Korisna svojstva meda

Written by Stanko Nikolic on . Posted in Ishrana, Med, Nega kože

medMed je poznat u svim delovima sveta i u svim kulturama. Postoje podaci o upotrebi meda stari i više od 2500 godina. Med je pre svega poznat i korišćen u narodnoj medicini, ali postoje i brojna naučna istraživanja koja potvrđuju korisna svojstva meda. Neka od najznačajnijih prednosti upotrebe meda su sledeće:

  • Zamena za šećer
    Med se može koristiti kao zamena za šećer u pripremi različite hrane i napitaka. Sadrži oko 69% glukoze i fruktoze, zbog čega se može koristiti kao zaslađivač u velikoj meri zdraviji od običnog belog šećera.
  • Izvor energije
    Kašičica meda sadrži oko 64 kalorije (kašičica šećera sadrži oko 15 kalorija). Med se lako vari i odličan je izbor u prilikama kada postoji potreba za brzom nadoknadom energije.
  • Mršavljenje
    Iako sadrži više kalorija u odnosu na šećer, med se koristi u nekim dijetama za mršavljenje. Kombinacija meda, tople vode, cimeta i limunovog soka može pomoći u regulisanju telesne težine.
  • Poboljšanje atletskih performansi
    Med pomaže u održavanju energije i ubrzava oporavak mišića nakon treninga, pa je odličan izbor za sve osobe koje se bave sportom.
  • Izvor vitamina i minerala
    Med sadrži različite vitamine i minerale, u zavisnosti od vrste meda. Poliflorni med (šumski, livadski, cvetni) imaju veći sadržaj minerala od monoflornih vrsta. Sve vrste meda sadrže značajnu količinu vitamina C, kalcijum i gvožđe.
  • Antibakterijsko i protivgljivično dejstvo
    Zbog svog antibakterijskog i protivgljivičnog dejstva, med se koristi kao prirodni antiseptik u narodnoj medicini.
  • Antioksidativno dejstvo
    Med sadrži antioksidanse koji neutrališu štetna dejstva slobodnih radikala. Time se olakšava funkcionisanje imunološkog sistema organizma u zaštiti od različitih štetnih faktora iz spoljašnje sredine.
  • Nega kože
    U različitim receptima za pravljenje domaćih maski i krema za kožu možemo naći med kao jedan od sastojaka. Za održavanje kože zdravom i lepom, savetuje se uzimanje kombinacije mleka i meda svakog jutra.
  • Zarastanje rana
    Med je prirodan antiseptik, pomaže čišćenje i zarastanje rane. Posebno se preporučuje za zarastanje “vlažnih” rana.

U PRIMED BIO-apotekama možete pronaći čist, prirodan med od domaćih pčelara. Posetite nas ili pozovite naš call centar na broj telefona 011/715-12-65.

Anis protiv nadimanja

Written by Stanko Nikolic on . Posted in Ishrana

anisAnis je aromatična biljka koja je popularna u narodnoj medicini najviše zbog povoljnog dejstva na digestivni sistem. Aktivni sastojci anisa deluju na ublažavanje grčeva, mučnine, otklanjaju gasove i pomažu varenje.

Etarsko ulje iz anisa, anetol kod žena pokazuje dejstvo slično estrogenu, pa se preporučuje majkama koje doje, za podsticanje lučenja mleka.

U Indiji, popularno je žvakanje semena anisa nakon obroka, za uklanjanje neprijatnog zadaha, za sprečavanje razmnožavanja bakterija u ustima i prevenciju nastanka karijesa i drugih bolesti zuba.

Pored povoljnog dejstva na digestivni sistem, anis se koristi i i u različitim biljnim mešavinama (čajne mešavine, sirupi) za olakšanje iskašljavanja u slučaju respiratornih infekcija.

PRIMED 12 Aniropolis je tinktura na bazi propolisa i anisa. Pokazuje povoljno dejstvo u uklanjanju nadutosti i grčeva, a povoljno deluje i na varenje hrane. Blagotvorno deluje i u prevenciji crevnih infekcija. Kod problema sa varenjem, posebno se preporučuje uporedna primena preparata PRIMED 14 Coprinus.

