Vitamin C popravlja raspoloženje

Written by Danica Petrovic on . Posted in Ishrana, Vitamini

Veza između vitamina C i raspoloženja je iznenađujuća, ali praćenjem osoba sa deficijencijom C vitamina primećeno je da je značajan procenat ovih osoba imao i simptome konstantnog umora i/ili depresije.

Studije rađene na nekim od hospitalizovanih pacijenata pokazale su poboljšanje, odnosno umanjenje simptoma depresije nakon suplementacije ovim vitaminom.

Čak i kod osoba koje nemaju smanjenu količinu C vitamina, uzimanje vitamina C može da poboljša raspoloženje. Istraživanje sprovedeno na srednjoškolcima pokazalo je smanjenje anksioznosti u toku upotrebe vitamina C.

Međutim, potrebno je da se sprovede još veliki broj kontrolisanih naučnih studija koje će definitivno utvrditi korisno dejstvo vitamina C u prevenciji i tretmanu depresivnog raspoloženja.

U međuvremenu, imajući u vidu sva korisna svojstva vitamina C, svakako se savetuje upotreba voća i povrća, odnosno svih namirnica bogatih ovim vitaminom. Kada je upotreba suplemenata u pitanju, savetuje se da dnevni unos vitamina C ne prelazi 2g.

Dobrobiti upotrebe jabukovog sirćeta

Written by Danica Petrovic on . Posted in Ishrana

Jabukovo sirće je jedan od prirodnih proizvoda koji se u narodnoj medicini koristi u tretmanu različitih problema, kao jeftina i netoksična materija, uglavnom svima dostupna.

Neke od mogućnosti primene, sa različitim stepenom uspešnosti:

  • Jabukovo sirće za mršavljenje
    Istraživanje na odraslim gojaznim osobama pokazalo je da uzimanje 1-2 kašike jabukovog sirćeta razblaženog u čaši vode ili nekog drugog napitka pomaže u bržem smanjenju telesne mase u odnosu na osobe koje nisu koristile jabukovo sirće. Naravno, za najuspešniji put ka gubitku kilograma važno je sprovoditi odgovarajući režim ishrane i fizičke aktivnosti.
  • Jabukovo sirće smanjuje nivo šećera
    Istraživanja su pokazala da upotreba jabukovog sirćeta kod osoba sa dijabetesom može da pomogne u regulisanju nivoa šećera i glikoziliranog hemoglobina. Preporučuje se uzimanje 2-3 kašičice jabukovog sirćeta razblaženog u mlakoj vodi u toku ili nakon obroka, ili kao dresing za salatu.
  • Jabukovo sirće pomaže kod insulinske rezistencije
    Stanje kada postoji prekomerno povećanje nivoa insulina nakon obroka koje ne pada na normalne vrenosti u očekivanom periodu nazivamo insulinska rezistencija. Vremenom, može doći do razvoja dijabetesa tip II. Rezultati istraživanja pokazali su da jabukovo sirće konzumirano u toku obroka može da pomogne u smanjenju prekomernog porasta nivoa insulina nakon obroka.
  • Jabukovo sirće ima antiseptično dejstvo
    Jabukovo sirće u salati može da pomogne u neutralisanju nekih bakterija koje nisu ukonjene pranjem, kao što su salmonela, E.coli i neke druge. Međutim, ovo se ne odnosi na sve mikroorganizme, tako da je svakako neophodno dobro oprati povrće pre upotrebe i birati zdravije i proverene proizvode.
  • Jabukovo sirće protiv peruti
    Veliki broj osoba veruje i koristi jabukovo sirće u tretmanu peruti. Međutim, još uvek ne postoje konkretni naučni dokazi o stvarnoj delotvornosti jabukovog sirćeta u slučaju peruti.
  • Jabukovo sirće protiv vaši
    Kao narodno sredstvo protiv vaši, nekada se preporučuje i upotreba jabukovog sirćeta. U ovom slučaju, jabukovo sirće je podjednako neefikasno kao i maslinovo ulje, buter, petrolej ili majonez, koji se takođe nekada koriste protiv vaši. Dakle, ukoliko imate problem sa vašima, kupujte i koristite provereno efikasna sredstva za suzbijanje vaši i gnjida.
  • Jabukovo sirće za neutralizaciju otrova meduze
    Jabukovo sirće je veoma efikasno sredstvo za neutralizaciju toksina koje meduza oslobađa prilikom uboda. Zato, dodajte jednu bočicu jabukovog sirćeta u torbu kada krenete na plažu, posebno ukoliko znate da ima prisutnih meduza. Kao najefikasniji narodni lek protiv meduzinih toksina pokazala se vruća voda. Ukoliko imate mogućnost, nakon uboda meduze najbolje je ugroženi deo tela potopiti u vruću vodu, jer toplota inaktiviše otrov meduze.
  • Jabukovo sirće za izbeljivanje zuba
    Jabukovo sirće zaista može da pomogne u izbeljivanju zuba. Mešutim, kako je jabukovo sirće kiselo, prekomerna izloženost zuba njegovom delovanju može da dovede do oštećenja zubne gleđi.
  • Jabukovo sirće i hemoroidi
    Postoje određeni podaci o upotrebi jabukovog sirćeta u tretmanu hemoroida. Međutim, ovaj način primene se ne savetuje, posebno ne kod prisutnog oštećenja kože i sluzokože ili prisutnog krvarenja. Kao kisela supstanca, sirće može da izazove osećaj peckanja i time pogorša već prisutne simptome.
  • Jabukovo sirće i antioksidativno dejstvo
    Jabukovo sirće sadrži prirodne materije polifenole koji ispoljavaju značajno antioksidativno i protivupalno dejstvo. Svakako, mogućnost upotrebe jabukovog sirćeta u cilju nadoknade antioskidanasa je potrebno naučno potvrditi, a za to je potrebno izvršiti veliki broj kontrolisanih studija.

