Kako razlikovati pravi od veštačkog meda?

Written by Tanja Penić on . Posted in Med

Med je slatka materija koja nastaje preradom cvetnih i drugih sokova koje medonosne pčele sakupljaju i skladište u košnice. Prema zastupljenosti biljnih vrsta razlikujemo monoflorni i poliflorni med. Monoflorni med je med koji u suvom ostatku dominantno sadrži polen jedne biljne vrste (bagrem, lipa, suncokret,…). Poliflorni med sadrži nektar više biljaka (livadski med). Medljika je posebna vrsta meda koja nastaje sakupljanjem “medne rose” sa listova četinara ili listopadnog drveća.

Bez obzira na vrstu, med za koji se odlučimo da koristimo trebalo bi da bude pravi. Sva blagotvorna dejstva koja med ima, odnose se na prirodan med. Međutim, postoji veliki procenat “lažnog” meda, koji ne samo da nije nastao radom pčela, nego se nekada proizvodi kuvanjem šećernog sirupa i dodavanjem veštačkih aroma. Ovakav “med” nema nikakve kvalitativne osobine zbog kojih bi bila opravdana njegova upotreba u ishrani ljudi. Postojanje ovakvog “meda” narušava poverenje korisnika koji u nekim situacijama čak i odustaju od upotrebe meda, jer ne mogu da budu sigurni da je med koji su kupili pravi, prirodan med.

Kako da znamo da li je med pravi?

Postoji više različitih preporuka i testova koji se mogu upotrebiti u kućnim uslovima, u cilju raspoznavanja pravog meda.

  • Uzmite malu količinu meda i protrljajte između prstiju. Pravi med pri razmazivanju između prstiju nije lepljiv, za razliku od veštačkog.
  • Ukoliko okrećete teglu sa medom, pravi med, usled veće viskoznosti sporo klizi sa jedne na drugu stranu. Veštački med je laganiji i tečniji.
  • Med ima specifičan ukus koji nestaje u roku od nekoliko minuta. U slučaju veštačkog meda, ukus će se duže zadržati, usled prisustva dodatog šećera. Međutim, i ukus prirodnog meda može da se menja, ukoliko se zagreva i hladi više puta.
  • Pravi med uglavnom ima specifičan miris, na cveće sa kog je nektar sakupljen. Veštački med nema miris, ili možemirisati na šerbet.
  • Ukoliko se kašičica meda sipa u čašu sa vodom, med pada na dno i ne otapa se. Otapa se tek postepeno, mešanjem. Veštački med se brže otapa, već u kontaktu sa vodom.
  • Test sa šibicom. Potopite vrh palidrvceta u med. Ukoliko je med pravi, šibica će moći da se upali. Ukoliko je med veštački, usled viška vlage, nećemo moći da upalimo šibicu.
  • Test sa upijajućim papirom. Kada stavimo kap pravog meda na površinu lako upijajućeć papira, neće doći do upijanja. Ukoliko je reč o veštačkom medu, papir će vrlo brzo upiti kapljicu meda.
  • Čistoća meda. Veštački med nema nikakve primese, jer je obično nastao kuvanjem šećernog sirupa. Pravi med koji se vadi iz saća može sadržati sitne “nečistoće”: deliće polena i saća. Ukoliko se desi da pronađete čak i pčelu u tegli kupljenog meda, makar ćete biti sigurni da je med pravi.
  • Test sa žumancetom jajeta. Kada se pravi med pomeša sa žumancetom, žumance dobija izgled kao da je kuvano. Veštački med neće promeniti izgled žumanceta.

Postoje i mnogi drugi praktični saveti za razlikovanje pravog od veštačkog meda. Svi oni mogu da budu korisni, međutim, i pored toga, nekada je teško čak i iskusnom poznavaocu meda da sa potpunom sigurnošću prepozna veštački med.

Najbolji savet je kupovati med od proverenih osoba. Ukoliko niste u mogućnosti da kupujete med direktno od pčelara, vodite računa da makar med koji kupujete poseduje odgovarajuće sertifikate o poreklu i kvalitetu.

Gorski med

Pravi, prirodan med koji se proizvodi u Srbiji. Prikuplja se, skladišti, pakuje i distribuira u skladu sa najvišim standardima kvaliteta.
Više o našem premium brendu GORSKI možete pročitati na sledećoj stranici: https://gorski.rs/
ili nas pozovite na 011/715-12-65.

Korisna svojstva meda

Written by Stanko Nikolic on . Posted in Ishrana, Med, Nega kože

medMed je poznat u svim delovima sveta i u svim kulturama. Postoje podaci o upotrebi meda stari i više od 2500 godina. Med je pre svega poznat i korišćen u narodnoj medicini, ali postoje i brojna naučna istraživanja koja potvrđuju korisna svojstva meda. Neka od najznačajnijih prednosti upotrebe meda su sledeće:

  • Zamena za šećer
    Med se može koristiti kao zamena za šećer u pripremi različite hrane i napitaka. Sadrži oko 69% glukoze i fruktoze, zbog čega se može koristiti kao zaslađivač u velikoj meri zdraviji od običnog belog šećera.
  • Izvor energije
    Kašičica meda sadrži oko 64 kalorije (kašičica šećera sadrži oko 15 kalorija). Med se lako vari i odličan je izbor u prilikama kada postoji potreba za brzom nadoknadom energije.
  • Mršavljenje
    Iako sadrži više kalorija u odnosu na šećer, med se koristi u nekim dijetama za mršavljenje. Kombinacija meda, tople vode, cimeta i limunovog soka može pomoći u regulisanju telesne težine.
  • Poboljšanje atletskih performansi
    Med pomaže u održavanju energije i ubrzava oporavak mišića nakon treninga, pa je odličan izbor za sve osobe koje se bave sportom.
  • Izvor vitamina i minerala
    Med sadrži različite vitamine i minerale, u zavisnosti od vrste meda. Poliflorni med (šumski, livadski, cvetni) imaju veći sadržaj minerala od monoflornih vrsta. Sve vrste meda sadrže značajnu količinu vitamina C, kalcijum i gvožđe.
  • Antibakterijsko i protivgljivično dejstvo
    Zbog svog antibakterijskog i protivgljivičnog dejstva, med se koristi kao prirodni antiseptik u narodnoj medicini.
  • Antioksidativno dejstvo
    Med sadrži antioksidanse koji neutrališu štetna dejstva slobodnih radikala. Time se olakšava funkcionisanje imunološkog sistema organizma u zaštiti od različitih štetnih faktora iz spoljašnje sredine.
  • Nega kože
    U različitim receptima za pravljenje domaćih maski i krema za kožu možemo naći med kao jedan od sastojaka. Za održavanje kože zdravom i lepom, savetuje se uzimanje kombinacije mleka i meda svakog jutra.
  • Zarastanje rana
    Med je prirodan antiseptik, pomaže čišćenje i zarastanje rane. Posebno se preporučuje za zarastanje “vlažnih” rana.

U PRIMED BIO-apotekama možete pronaći čist, prirodan med od domaćih pčelara. Posetite nas ili pozovite naš call centar na broj telefona 011/715-12-65.