Problemi sa zatvorom

Written by Stanko Nikolic on . Posted in bolesti, Ishrana

Stomach AcheOpstipacija ili zatvor je čest problem u opštoj populaciji. U toku života, većina ljudi će u nekom trenutku imati manje ili više izražen problem sa probavom. Svakako, probavnim smetnjama doprinosi i “moderan” način života i ishrana pretežno bazirana na ugljenim hidratima, siromašna biljnim vlaknima.

Normalan broj pražnjenja creva veoma se razlikuje od osobe do osobe. Neke osobe imaju svakodnevno stolicu, dok se kod nekih osoba pražnjenje creva dešava ne više od 2 puta nedeljno. U svakom slučaju, ukoliko je period između pražnjenja duži od 3-4 dana, može se reći da osoba ima opstipaciju, posebno ukoliko postoje i simptomi udruženi sa opstipacijom.
Simptomi zatvora, osim smanjene učestalosti pražnjenja uglavnom uključuju:

  • Tvrdu stolicu (što duže se crevni sadržaj zadržava u crevima, više vode se apsorbuje, pa stolica postaje kompaktnija) koja dodatno otežava pražnjenje
  • Osećaj nedovoljnog, odnosno nepotpunog pražnjenja
  • Nadutost, otok i bol u trbuhu
  • Kod dugotrajno prisutnog zatvora, nekada se može javiti i povraćanje

Različita stanja i bolesti mogu dovesti do poremećaja pražnjenja creva. Neki od najčešćih uzroka su:

  • Dugotrajna upotreba antacida koji sadrže kalcijum ili aluminijum,
  • Nedovoljan unos tečnosti i biljnih vlakana hranom,
  • Nedovoljna fizička aktivnost,
  • Trudnoća
  • Neurološki poremećaji (Parkinsonova bolest, multipla skleroza),
  • Sindrom iritabilnog kolona,
  • Prekomerna upotreba laksativa koja dovodi do “lenjosti” creva,
  • Smanjena funkcija štitaste žlezde,
  • Dugotrajna upotreba suplemenata gvožđa ili kalcijuma.

Tretman zatvora zavisi od uzroka koji je doveo do poremećaja probave. Uglavnom, osnovne mere podrazumevaju primenu odgovarajućeg higijensko-dijetetskog režima. Savetuje se povećan unos tečnosti, ishrana bogata biljnim vlaknima, kao i uvođene redovne fizičke aktivnosti. Kod upornih slučajeva, nekada je neophodno uvesti i odgovarajuće preparate koji pomažu omekšavanje stolice i podstiču peristaltiku (pokrete creva). Međutim, pri primeni laksativa treba biti umeren, jer nekontrolisana i prekomerna upotreba laksativa može imati kontra efekat, koji dovodi do pogoršanja stanja. To se dešava zbog navikavanja creva na stimulaciju laksativom, pa spontano pražnjenje postaje teško.

Od prirodnih preparata koji se mogu koristiti u slučaju problema sa varenjem i probavom, preporučujemo upotrebu PRIMED 14 Coprinus preparata. PRIMED 14 je prirodan preparat na bazi meda i medicinske gljive Coprinus comatus. PRIMED 14 povoljno deluje na varenje hrane i pomaže uspostavljanje normalne peristaltike. Pored povoljnog dejstva na simptome zatvora, PRIMED 14 pokazuje dobre rezultate i na smanjenje tegoba koje prate prisustvo hemoroida.

Tinktura od anisa kao prirodna pomoć protiv nadimanja

Written by Stanko Nikolic on . Posted in Ishrana

anisBiljka anis (Pimpinella anisum), odnosno seme anisa, koristi se najčešće u kulinarstvu, zbog svoje bogate arome, koja potiče od eteričnog ulja anetola. Međutim, anis pokazuje i određena povoljna dejstva na zdravlje, pre svega digestivnog sistema.

Neka od najvažnijih blagotvornih dejstava anisa uključuju:

  • Povoljno deluje protiv nadutosti, gasova i grčeva u stomaku
  • Ublažava bolove u stomaku i mučninu, i poboljšava varenje hrane
  • Eterična ulja anisa utiču stimulativno na lučenje mleka kod porodilja, a preko mleka deluju umirujuće i na grčeve kod beba

Anis se može naći i kao sastojak različitih preparata za ublažavanje kašlja kod prisutnog bronhitisa i drugih respiratornih infekcija, kao i kod astme.