Da li dojilje smeju da jedu med?

Written by Danica Petrovic on . Posted in Ishrana, Med

U toku perioda dojenja, postoje ograničenja u upotrebi pojedinih namirnica, zbog mogućeg prelaska određenih materija u mleko dojilje. Jedna od namirnica oko koje često postoje nedoumice je med.

Med i njegova upotreba u toku trudnoće i dojenja predstavlja često pitanje o kome se diskutuje. Naime, postoji ograničenje za upotrebu sirovog meda kod dece mlađe od godinu dana, zbog mogućnosti od obolevanja od botulizma. Botulizam se može javiti jedino ako beba pojede med u kome se nalaze spore bakterije Clostridium botulinum (ne sadrži svaki med spore ove bakterije!), jer je digestivni sistem bebe slabije razvijen i ne može da neutrališe spore. Odrasle osobe nisu u opasnosti od botulizma, zato što je naš digestivni sistem zreo, tako da crevni sokovi ubijaju spore klostridija pre nego što se one aktiviraju.

Trudnice i porodilje su odrasle osobe koje nisu u opasnosti od razvoja botulizma ovim putem. Čak i ako bi pojela med koji sadrži spore klostridija, one bi bile inaktivisane pre ikakve mogućnosti za razvoj infekcije. Pored toga, klostridije i njihovi toksini su veliki molekuli koji ne mogu da pređu u mleko, tako da beba ne bi bila ni u kakvoj opasnosti ni kod postojanja infekcije u organizmu dojilje.

Upotreba meda kod trudnica i porodilja ne bi trebalo da se izbegava, posebno ukoliko žena već ima ustaljenu naviku da koristi med u ishrani. Med sadrži nutrijente koji su veoma značajni za normalno funkcionisanje organizma i predstavlja odličan izvor energije koja je potrebna kako u toku trudnoće, tako i u periodu dojenja.

Svakako, med bi trebalo uzimati u preporučenim dnevnim količinama, 1-3 kašičice dnevno, i od proverenog proizvođača, kako bi bili sigurni u poreklo kvalitet meda.

Različite vrste domaćeg meda visokog kvaliteta možete da pronađete u PRIMED BIO-APOTEKAMA. Više informacija na 011/715-12-65.

Izbor pčelinjih proizvoda u PRIMED BIO-APOTECI možete pogledati i ovde: PČELINJI PROIZVODI

Da li bebe smeju da jedu med?

