od nagomilavanja naslaga holesterola po njima. Pućenje i povišen krvni pritisak smanjuju nivo dobrog holesterola u krvi.

Dijabetis tip 2

Kod dijabetisa tipa 2 nivo šećera u krvi je povećan, što vodi do sužavanja krvnih sudova. To povećava mogućnost obrazovanja naslaga holesterola.

Primed 8 feropolis je prirodni preparat na bazi propolisa i koprive. Upotreba preparata se preporučuje kod: povišenog nivoa holesterola, kod oslabljene cirkulacije, u prevenciji ateroskleroze. Aktivni sastojci preparata deluju blagotvorno na regulisanje nivoa holesterola u organizmu. Povoljno deluju na održavanje normalne cirkulacije krvi u krvnim sudovina. Regulisanjem nivoa holesterola i održavanjem normalne cirkulacije mogu pomoći u prevenciji razvoja ateroskleroze.

 

 

 

PRIMED za imunitet: pčelinji proizvodi u službi zdravlja!

Written by Danica Petrovic on . Posted in Blog

PRIMED asortiman prirodnih preparata obuhvata nekoliko proizvoda namenjenih osobama sa oslabljenim imunitetom. Na osnovu sastava, razlikujemo dve grupe proizvoda:

  • Preparati na bazi meda i drugih pčelinjih proizvoda,
  • Preparati na bazi meda i medicinskih gljiva.

Od preparata na bazi meda i pčelinjih proizvoda izdvajamo:

PRIMED 1 Forte

PRIMED 1 Forte predstavlja osnovnu kombinaciju pčelinjih proizvoda. Sadrži med, polen i propolis. Odličan je izbor za decu koja se prvi put privikavaju na upotrebu preparata na bazi pčelinjih proizvoda, ali se svakako preporučuje i odraslima. Polen povoljno deluje na poboljšanje apetita i varenja, pa se upotreba preparata preporučuje i osobama sa smanjenim apetitom.

Više o PRIMED 1 Forte možete pročitati ovde: http://www.prirodnilekovi.com/kupi/primed-1-forte-21

PRIMED 1 Apicomplex

PRIMED 1 Apicomplex objedinjuje sve pčelinje proizvode u jednom preparatu: med, polen, propolis, matični mleč i pergu. Posebno se preporučuje kod stanja povećanih energetskih i nutritivnih zahteva: deca i adolescenti u periodu rasta i razvoja, težan fizički rad, sportisti koji naporno treniraju, osobe koje su u periodu oporavka od neke bolesti, osobe koje su držale restriktivne dijete i dr,

Više o PRIMED 1 Apicomplex preparatu možete pročitati ovde: http://www.prirodnilekovi.com/kupi/primed-1-apicomplex-22

 

PRIMED 10 Forte plus

PRIMED 10 Forte plus sadrži med, polen, propolis i matični mleč. Namenjen je osobama kojima je, pored poboljšanja imuniteta potrebna dodatna podrška protiv posledica hronične izloženosti psiho-fizičkom stresu. Matični mleč blagotvnorno deluje na ceo organizam čoveka. Obezbeđuje dovoljno energije i snage za svakodnevne izazove.

Više o PRIMED 10 Forte plus preparatu možete pročitati ovde: http://www.prirodnilekovi.com/kupi/primed-10-forte-plus-24

PRIMED preparate mogu da koriste potpuno zdrave osobe, u cilju očuvanja zdravlja, kao i osobe kojima je potrebna dodatna podrška u tretmanu različitih poremećaja zdravlja.

Kombinacija pčelinjih proizvoda, bez konzervansa, veštačkih boja i drugih aditiva.

PRIMED preparati se mogu upotrebljavati bez vremenskog ograničenja, bez neželjenih efekata.

Za sve informacije o našim preparatima možete nas pozvati telefonom. Call centar je dostupan svakodnevno, od 08-20h, broj telefona: 011/715-12-65.

Važnost lečenja hroničnog gastritisa!

Written by Tanja Penić on . Posted in Blog

Zapaljenje želudačne sluzokože (sluznice) je gastritis. Kada se kaže gastritis, obično se misli na zapaljenje sluzokože želuca izazvane povišeno želudačnom kiselinom. Povezuje se sa gorušicom, nadimanjem, bolovima pri unošenju ili dužem neunošenju hrane. Zaista, povišena želudačna kiselina jeste najčešći uzrok gastritisa.

Želudačnu kiselinu povećavaju razni faktori. Na prvom mestu – to je stres; zatim iritirajući lekovi (npr. aspirin, kafetin, brufen). Hrana i piće koja iritira poput alkohol, mnogo kafe, gazirani sokovi, pržena hrana i infekcija želudačne sluzokože bakterijom Helicobacter pillory i nekim drugim bakterijama (npr. E.coli, Campilobacter) su uzroci povećanja želudačne kiselini.

Povišena želudačna kiselina oštećuje sluzokožu želuca i može napraviti čir (ulkus, grizlicu). Borba sa gastritisom zavisi od toga da li je u pitanju akutni ili hronični gastritis u pogoršanju, ili je u pitanju hronični van pogoršanja.

U prvom slučaju, kada je u pitanju akutni gastritis ili hronični gastritis u pogoršanju, bolest će vas sama navesti da se javite lekaru: bolovi u gornjem delu stomaka, mučnina, povraćanje, nadutost trbuha. Bolovi su jaki i mogu ličiti na bol kod srčanog udara ili gastroezofagealne refluksne bolesti (kada želudačna kiselina ulazi u jednjak). Može se desiti i suprotno – da je srčani udar u toku, a vi mislite da je napad gastritisa. Nemojte oklevati i javite se lekaru.

U drugom slučaju, u pitanju su stalne smetnje prilikom uzimanja hrane ili nakon dužeg perioda neunošenja hrane: bol, mučnina, nadimanje, ponekad povraćanje. Osobe koje pate od hroničnog gastritisa vremenom nauče da izbegavaju faktore koji pogoršavaju bolest: stres, neki lekovi, određena vrsta hrane, ne prejedaju se i ne gladuju. Zatim nauče da jedu polako i pomalo, a češće, da uzimaju hranu koja im prija, a to su uglavnom: jogurt, mlad sir, kuvana, pasirana šargarepa i pirinač, kuvani krompir.

Nekada kašičica ulja, pavlake i mladog kajmaka, ublaži tegobe. To je zato što mast smanjuje kontrakcije (grčenje) želuca, pa tako smanjuje bolove. Bitno je da ta mast ne bude pržena, jer ako je pržena njena kiselost je veća, pa će nadražiti sluzokožu želuca. Sveže voće i povrće uglavnom ne prija, zbog celuloze koja mehanički nadražuje sluzokožu već oštećenu zapaljenjem.

Bez obzira da lije u pitanju mirna faza hroničnog gastritisa, ili se radi o njegovom pogoršanju, veoma je bitno ići na redovne kontrole kod gastroenteologa, jer je hronični gastritis podloga na kojoj se može razviti karcinom želuca.

Primed 5 feromed je prirodni preparat na bazi meda i lekovitog bilja. Preporučuje se osobama koje pate od hroničnog gastritisa bilo kog uzroka. Njegovi akttivni sastojci deluju na nivou sluzokože želuca, pospešuju njenu regeneraciju i na taj način ublažavaju simptome gastritisa.