Mitovi i činjenice o medu: kristalizacija je znak da je med prirodan

Written by Danica Petrovic on . Posted in Med

Ova izjava je jedna od osnovnih činjenica o medu.

Kristalizacija je normalna pojava i jedna od važnih karakteristika pravog meda.

Kristalizacija je prirodna pojava koja ni na koji način ne menja nutritivni sastav meda.

Ušećeren med ima identičan sadržaj nutrijenata kao i med koji je u tečnom stanju.

Ušećeren med se može upotrebljavati na isti način kao i tečni med. Ukoliko baš insistirate na tečnom medu, možete teglu ušećerenog meda staviti u šerpu sa vrućom vodom i sačekati da se otopi. Pri tome, vodite računa da temperatura meda ne prelazi 40-50°C, jer se zagrevanjem mogu izgubiti neki važni sastojci meda.

Postoji veliki broj metoda za procenu ispravnosti i prirodnog porekla meda. Međutim, koliko god da postoji načina za otkrivanje veštački proizvedenog meda, uvek će se naći neki nov način da se ova dragocena namirnica falsifikuje.

Prisustvo kristalizacije je jedan od osnovnih načina za utvrđivanje prirodnog porekla meda. Prirodan med kristališe, za razliku od veštačkog meda koji je uglavnom, po pravilu, bistar i tečan. Brzina kristalizacije je različita u zavisnosti od vrste meda. Tako, med uljane repice ili suncokretov med veoma brzo, već za nekoliko nedelja mogu potpuno da se ušećere, dok neke druge vrste, kao npr. bagremov med ili medljika, mogu čak i nekoliko godina da ostanu u tečnom stanju.

Domaći med vrhunskog kvaliteta možete pronaći u PRIMED BIO-APOTEKAMA u Beogradu. Za sve informacije možete nas pozvati na broj telefona 11 715 12 65.

Mitovi i činjenice o medu: Med se ne sme uzimati metalnom kašičicom

Written by Danica Petrovic on . Posted in Med

Med je jedan od pčelinjih proizvoda koji se koristi širom sveta, vekovima unazad.

Međutim, i dalje postoje neke nedoumice o upotrebi, bez obzira na veliki broj stručnih, naučnih radova o medu i njegovim osobinama.

Za početak, ispitaćemo jednu od najčešćih:

Med se ne sme uzimati metalnom kašičicom

Široko zastupljeno mišljenje i tvrdnja da se med ne sme uzimati metalnom kašičicom nije opravdano.

Naime, med je namirnica kisele reakcije. U kontaktu sa metalom, dolazi do hemijske reakcije u kojoj se oslobađaju joni metala i prelaze u med, menjajući ukus meda. Imajući ovo u vidu, jasno nam je da nećemo izabrati metalnu posudu za dugo čuvanje meda.

Međutim, kada zahvatimo metalnom kašičicom med, vreme kontakta je isuviše kratko da bi se desila bilo kakva reakcija koja bi narušila kvalitet meda ili zagađenje meda štetnim materijama. Dakle, bez opasnosti možete koristiti metalnu kašičicu za uzimanje meda.

Naravno, ono što svakako ne bi trebalo da se radi jeste ostavljanje metalne kašičice u tegli sa medom u toku dužeg perioda.

Osećaj tradicije i povratka prirodi

Drvena kašičica je vizuelno možda najlepši način uzimanja meda.

Danas, za pripremu i konzumaciju hrane dominantno koristimo metalni ili čak plastični (najlošiji izbor) pribor. Veliki broj namirnica se pakuje u plastičnu ili metalnu ambalažu.

Zato, kada uzmemo kašičicu napravljenu od drveta i njome zahvatimo med, to može biti prijatno iskustvo za sva naša čula.

Iako je drvena kašičica možda najbolje i najlepše sredstvo za uzimanje meda, bilo koja kašičica (metalna, plastična) može da posluži ovoj nameni.

Zato, izaberite svoj omiljeni med i uživajte slatko i zdravo!

Ukoliko Vam je potreban neki savet o izboru meda ili preporuka za konzumiranje, slobodno nam se obratite. Broj call centra naše PRIMED BIO-APOTEKE je 011 715 12 65.