Written by Danica Petrovic on . Posted in Blog, Ishrana, Med

Med je jedna od najkompleksnijih i nutritivno najbogatijih prirodnih namirnica. Sadrži veliki broj različitih vitamina, minerala, aminokiselina, enzima, flavonoida i drugih fitonutrijenata koji ne samo da hrane naš organizam, već ispoljavaju i niz efekata koji mogu da doprinesu unapređenju zdravlja.

Međutim, kada je upotreba meda kod dece u pitanju, postoje određena ograničenja.

Upotreba meda, posebno sirovog meda koji je dobijen bez ikakve termičke obrade, ne preporučuje se kod dece mlađe od godinu dana.

Zbog čega se ne preporučuje upotreba meda kod dece mlađe od godinu dana?

Kod beba mlađih od godinu dana izbegava se dodavanje soli i šećera u hranu. Šećer i so značajno menjaju ukus hrane, pa je teže navići dete da jede namirnice koje nisu zaslađene ili posoljene, jednom kada probaju one sa mnogo intenzivnijim ukusom. Iako je med po sastavu smeša prirodnih šećera (najveći procenat meda su šećeri!), u medu se nalaze i mnogi korisni sastojci, kao što smo ranije pomenuli.

Međutim, u medu, posebno u sirovom medu postoji mogućnost da se nađu spore jedne bakterije. U pitanju je bakterija Clostridium botulinum koja stvara veoma opasne toksine. Odrasle osobe nisu u opasnosti ukoliko progutaju spore ove bakterije, zato što je digestivni sistem odraslih zreo I može da neutrališe bakterije pre nego što počnu da stvaraju toksin. Međutim, kod dece mlađe od godinu dana, digestivni sistem još uvek nije dovoljno zreo da se odbrani, pa ukoliko se spore Clostridium botulinum progutaju, može doći do vrlo ozbiljnih problema.

Nije svaki med kontaminiran sporama Clostridium botulinum!

Dakle, činjenica da se u nekom medu mogu naći ove spore, ne znači da je svaki med kontaminiran. Takođe, ukoliko već znamo da je naš digestivni sistem sposoban da spreči razvoj bakterija koje se progutaju, ne bi trebalo da se previše brinemo oko upotrebe meda.

Ograničenje u upotrebi meda postoji samo kod dece mlađe od godinu dana, i, naravno kod osoba koje su preosetljive na med ili imaju neregulisan nivo šećera.

Lekovita svojstva belog luka

Written by Danica Petrovic on . Posted in Ishrana

Beli luk je jedna od namirnica koja se može naći u svakoj kuhinji. Veliki broj jela se ne mogu zamisliti bez belog luka. Svojim aromatičnim mirisom obogaćuje sva jela u koja se dodaje, a preporučuje se dodavanje na kraju procesa termičke obrade, radi očuvanja specifične arome.

Međutim, beli luk nije samo namirnica koja se koristi u ishrani. Beli luk sadrži značajan broj sastojaka koji pored nutritivne, imaju i značajne pozitivne efekte na zdravlje čoveka.

Neki od primera blagotvornih efekata su:

  • povoljno dejstvo na kardiovaskularni sistem
  • snižava nivo holesterola i triglicerida u krvi
  • povoljno dejstvo u prevenciji malignih bolesti

Aktivni principi belog luka ispoljavaju antioksidativno dejstvo, a glavni aktivni sastojak alicin ispoljava i antibakterijsko i protivgljivično ddejstvo.

U mnogobrojnim dostupnim medicinskim istraživanjima pokazana je delotvornost belog luka u snižavanju povišenog krvnog pritiska. Imajući u vidu uticaj na regulaciju nivoa masnoće u krvi, beli luk je jedna od biljaka izbora u prevenciji i tretmanu svih kardiovaskularnih poremećaja.

Uprkos mnogobrojnim korisnim svojstvima, nekada nije jednostavno korisiti ga u terapijske svrhe, zbog veoma izraženog mirisa. Naime, da bi postigao sve svoje blagotvorne efekte, potrebno je da se unosi veća količina belog luka svakodnevno (minimum nekoliko čena), što je teško neutralisati bilo kojim sredstvom ili preparatom.