Seme anisa je bogato i vitaminima B kompleksa, a od minerala važnih za obavljanje različitih funkcija organizma zastupljeni su gvožđe, bakar, kalijum i magnezijum.

Seme anisa se može koristiti za pripremu čaja i različitih sirupa i tinktura.

Od PRIMED preparata, anisa ima u preparatu PRIMED 12 Aniropolis. PRIMED 12 je tinktura na bazi anisa i propolisa. Više informacija možete naći na sledećoj stranici: http://www.primed.rs/primed-12-aniropolis

Dobra i loša strana mesa

Written by Stanko Nikolic on . Posted in Ishrana

da li je meso zdravo?Meso živine i drugih vrsta životinja se toliko dugo koriste u ishrani ljudi da su praktično postali neizostavni deo trpeze. Nemoguće je zamisliti svečani ili porodični ručak koji ne sadrži meso u nekom obliku. Kao i bilo koja druga namirnica, upotreba mesa u ishrani ljudi ima svojih prednosti i mana, posebno kada se koristi u veoma velikim količinama.

Pre svega, meso je odličan izvor korisnih proteina i svih esencijalnih aminokiselina važnih za pravilnu izgradnju svih tkiva našeg organizma. Takođe, meso je jedan od najboljih izvora gvožđa, i to njegovog hem oblika, koji se najbolje apsorbuje u organizmu. U mesu ima u manjoj ili većoj količini i drugih važnih elemetata, kao što su cink i selen. Od vitamina, u manjoj meri i u zavisnosti od vrste mesa, mogu se naći vitamini D,E i vitamini B kompleksa. Vitamin B12, važan za pravilnu izgradnju crvenih krvnih zrnaca je najzastupljeniji u mesu, mleku i ribi.

Poslednjih godina, sve više se govori i obraća pažnja na negativna dejstva konzumacije mesa, posebno crvenog mesa i mesnih prerađevina. Pitanje da li bi trebalo uopšte jesti meso, i u kojoj količini tema je velikog broja istraživanja i diskusija. Upotreba velike količine crvenog mesa i mesnih prerađevina u ishrani se dovodi u vezu sa povećanim rizikom za nastanak različitih bolesti, a pre svega karcinoma kolona. To se posebno odnosi na mesne prerađevine u kojima su kao konzervansi korišćeni nitriti i nitrati (salame, paštete i druge konzervirane mesne prerađevine), ili dimljeno meso, jer je dokazano kancerogeno dejstvo cikličnih ugljovodonika koji se iz dima prenose na meso. Meso sadrži hem gvožđe, ali i elementarno gvožđe. Smatra se da elementarno gvožđe pospešuje stvaranje kancerogenih N-nitrozo jedinjenja, koji su u direktnoj vezi sa nastankom maligniteta.

Za smanjenje potencijalnog kancerogenog dejstva mesa i mesnih prerađevina važno je smanjiti i dužinu izlaganja njihovom dejstvu. Vlakna iz biljnih namirnica koja su nesvarljiva, imaju važnu ulogu u održavanju normalne probave. Ukoliko je ishrana bazirana pre svega na mesu, mesnim prerađevinama i ugljenim hidratima, sa malo vlakana, često postoji usporena pasaža sadržaja iz creva, tako da je sluzokoža duže izložena svim štetnim materijama koje se putem stolice eliminišu iz organizma. Time se povećava i mogućnost nastanka oštećenja sluzokože creva, a povećava se mogućnost apsorpcije toksina koji će ispoljiti i udaljeno štetno dejstvo u organizmu.

Ono u čemu se svi slažu jeste da je najbolji način za održavanje dobrog zdravlja uravnotežena, zdrava, raznovrsna i redovna ishrana. Takav način ishrane podrazumeva raznolikost u izboru namirnica, koje podmiruju dnevne potrebe organizma za svim vitaminima, mineralima, proteinima, mastima i drugim nutrijentima koji su važni za očuvanje normalnog funkcionisanja imunološkog i drugih sistema našeg organizma.