8 prednosti upotrebe matičnog mleča

Written by Danica Petrovic on . Posted in Matični mleč, Med

Matični mleč je jedan od proizvoda koji nam pčele daruju. Veoma je cenjen u apiterapiji i narodnoj medicini uopšte, sa dugom tradicionalnom upotrebom.

Neki od mnogobrojnih pozitivnih efekata su:

  • Regulacija krvnog pritiska. Istraživanja su pokazala da redovna upotreba matičnog mleča može doprineti snižavanju povišenih vrednosti krvnog pritiska. Smatra se da za ovo dejstvo mogu biti odgovorni minerali i određeni proteinski molekuli koji se nalaze u mleču.
  • Balans nivoa holesterola. Iako se upotreba slatkih namirnica povezuje sa povišenim nivoom masnoće u krvi, kada je u pitanju upotreba pčelinjih proizvoda u pitanju, rezultat je suprotan. Svi pčelinji proizvodi, uključujući matični mleč, imaju povoljno dejstvo na snižavanje povišenih vrednosti holesterola i triglicerida u krvi. Očuvanje nivoa holesterola optimalnim, usporava razvoj ateroskleroze i njenih komplikacija (angina pectoris, moždani i srčani udar).
  • Matični mleč podstiče plodnost. Još uvek nije utvrđen tačan mehanizam kojim matični mleč može da poveća mogućnost začetka, ali se u praksi pokazalo da itekako može biti koristan.
  • Prevencija malignih bolesti. Ovo svoje povoljno dejstvo matični mleč duguje visokom sadržaju materija sa antioksidativnim dejstvom. Matični mleč ima sposobnost da neutrališe toksično dejstvo materije bisfenol A (BPA) koja se može naći u nekim vrstama plastičnih ambalaža. BPA je inače povezan sa povećanim rizikom za nastanak karcinoma dojke. To je još jedan razlog zbog kog se upotreba matičnog mleča preporučuje ženama.
  • Matični mleč smanjuje zapaljensku reakciju. Smatrase da je za protivupalno dejstvo odgovorna kombinacija određenih vitamina i enzima koji deluju na smanjenje inflamatornog odgovora.
  • Matični mleč usporava starenje. Antioksidansi, vitamini, minerali, aminokiseline i drugi hranljivi sastojci matičnog mleča doprinose očuvanju normalnih i zdravih struktura u organizmu. Matični mleč se smatra tonikom opšte vitlnosti i dugog života.
  • Regulacija telesne težine. Jedan od sastojaka matičnog mleča je lecitin. Lecitin može da doprinese snižavanju nivoa holesterola, poboljšava funkciju jetre i podstiče varenje. Takođe, matični mleč može da utiče I na poboljšanje metabolizma. Sva ova dejstva zajedno doprinose regulisanju telesne težine.
  • Poboljšanje metabolizma. Matični mleč sadrži 8 esencijalnih aminokiselina koje naš organizam ne stvara, već ih mora unositi hranom. Ove aminokiseline su neophodne za normalnu izgradnju proteina i održavanje normalnog metabolizma. Matični mleč, usled veoma bogatog sadržaja nutrijenata pomaže u ćelijskoj regeneraciji, stimuliše razvoj mišića, jačanje kostiju i održava energetski balans u organizmu.

PRIMED Matični mleč možete pronaći u PRIMED BIO-APOTEKAMA u Beogradu. Više informacija na broj telefona 011 715 12 65

Da li bebe smeju da jedu med?

Written by Danica Petrovic on . Posted in Blog, Ishrana, Med

Med je jedna od najkompleksnijih i nutritivno najbogatijih prirodnih namirnica. Sadrži veliki broj različitih vitamina, minerala, aminokiselina, enzima, flavonoida i drugih fitonutrijenata koji ne samo da hrane naš organizam, već ispoljavaju i niz efekata koji mogu da doprinesu unapređenju zdravlja.

Međutim, kada je upotreba meda kod dece u pitanju, postoje određena ograničenja.

Upotreba meda, posebno sirovog meda koji je dobijen bez ikakve termičke obrade, ne preporučuje se kod dece mlađe od godinu dana.

Zbog čega se ne preporučuje upotreba meda kod dece mlađe od godinu dana?