Najbolji efekti postižu se upotrebom sirovog belog luka, koji nije termički obrađen. Ukoliko se pravi umak od pasiranog belog luka koji se meša sa kiselim sokovima (limun), preporuka je da ova mepavina odstoji bar 5-10 minuta pre upotrebe, zbog potentnijeg efekta.

Cink je veoma važan za normalno funkcionisanje celog organizma

Written by Danica Petrovic on . Posted in Ishrana

Cink je jedan od esencijalnih elemenata koji se u organizmu čoveka nalaze u maloj količini (elementi u tragovima). Funkcije cinka su mnogobrojne, preko uticaja na balans hormona do pozitivnog dejstva na poboljšanje imunološkog odgovora.

Kako cink utiče na funkciju štitaste žlezde?

Cink je jedan od najvažnijih elemenata neophodnih za pravilno funkcionisanje štitaste žlezde.

Cink utiče na nivo hormona T3 i tiroksina. Takođe, cink utiče i na nivo hormona hipotalamusa (deo mozga) koji podstiču stvaranje hormona štitaste žlezde (tireotropin oslobađajući hormon).

Učestalost deficijencije cinka se razlikuje u različitim zemljama. Kao i kada su druge deficijencije u pitanju, nedostatak cinka je češći u nerazvijenim zemljama, ali to ne znači da u razvijenim zemljama ne postoji nedostatak cinka.

Manjak cinka javlja se češće kod osoba čija se ishrana bazira najpre na žitaricama, sa malim unosom namirnica životinjskog porekla.

Simptomi nedostatka cinka zavise od izraženosti deficijencije. Organski sistemi na koje se najpre odražava nedostatak cinka su epidermalni (sluzokože), centralni nervni sistem, imunoški sistem, skeletni i reproduktivni sistem.

Šta se dešava u organizmu ukoliko postoji nedovoljna koncentracija cinka?

Najčešći simptomi nedostaka cinka uključuju sledeće:

  1. Poremećaji ponašanja
  2. Diareja
  3. Poremećaj pamćenja i drugih psihičkih funkcija
  4. Nepravilan proces rasta i razvoja
  5. Usporeno reagovanje
  6. Gubitak apetita
  7. Promene na koži tipa upalnih procesa (“čirevi”)
  8. Smanjen osećaj mirisa i ukusa
  9. Gubitak telesne mase
  10. Usporeno zarastanje rana
  11. Poremećaj rada štitaste žlezde

Preporučeni dnevni unos cinka

Dnevne potrebe za cinkom razlikuju se u odnosu na uzrast i pol.

Preporučeni dnevni unos cinka prema uzrastu i polu

muškarci

žene

0-6 meseci

2mg

2mg

7-12 meseci

3mg

3mg

1-3 godine

3mg

3mg

4-8 godina

5mg

5mg

9-13 godina

8mg

8mg

14-18 godina

11mg

9mg

19+ godina

11mg

8mg

Izvori cinka

Za razliku od nekih drugih nutrijenata, dnevne potrebe za cinkom uglavnom je moguće obezbediti pravilnom ishranom. Neke od namirnica bogatih cinkom su piletina, leguminoze (grašak, pasulj, itd.), kakao prah, žitarice obogaćene cinkom, jagnjetina, kefir, pečurke, ostrige, seme bundeve, i mnoge druge.

Kako izabrati odgovarajući suplement?

Written by Danica Petrovic on . Posted in Ishrana

Zdrava ishrana podrazumeva redovne obroke, upotrebu raznovrsnih namirnica, uravnotežen odnos između pojedinačnih vrsta namirnica, optimalne količine hrane koja se unosi pojedinačnim obrocima u toku dana.

Najbolji način za unos svih nutrijenata je kroz zdravu ishranu. Međutim, u situacijama kada nije moguće ishranom obezbediti pravilan unos vitamina, minerala, masti i drugih nutrijenata, neophodno je uneti ih na drugi načnin, obično upotrebom suplemenata.

O čemu treba voditi računa prilikom izbora suplemenata?