Izvori:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0309174014000564
http://www.medicaldaily.com/3-benefits-eating-meat-234798

Priredila Dr Danica Petrović, PRIMED tim

Ječmena trava

Written by Stanko Nikolic on . Posted in Ishrana

ječmena travaJečmena trava se sa punim pravom može nazvati “super hrana”. Bogata je različitim fitonutrijentima, a prednosti korišćenja u svakodnevnoj ishrani su mnogostruke.

  • Izraženo antioksidativno dejstvo
    Ječmena trava ima impresivno antioksidativno dejstvo. Zaštitno dejstvo protiv oštećenja izazvanih oksidativnim stresom pomaže u prevenciji različitih oboljenja.
  • Ulcerozni kolitis
    Ječmena trava ima povoljno dejstvo na ublažavanje tegoba koje prate ulcerozni kolitis. Stimuliše razmnožavanje “dobrih” bakterija, uspostavlja normalnu crevnu floru, smanjuje zapaljenje, a povoljno deluje i na probavu i oslobađanje organizma i creva od toksina iz hrane.
  • Detoksikacija
    Ječmena trava je odlično sredstvo za detoksikaciju organizma, uključujući i povoljno dejstvo na uklanjanje teških metala. Ovo dejstvo pomažu elementi kao što su cink, selen i bakar. Takođe, i hlorofil i beta karoten pomažu uklanjanje otpadnih materija.
  • Imunološki odgovor
    Ječmena trava je bogata vitaminima A, E, B1, B2, B3, B6, C, K i folnom kiselinom. Od minerala sadrži magnezijum, fosfor, kalijum, gvožđe, cink, kalcijum. Pored toga, sadrži visok procenat aminokiselina. Ovakav nutritivni sastav omogućava organizmu pravilno funkcionisanje i izgradnju elemenata imunološkog sistema koji se bore protiv različitih infekcija.
  • Prevencija malignih bolesti
    Usled izraženih antioksidativnih efekata, prah ječmene trave može se koristiti i u prevenciji teških bolesti, kao što su razne vrste karcinoma.
  • Bolesti zavisnosti
    Prisustvo glutaminske kiseline povoljno utiče u tretmanu odvikavanja od različitih materija, uključujući alkohol, cigarete, kafa, pa čak može uticati i na smanjenje potrebe za slatkišima.
  • Održavanje acido-bazne ravnoteže
    Ječmena trava pripada alkalnim namirnicama, može doprineti održavanju normalne kiselo-bazne ravnoteže.
  • Regeneracija ćelija
    Neki od sastojaka praha ječmene trave blagotvorno deluju na stimulisanje obnove ćelija, uključujući i koštanu srž u kojoj se proizvode krvne ćelije. Takođe, može podsticati i zdraviji i lepši izgled kože.

Prah ječmene trave možete naći u PRIMED bio-apotekama u Beogradu ili poručiti telefonom. Za sve dodatne informacije pozovite nas na 11/715-12-65.

Kokosovo ulje za negu kože

Written by Stanko Nikolic on . Posted in Ishrana, Proizvodi

coconut-oilKokosovo ulje je širom sveta već dobro poznato po svojim mnogobrojnim blagotvornim dejstvima. Pogodno je za upotrebu kao jestivo ulje, a može se koristiti i za negu kože celog tela, kao i za negu kose.

Kada su u pitanju korisna dejstva kokosovog ulja na kožu, posebno izdvajamo sledeće mogućnosti primene:

  • Upotreba za hidrataciju i omekšavanje kože. Kokosovo ulje je odličan prirodan izbor za negu suve i grube kože. Efikano hidrira i štiti. Za postizanje najboljih efekata preporučuje se nanošenje na vlažnu kožu. Takođe, pogodno je za negu peta i stopala, posebno sa grubom i ispucalom kožom.
  • Kokosovo ulje kao balzam za usne. Kokosovo ulje se može koristiti kao balzam za usne. Za razliku od klasičnih balzama za usne, kokosovo ulje je jestivo, pa ne morate brinuti o potencijalnim toksinima iz kozmetičkih preparata.
  • Kokosovo ulje za uklanjanje šminke. Mnoga ulja se mogu koristiti i za uklanjanje šminke i čišćenje kože lica. Prirodno i nežno uklanjanje, bez iritacija, čak i za ulanjanje šminke sa očnih kapaka.
  • Kokosovo ulje u tretmanu kožnih problema. Postoje podaci o povoljnom dejstvu kokosovog ulja kod različitih kožnih poremećaja, kao što su akne, psorijaza i ekcem. Ovo blagotvorno dejstvo kokosovo ulje duguje antiseptičnim i regenerativnim osobinama svojih sastojaka.