Kod beba mlađih od godinu dana izbegava se dodavanje soli i šećera u hranu. Šećer i so značajno menjaju ukus hrane, pa je teže navići dete da jede namirnice koje nisu zaslađene ili posoljene, jednom kada probaju one sa mnogo intenzivnijim ukusom. Iako je med po sastavu smeša prirodnih šećera (najveći procenat meda su šećeri!), u medu se nalaze i mnogi korisni sastojci, kao što smo ranije pomenuli.

Međutim, u medu, posebno u sirovom medu postoji mogućnost da se nađu spore jedne bakterije. U pitanju je bakterija Clostridium botulinum koja stvara veoma opasne toksine. Odrasle osobe nisu u opasnosti ukoliko progutaju spore ove bakterije, zato što je digestivni sistem odraslih zreo I može da neutrališe bakterije pre nego što počnu da stvaraju toksin. Međutim, kod dece mlađe od godinu dana, digestivni sistem još uvek nije dovoljno zreo da se odbrani, pa ukoliko se spore Clostridium botulinum progutaju, može doći do vrlo ozbiljnih problema.

Nije svaki med kontaminiran sporama Clostridium botulinum!

Dakle, činjenica da se u nekom medu mogu naći ove spore, ne znači da je svaki med kontaminiran. Takođe, ukoliko već znamo da je naš digestivni sistem sposoban da spreči razvoj bakterija koje se progutaju, ne bi trebalo da se previše brinemo oko upotrebe meda.

Ograničenje u upotrebi meda postoji samo kod dece mlađe od godinu dana, i, naravno kod osoba koje su preosetljive na med ili imaju neregulisan nivo šećera.

Kako razlikovati pravi od veštačkog meda?

Written by Tanja Penić on . Posted in Med

Med je slatka materija koja nastaje preradom cvetnih i drugih sokova koje medonosne pčele sakupljaju i skladište u košnice. Prema zastupljenosti biljnih vrsta razlikujemo monoflorni i poliflorni med. Monoflorni med je med koji u suvom ostatku dominantno sadrži polen jedne biljne vrste (bagrem, lipa, suncokret,…). Poliflorni med sadrži nektar više biljaka (livadski med). Medljika je posebna vrsta meda koja nastaje sakupljanjem “medne rose” sa listova četinara ili listopadnog drveća.

Bez obzira na vrstu, med za koji se odlučimo da koristimo trebalo bi da bude pravi. Sva blagotvorna dejstva koja med ima, odnose se na prirodan med. Međutim, postoji veliki procenat “lažnog” meda, koji ne samo da nije nastao radom pčela, nego se nekada proizvodi kuvanjem šećernog sirupa i dodavanjem veštačkih aroma. Ovakav “med” nema nikakve kvalitativne osobine zbog kojih bi bila opravdana njegova upotreba u ishrani ljudi. Postojanje ovakvog “meda” narušava poverenje korisnika koji u nekim situacijama čak i odustaju od upotrebe meda, jer ne mogu da budu sigurni da je med koji su kupili pravi, prirodan med.

Kako da znamo da li je med pravi?

Postoji više različitih preporuka i testova koji se mogu upotrebiti u kućnim uslovima, u cilju raspoznavanja pravog meda.

  • Uzmite malu količinu meda i protrljajte između prstiju. Pravi med pri razmazivanju između prstiju nije lepljiv, za razliku od veštačkog.
  • Ukoliko okrećete teglu sa medom, pravi med, usled veće viskoznosti sporo klizi sa jedne na drugu stranu. Veštački med je laganiji i tečniji.
  • Med ima specifičan ukus koji nestaje u roku od nekoliko minuta. U slučaju veštačkog meda, ukus će se duže zadržati, usled prisustva dodatog šećera. Međutim, i ukus prirodnog meda može da se menja, ukoliko se zagreva i hladi više puta.
  • Pravi med uglavnom ima specifičan miris, na cveće sa kog je nektar sakupljen. Veštački med nema miris, ili možemirisati na šerbet.
  • Ukoliko se kašičica meda sipa u čašu sa vodom, med pada na dno i ne otapa se. Otapa se tek postepeno, mešanjem. Veštački med se brže otapa, već u kontaktu sa vodom.
  • Test sa šibicom. Potopite vrh palidrvceta u med. Ukoliko je med pravi, šibica će moći da se upali. Ukoliko je med veštački, usled viška vlage, nećemo moći da upalimo šibicu.
  • Test sa upijajućim papirom. Kada stavimo kap pravog meda na površinu lako upijajućeć papira, neće doći do upijanja. Ukoliko je reč o veštačkom medu, papir će vrlo brzo upiti kapljicu meda.
  • Čistoća meda. Veštački med nema nikakve primese, jer je obično nastao kuvanjem šećernog sirupa. Pravi med koji se vadi iz saća može sadržati sitne “nečistoće”: deliće polena i saća. Ukoliko se desi da pronađete čak i pčelu u tegli kupljenog meda, makar ćete biti sigurni da je med pravi.
  • Test sa žumancetom jajeta. Kada se pravi med pomeša sa žumancetom, žumance dobija izgled kao da je kuvano. Veštački med neće promeniti izgled žumanceta.