Pre svega, treba voditi računa o nutritivnim potrebama.

Nutritivne potrebe organizma zavise od:

  • uzrasta

  • vrste svakodnevne ishrane

  • trenutnog zdravstvenog stanja

  • postojanja rizika za nastanak neke bolesti

Na primer, ukoliko imate povećan rizik za razvoj osteoporoze, lekar vam može preporučiti povećanje unosa kalcijuma i vitamina D3. Ženama koje planiraju trudnoću savetuje se uzimanje folne kiseline, u cilju prevencije nastanka neuroloških deficita bebe. Osobe sa predispozicijom za nastanak kardiovaskularnih oboljenja savetuje se izbegavanje namirnica koje sadrže trans masti (margarin!), a povećan unos omega 3 masnih kiselina, voća, povrća, namirnica bogatih magnezijumom.

Deca u periodu rasta i razvoja imaju povećane potrebe za svim nutrijentima, pa se savetuje uravnotežena ishrana koja obezbeđuje dovoljan unos vitamina, minerala, proteina i svih drugih materija neophodnih za rast tkiva i organa.

Birajte pažljivo!

Pre nego što se odlučite za upotrebu nekog suplementa, proverite da li je on odgovarajući za vas. Ukoliko niste sigurni, zatražite savet vašeg lekara ili farmaceuta o tome koji suplement, na osnovu vašeg zdravstvenog stanja je vama potreban. Vodite računa o ispravnosti proizvoda i uvek tražite preparate čija je ispravnost potvrđena od strane priznatih ustanova zaduženih za kontrolu kvaliteta dijetetskih suplemenata.

Pitanja koja vam mogu pomoći u izboru suplementa su sledeća:

  1. Koje su koristi od upotrebe suplementa?

  2. Da li upotrebom ovog suplementa mogu očekivati neke neželjene efekte i koje?

  3. Koliki je preporučen dnevni unos?

  4. Koliko dugo je potrebno da ga koristim?

Upotreba suplementa u najvećem broju slučajeva ne dovodi ni do kakvih štetnih efekata. Međutim, ukoliko ste trudni, dojite bebu ili planirate trudnoću, uvek je najbolje pre početka primene zatražiti mišljenje nadležnog lekara. Ukoliko npr. uzimate kumariske lekove (lekovi za “razređivanje” krvi koji inaktiviraju ulogu koju vitamin K ima u procesu koagulacije), trebalo bi da izbegavate suplemente koji sadrže veću količinu vitamina K.

Za sva pitanja koja imate u vezi sa izborom, načinom primene, doziranjem i drugim preporukama u toku upotrebe PRIMED preparata, obratite nam se putem telefona: 011/715-12-65.

Kako smanjiti dobijanje na težini u toku praznika i zimskih meseci

Written by Danica Petrovic on . Posted in Ishrana

U toku zimskih meseci najviše je porodičnih praznika, u toku kojih se po običaju unose veće količine hrane. Pored većeg unosa hrane, u toku zime obično smo i manje fizički aktivni.

Dobijanje na težini u toku zime ne bi trebalo da bude problem, ako računamo da će se tih nekoliko kilograma više izgubiti u toku drugog dela godine. Međutim, u većini slučajeva to nije tako.

Jedna studija pokazala je da se na nedeljnom nivou u toku zimskih meseci dobije za preko 500% više na težini, u odnosu na druga godišnja doba. Ovaj višak kilograma se uglavnom ne izgubi tokom godine, posebno kada su u pitanju gojazne osobe.

Jedan od najefikasnijih, ali i najmanje popularnih načina da se spreči dobijanje na težini u toku zime, svakako je kontrolisan unos hrane. Praznici su vreme za opuštanje i uživanje. Sa pogledom na bogatu trpezu i veliki izbor različitih jela, veoma je teško ustručavati se i voditi računa o izboru jela i veličini porcije.