Kako kokosovo ulje zapravo u najvećem procentu sadrži zasićene masne kiseline, na temperaturi do 23-25°C uglavnom je u čvrstom stanju. Zbog toga je potrebno željenu količinu ulja prvo otopiti u šakama i tako nanositi na vlažnu kožu.

PRIMED Organsko kokosovo ulje možete naći u PRIMED Bio-apotekama u Beogradu ili poručiti telefonom na broj 011/715-12-65.

Shitake u prevenciji kardiovaskularnih bolesti

Written by Stanko Nikolic on . Posted in Ishrana

shitake-1Shitake, kao vrsta medicinskih gljiva, poznate su i korišćenje veoma dugo, posebno u kineskoj tradicionalnoj medicini. U različitim naučnim istraživanjima potvrđeno je njihovo pozitivno dejstvo i kod zdravih osoba, i kod osoba koje imaju određene zdravstvene poremećaje.

Shitake, kao i ostale medicinske gljive odlikuju se visokim sadržajem nutrijenata. Posebno važni za zdravlje čoveka su polisaharidi, posebno odgovorni za pozitivno dejstvo na imunološki sistem.

U ovom tekstu ističemo značaj Shitake gljive kada je u pitanju zdravlje kardiovaskularnog sistema. Šta to Shitake čini pogodnim za korišćenje u prevenciji kardiovaskularnih poremećaja?  Izdvajamo 3 najvažnija dejstva:

  1. Shitake utiču na regulaciju povišenih vrednosti holesterola u krvi.
  2. Povoljno deluju na regulisanje povišenih vrednosti šećera u krvi.
  3. Shitake imaju i izraženo antioksidativno dejstvo.

Zajedno, ova tri dejstva su dovoljan razlog da Shitake budu deo svakodnevne ishrane, sa ciljem da se unapredi i očuva zdravlje kardiovaskularnog sistema i odloži ili ublaži pojava ateroskleroze i drugih kardiovaskularnih poremećaja i bolesti.

PRIMED Shitake prah sadrži 100% čist prah sušenih Shitake gljiva. Preventivno, može se koristiti 1-3g gljive dnevno, najbolje u kombinaciji sa medom, ali se može pomešati i sa mlakom vodom i na taj načim konzumirati.

PRIMED Shitake prah možete naći u PRIMED BIO-APOTEKAMA u Beogradu. Za više informacija o maloprodajnim objektima i mogućnosti poručivanja pozovite nas na 011/715-12-65.

I muškarci boluju od osteoporoze!