Postoje i mnogi drugi praktični saveti za razlikovanje pravog od veštačkog meda. Svi oni mogu da budu korisni, međutim, i pored toga, nekada je teško čak i iskusnom poznavaocu meda da sa potpunom sigurnošću prepozna veštački med.

Najbolji savet je kupovati med od proverenih osoba. Ukoliko niste u mogućnosti da kupujete med direktno od pčelara, vodite računa da makar med koji kupujete poseduje odgovarajuće sertifikate o poreklu i kvalitetu.

Gorski med

Pravi, prirodan med koji se proizvodi u Srbiji. Prikuplja se, skladišti, pakuje i distribuira u skladu sa najvišim standardima kvaliteta.
Više o našem premium brendu GORSKI možete pročitati na sledećoj stranici: https://gorski.rs/
ili nas pozovite na 011/715-12-65.

Korisna svojstva meda

Written by Stanko Nikolic on . Posted in Ishrana, Med, Nega kože

medMed je poznat u svim delovima sveta i u svim kulturama. Postoje podaci o upotrebi meda stari i više od 2500 godina. Med je pre svega poznat i korišćen u narodnoj medicini, ali postoje i brojna naučna istraživanja koja potvrđuju korisna svojstva meda. Neka od najznačajnijih prednosti upotrebe meda su sledeće:

  • Zamena za šećer
    Med se može koristiti kao zamena za šećer u pripremi različite hrane i napitaka. Sadrži oko 69% glukoze i fruktoze, zbog čega se može koristiti kao zaslađivač u velikoj meri zdraviji od običnog belog šećera.
  • Izvor energije
    Kašičica meda sadrži oko 64 kalorije (kašičica šećera sadrži oko 15 kalorija). Med se lako vari i odličan je izbor u prilikama kada postoji potreba za brzom nadoknadom energije.
  • Mršavljenje
    Iako sadrži više kalorija u odnosu na šećer, med se koristi u nekim dijetama za mršavljenje. Kombinacija meda, tople vode, cimeta i limunovog soka može pomoći u regulisanju telesne težine.
  • Poboljšanje atletskih performansi
    Med pomaže u održavanju energije i ubrzava oporavak mišića nakon treninga, pa je odličan izbor za sve osobe koje se bave sportom.
  • Izvor vitamina i minerala
    Med sadrži različite vitamine i minerale, u zavisnosti od vrste meda. Poliflorni med (šumski, livadski, cvetni) imaju veći sadržaj minerala od monoflornih vrsta. Sve vrste meda sadrže značajnu količinu vitamina C, kalcijum i gvožđe.
  • Antibakterijsko i protivgljivično dejstvo
    Zbog svog antibakterijskog i protivgljivičnog dejstva, med se koristi kao prirodni antiseptik u narodnoj medicini.
  • Antioksidativno dejstvo
    Med sadrži antioksidanse koji neutrališu štetna dejstva slobodnih radikala. Time se olakšava funkcionisanje imunološkog sistema organizma u zaštiti od različitih štetnih faktora iz spoljašnje sredine.
  • Nega kože
    U različitim receptima za pravljenje domaćih maski i krema za kožu možemo naći med kao jedan od sastojaka. Za održavanje kože zdravom i lepom, savetuje se uzimanje kombinacije mleka i meda svakog jutra.
  • Zarastanje rana
    Med je prirodan antiseptik, pomaže čišćenje i zarastanje rane. Posebno se preporučuje za zarastanje “vlažnih” rana.

U PRIMED BIO-apotekama možete pronaći čist, prirodan med od domaćih pčelara. Posetite nas ili pozovite naš call centar na broj telefona 011/715-12-65.