Ako posmatramo sastav jela na uobičajenoj prazničnoj trpezi, uglavnom se radi o visokokaloričnim kombinacijama masti, šećera i proteina, odnosno, kombinacijama njihovih “loših” varijanti. Masti, šećeri i proteini su materije od kojih je izgrađeno naše telo, i materije koje naše telo koristi kao izvor energije. Nažalost, sa povećanjem upotrebe glukoznog, glukozno-fruktuznog sirupa, različitih tzv. pojačivača ukusa, loših masti (margarin pre svih), sastav gotovih proizvoda koje koristimo u ishrani izgubio je puno na hranljivim sastojcima u korist tzv. praznih kalorija, ili još gore, sastojaka sa direktnim ili indirektnim štetnim dejstvom na naše zdravlje.

Dakle, pored količine hrane koja se unosi u toku obroka, podjednako je važan sastav istih.

Neke od preporuka za smanjenje dobijanja na težini u toku zime su:

  • U pripremi hrane nemojte koristiti margarin! Maslac ili buter su neuporedivo bolji, kvalitetniji i povrh svega zdraviji izbor.

  • Čitajte deklaracije proizvoda! Kada kupujete namirnice za pripremu prazničnih jela, birajte one koje ne sadrže pojačivače ukusa, glukozni sirup, boje i druge aditive. Npr. ako vam je potrebna čokolada za kuvanje, izaberite onu sa što većim procentom kakao delova, sa manje masti biljnog porekla. Najbolji pojačivači ukusa su začini, kojih srećom imamo u izobilju. Umesto puno soli, dodajte mešavinu aromatičnih začina, koji ne samo da neće opteretiti bubrege, već mogu i da blagotvorno deluju na varenje, funkciju jetre, bubrega i drugih organa (kurkuma, kari, piskavica, karanfilić, biber, ruzmarin, bosiljak i mnogi drugi).

  • Obezbedite dovoljno povrća i voća u pripremi hrane, po mogućstvu sa što manje termičke obrade, kako bi se očuvale hranljive materije.

  • Smanjite unos gaziranih napitaka. Nakon obilnog obroka, čaša gazirane mineralne vode daje nam osećaj olakšanja, boljeg varenja. Međutim, ukoliko se radi o mineralnoj vodi sa većim sadržajem natrijuma, posebno nakon slanog obroka, ova kombinacija može biti veliko opterećenje za bubrege.

  • Birajte meso. Ako već ne možete odoleti većoj količini hrane, makar se potrudite oko izbora namirnica. Meso ne bi trebalo kombinovati sa puno hleba, testenine, krompira i drugim namirnicama koje su bogate šećerima. Sastav mesa je takav da omogućava unos dovoljno proteina, sa malo šećera, pa je ishrana sa više proteina povezana sa manjim porastom masnih naslaga, a većim porastom mišićne mase.

Simptomi hemoroida: Krv u stolici

Written by Stanko Nikolic on . Posted in Ishrana

Hemoroidi ili hemoroidalne vene predstavljaju normalni anatomski deo građe završnog dela rektuma. Pod uticajem različitih faktora može doći do proširenja hemoroidalnih vena. Svi ovi faktori imaju jednu zajedničku osobinu, a to je da povećavaju pritisak u donjem delu stomaka i rektuma. Na ovaj način se postepeno sve više krvi zadržava u hemoroidalnim venama i vremenom dolazi do njihovog trajnog proširenja.

Kako se razlikuju spoljašnji i unutrašnji hemoroidi, tako se i simptomi kojima se ispoljavaju mogu razlikovati.

Kada je krvarenje u pitanju, važno je naglasiti da bilo kakvo krvarenje iz rektuma nije normalna pojava. Iako je u najvećem broju slučajeva posledica benignih stanja kao što su hemoroidi, svako krvarenje iz rektuma, posebno ukoliko se ponavlja, neophodno je ispitati.

Krvarenje unutrašnjih hemoroida
Prošireni hemoroidi često su praćeni zapaljenjem i otokom. Prolaskom tvrde stolice lako može doći do oštećenja istanjenih krvnih sudova i pojave krvi u stolici. Međutim, ovo krvarenje nije praćeno bolom, zato što unutrašnji hemoroidi (iznad zupčaste linije) nisu inervisani nervnim vlaknima za prenos bola kao što je to slučaj sa spoljašnjim hemoroidima.
Krvarenje unutrašnjih hemoroida najčešće se primeti kao prisustvo krvi na toalet papiru ili sveža krv pomešana sa stolicom. Karakteristično za hemoroide je da je krv po pravilu sveža, bez ugrušaka, opisuje se kao da „oblaže stolicu“, za razliku od krvarenja u gornjim delovima digestivnog sistema, npr. iz čira na želucu, kada se javlja tamna, crna stolica (opisuje se i kao crna, lepljiva, kao katran).