Written by Stanko Nikolic on . Posted in bolesti, Ishrana

Spuzva-kostiOD OSTEOPOROZE češće obolevaju žene, ali i određen procenat muškaraca muku muči sa krtim kostima i posledicama do kojih takvo stanje dovodi.
Učestalost javljanja osteoporoze kod muškaraca starijih od 50 godina je oko 19 odsto, za razliku od žena, kod kojih se taj procenat kreće do 50. Drugačije rečeno – svaka druga žena i svaki peti muškarac u drugoj polovini života doživeće neki osteoporotični prelom kičmenog pršljena, podlaktice, kuka… Savremena saznanja pokazuju da osteoporotični prelomi kod muškaraca češće dovode do smrtnosti i pridruženih bolesti kao posledice preloma nego što je to slučaj sa ženama. U tom smislu čak trećina preloma kuka, koji je najteži i najkomplikovaniji, dešava se upravo muškarcima. Povećana sklonost ka prelomima nastaje zbog smanjene koštane mase i poremećene mikroarhitekture kosti. Dijagnostikovanje stanja utvrđuje se merenjem koštane gustine osteodenzitometrom DA tehnikom na centralnom skeletu, lumbalnoj kičmi i butnoj kosti, muškarcima starijim od 50 godina.
Podložnost osteoporozi posebno je naglašena kod muškaraca starijih od 65 godina, onih koji su u odraslom dobu imali prelome, pušača, kao i kod muškaraca sklonih prekomernom svakodnevnom unosu alkohola. Na moguću osteoporozu posebno treba da obrate pažnju i muškarci koji duže od tri meseca primaju glikokortikoidnu terapiju, mršavi muškarci, oni sa bolestima endokrinih žlezda, hipogonadizmom (smanjeno lučenje i funkcija polnih hormona), nedostatkom vitamina D, hroničnim bolestima pluća, jetre, malignim oboljenjima…
Osteoporoza nastaje kao rezultat razlike u akumuliranoj, postignutoj koštanoj masi u detinjstvu i adolescenciji i gubitka u odraslom dobu. Novorođenčad i mala deca oba pola imaju istu koštanu gustinu. U adolescenciji dečaci nešto kasnije počinju intenzivno da rastu i da dobijaju na koštanoj gustini. Kod njih je taj proces intenzivniji i duže traje, tako da veće kosti i njihova veća masa, veća akumulirana koštana gustina, spori fiziološki gubitak posle 40 godina, čine da manje oboljevaju. Činjenica je i da muškarci kraće žive, tako da kod njih senilni, odnosno starački gubitak kraće traje.
Ipak, svako onaj ko ima neki od navedenih faktora rizika, trebalo bi na vreme da se obrati lekaru da bi proverio ima li naznaka bolesti. Subjektivno, sam da oseti neke promene ne može, osim ukoliko se ne dogodi prelom kao komplikacija. Jer, osteoporoza je asimptomatski proces, tako da gubitak koštane mase teče potpuno tiho – do komplikacija.
primed3-PRIMED 3 kreći se lako omogućava da se nadoknadi optimalna količina kalcijuma, kako bi se fiziološki proces gubitka koštane mase usporio, i omogućilo normalno funkcionisanje koštano-zglobnog sistema.

Proteini surutke- jeftin izvor dragocenih aminokiselina

Written by Stanko Nikolic on . Posted in Ishrana

surutka_kao_lekMleko sadrži dve velike grupe proteina, kazein i proteine surutke. U toku proizvodnje sira, odvaja se surutka, kao sporedni proizvod. Proteini surutke se smatraju kompletnim proteinima i sadrže sve esencijalne kiseline, dok je sadržaj laktoze veoma nizak.

Proteini surutke imaju mnogobrojna pozitivna dejstva na organizam čoveka, od kojih su neka i potvrđena studijama.

Prevencija alergijskih reakcija
Korišćenje formula sa proteinom surutke, može se smanjiti preosetljivost na proteine kravljeg mleka. Međutim, nedostaju jaki dokazi koji bi potvrdili efikasnost proteina surutke u prevenciji alergije na kravlje mleko kod dece mlađe od 3 godine.

Odličan izvor proteina
Studije pokazuju da protein surutke može biti od koristi starijim ljudima i ženama nakon vežbanja. Kod mladih i zdravih muškaraca, protein surutke povećava nivo cirkulišućih esencijalnih aminokiselina koje su neophodne za izgradnju proteina mišića.

Smanjenje apetita
Proteini surutke mogu uticati na smanjenje osećaja gladi, i doprineti smanjenju telesne mase. Takođe, može uticati na smanjenje faktora rizika za kardiovaskularne bolesti (visoke vrednosti šećera i holesterola, visok krvni pritisak). Ove potencijalno veoma korisne efekte je potrebno zvanično potvrditi odgovarajućim studijama.

Dijabetes
Neke studije pokazuju da proteini surutke mogu povoljno uticati na smanjenje nivoa šećera u krvi, kod obolelih od dijabetesa tip II. Potrebno je još istraživanja dugoročnog dejstva proteina surutke na održavanje normalnih vrednosti šećera u krvi.

Povećanje mišićne snage
Neke kratkoročne studije su pokazale da proteini mleka mogu povećati mišićnu masu i snagu.

Postoji još mnogo potencijanih koristi od redovnog korišćenja proteina surutke, međutim, neophodno je sprovesti veliki broj organizovanih studija koje će pokazati sve pogodnosti upotrebe ovog jeftinog izvora dragocenih proteina.