Dijabetes preti posle pedesete godine.

Written by Tanja Penić on . Posted in Blog

Zbog velike učestalosti i brojnih komplikacija koje ga prate, dijabetes nameće veliki ekonomski teret svim nacionalnim zdravstvenim sistemima i čitavom društvu. Povećanju broja obolelih od dijabetesa, iako je ova bolest sve češća i među radno sposobnim stanovništvom, pa i među mladima, najviše doprinosi demografija, odnosno činjenica da je sve više osoba starijih od 65 godina. Uz to na porast obolelih utiče i sve veći broj gojaznih osoba, jer je gojaznost jedan od dokazanih faktora rizika za pojavu dijabetesa.

Endokrinolozi upozoravaju da je preddijabetes, stanje koje prethodi šećernoj bolesti, ali još ne znači da će osoba i oboleti, veoma rasprostranjen. Osobe sa preddijabetesom su pod visokim rizikom za razvoj dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti i upravo one čine idealnu ciljnu grupu za programe prevencije. Ako kod osoba sa preddijabetesom izostane odgovarajuća prevencija, većina njih razvija tip 2 dijabetesa u okviru 10 godina, a veoma veliki procenat ovih osoba će već, upozoravaju lekari, imati mikro i makrovaskularne komplikacije dijabetesa.

Iako je za dijabetes tipa dva u velikom broju slučajeva kriva genetika, posle 45. godine života u razvoju ove bolesti preovlađuju negenetski faktori: gojaznost, pretežno sedeći način života, ishrana bogata masnoćama i zasićenim masnim kiselinama. 

Promena načina života i izbegavanje faktora rizika mogu da smanje rizik od dijabetesa. Postoje jaki epidemiološki dokazi, navode lekari, da fizička aktivnost i smanjenje telesne težine predstavljaju medicinski dobitak, ne samo u prevenciji dijabetesa već i drugih faktora rizika.

Nikada nije kasno za početak zdravog načina života jer prevencija i u srednjem i kasnijem životnom dobu daje rezultate. Naime, posle pedesetih godina života, nivo šećera u krvi postepeno se povećava kod svih, pa su mere prevencije dijabetesa i te kako potrebne.

MERE PREVENCIJE

Ono što svako može da uradi u prevenciji šećerne bolesti jeste da se zdravo hrani i da bude fizički aktivan:

1. Ishrana

Iako svi, bar načelno znaju šta podrazumeva zdrava ishrana, ipak je potrebno konsultovati se sa lekarom, a oni kažu da je kod starijih u riziku od dijabetesa ipak potrebna dobra obuka. Poželjno je da u tu obuku o ishrani i planiranju obroka bude uključen i neko od članova porodice.Hrana bi trebalo da bude bogata složenim ugljenim hidratima, vlaknima i zdravim masnoćama. To bi pojednostavljeno bilo najsličnije mediteranskom jelovniku, baziranom na maslinovom ulju, plavoj ribi, svežem povrću… Raspored obroka najbolje je odštampati velikim slovima, kako bi bio čitljiv i starijoj osobi slabijeg vida.

2. Fizička aktivnost

Fizička aktivnost potrebna je obolelima od dijabetesa bez obzira na to u kojim su godinama života, makar to bila i samo lagana šetnja od pola sata tri puta nedeljno. Smanjena fizička aktivnost je drugi faktor koji je udružen sa insulinskom rezistencijom kod dijabetesa tipa dva. Suprotno, fizička aktivnost poboljšava dejstvo insulina. Utvrđena je čvrsta korelacija između maksimalne aerobne snage i dejstva insulina. U toku 14-godišnjeg prikupljanja podataka o 5.990 muškara diplomaca Univerziteta u Pensilvaniji, ustanovljeno je da fizička aktivnost u smislu šetanja, penjanja uz stepenice i sporta, smanjuje rizik od dijabetesa. Sa svakih 500 Kcal povećanja aktivnosti, rizik se smanjuje za šest odsto. Protektivni efekat je najveći kod ljudi sa najvećim rizikom za nastanak dijabetesa.

Medicinska gljiva Coprinus comatus podstiče oslobađanje insulina iz pankreasa, poboljšava metabolizam glukoze i masti, i povećava osetljivost ćelija na insulin. Ova svojstva čine Coprinus pogodnim za primenu kod dijabetesa tip I i II, kao i u slučaju povišenih vrednosti holesterola u krvi. Neregulisan dijabetes koji traje dugo može imati veliki broj komplikacija. Najznačajnije su oštećenja i velikih i malih krvnih sudova i nerava, što dovodi do poremećaja rada bubrega, oštećenja vida, i oštećenja drugih tkiva i organa.

Primed Coprinus comatus prah može pomoći u boljem regulisanju vrednosti šećera u krvi, kao i u smanjenju rizika od nastanka komplikacija dijabetesa. Deluje zaštitno na ćelije pankreasa, i stimuliše njihov rad. Savremena istraživanja su pokazala povoljna dejstva Coprinus gljive i u regulisanju telesne mase i smanjenju nivoa holesterola u krvi, što ima značajnu ulogu u prevenciji različitih kardiovaskularnih poremećaja. Visok sadržaj trehaloze, slabo rastvorljivog šećera usporava resorpciju glukoze, te se smanjuje nagli porast glikemije nakon obroka.

 

Tags: , , , , , ,

Trackback from your site.