Krvarenje spoljašnjih hemoroida
Spoljašnji hemoroidi su „pokriveni“ kožom istih karakteristika kao i koža na drugim delovima tela. Dobro  su inervisani nervnim vlaknima koja prenose osećaj bola, tako da se i male promene u volumenu hemoroida „osećaju“, najčešće kao nelagodnost, svrab, bol manjeg ili jačeg intenziteta. Kod uvećanih spoljašnjih hemoroida takođe je istanjen i osetljiv zid vena, pa prolaskom stolice vrlo lako dolazi do oštećenja epitela i krvarenja.

Kao što smo pomenuli, krv u stolici kao simptom, najčešće je uzrokovan prisustvom hemoroida ili nekih drugih po prirodi benignih stanja (čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, divertikulitisi, inflamatorne bolesti creva, polipi). Međutim, u nekim slučajevima, krvarenje iz rektuma je prvi vidljivi znak prisustva maligne bolesti (karcinom anusa, rektuma ili karcinom debelog creva). Zbog toga, svako prisustvo krvi u stolici se mora ispitati, kako se ne bi prevideo neki ozbiljniji problem koji stoji iza krvarenja.

Svilovina ili vrbovica, prirodna pomoć kod bolesti prostate

Written by Stanko Nikolic on . Posted in Ishrana

mala-mlecikaSvilovina (Epilobium parviflorum) poznata je u narodu i pod nazivima mala mlečika i vrbovica. U narodnoj medicini, svilovina se smatra jednom od najboljih i najefikasnijih biljaka u tretmanu benignog uvećanja prostate.

Prostata je mala žlezda oblika kestena (zbog oblika koji podseća na kesten, naziva se i kestenjača) koja obavija mokraćnu cev muškaraca. Smeštena je ispod mokraćne bešike, i ima važnu ulogu u stvaranju semene tečnosti. Kod većine muškaraca u zrelijim godinama dolazi do postepenog uvećanja prostate (hiperplazija prostate), a simptomi koji nastaju kao posledica hiperplazije prostate mogu biti manje ili više izraženi, u zavisnosti od stadijuma. Nemogućnost potpunog pražnjenja mokraćne bešike, isprekidan mlaz urina, učestalo noćno mokrenje, bol i nelagodnost u predelu male karlice najčešći su simptomi benignog uvećanja prostate. Vrlo često postoji udružena urinarna infekcija koja dodatno pogoršava navedene simptome.

Svilovina je veoma efikasna prirodna pomoć u tretmanu bolesti prostate. Aktivni sastojci svilovine deluju povoljno na smanjenje zapaljenja, čime se postepeno smanjuju tegobe. Postoje kliničke studije u toku kojih je primećeno smanjenje nivoa dihidrotestosterona (muški polni hormon koji se smatra odgovornim za uvećanje prostate) pod dejstvom svilovine. Redovna upotreba svilovine utiče na smanjenje volumena prostate, olakšavanje mokrenja i smanjenje bola i nelagodnosti. Takođe, svilovina deluje i antiseptično, pa pomaže u tretmanu infekcije bubrega i mokraćne bešike. Upotreba svilovine se pre svega vezuje za muškarce i probleme sa prostatom. Međutim, svilovinu mogu koristiti i žene koje imaju problem sa urinarnom infekcijom ili menstrualnim ciklusom.

Od PRIMED preparata, PRIMED 6 Urinarius kao jedan od aktivnih sastojaka sadrži svilovinu. Pored svilovine, PRIMED 6 sadrži i čist pčelinji med, polen i seme bundeve, koji dopunjuju povoljno dejstvo svilovine na prostatu. PRIMED 6 se preporučuje svim muškarcima od 40. godine starosti, radi prevencije problema sa prostatom.