Nutrijenti koji pomažu snižavanju nivoa šećera u krvi

Written by Tanja Penić on . Posted in Blog

Povišeni nivoi šećera u krvi, čak i kad nije u pitanju bolest, izazivaju upalnu oksidaciju, koja se naziva glikacija. Prvi korak u normalizaciji nivoa šećera u krvi je da smanjite količinu tzv. “skrivenog šećera” koji unosite. Prerađena hrana (kolači, keksi, grickalice, peciva) sadrži često znatne količine dodatog šećera koji unosimo ,a da toga nismo ni svesni. Potrebe za šećerom je najbolje zadovoljavati pomoću voća i povrća, jer su u voću šećeri prirodno uravnoteženi sa biljnim vlaknima, mineralima i drugim materijama koje obezbeđuju njegovo pravilno i donekle sporije usvajanje.

Kada je nivo šećera u krvi nizak, to može da izazove osećaj nervoze. Neki ljudi osećaju drhtavicu, ili blagu vrtoglavicu, kada im je nivo šećera u kvi nizak. Onda obično posežu za slatkišima ili zašećerenom kafom kao sredstvom brzog nadoknađivanja šećera. Ako vam je nivo šećera nizak, možda ćete osećati glad čak i nakon što ste jeli.

Kada je nivo šećera u krvi visok, to čini da se osećamo umorno, posebno posle jela. Visok nivo šećera takođe može dovesti do osećaja iritacije, čak i sitnicama, ili do umora koji se provlači tokom celog dana.

Hrom. Uklanja glukozu iz krvi. Kad konzumirate šećer, vaše telo koristi zalihe hroma, pa je važno da vašoj ishrani dodate ovaj nutrijent. Sa starenjem se nivoi hroma u organizmu smanjuju i do 40 %. Biološki najaktivniji oblik hroma je hrom-polinikotinat.

Vanadijum. Mikroelement koji pomaže da se stabilizuje nivo šećera u krvi. U obliku vanadijum-sulfata, lako se apsorbuje. On omogućava da šećer iz krvi ode u mišiće gde lakše može da sagori.

Cimet. Podstiče ćelije da bolje reaguju na insulin. To je od velike koristi za pojedince koji pate od rezistencije na insulin ili imaju druge probleme sa šećerom u krvi. Cimet sadrži matilhidroksi-kalon, polimer koji uravnotežuje nivo šećera u krvi i povećava telesne zalihe energije. Bilo je više proučavanja na temu uticaja cimeta na šećer u krvi, a jedno od njih je pokazalo da je cimet uspevao da snizi šećer u krvi za 29%, snižavajući istovremeno i nivo holesterola.

Gurmar, ili gimnema (Gymnema sylvestre). Biljka koja se hiljadama godina koristi u ajurvedskoj medicini. Ona uništava šećer, što je i značenje njenog imena. Ova biljka sprečava da se hrana iz namirnica koje pojedete suviše brzo pretvori u glikozu. Ona usporava pretvaranje šećera u glukozu u krvi. Zahvaljujući tome, nivoi šećera u krvi su stabilniji.

Momordika, čarantija ili gorka tikvica. Sve su to imena za istu biljku koja snižava nivo šećera u krvi, što je pokazalo preko 100 proučavanja. Takođe je pokazano i da ova biljka smanjuje apetit. Ono što smanjuje koncentraciju šećera u krvi je sastojak ove voćke, po imenu lektin, zajedno sa još četiri supstance. Gorka tikvica podstiče jedan telesni enzim koji imitira metod kojim se koristi šećer u krvi. To praktično znači, kada jedemo gorku tikvicu, šećer iz krvi se premešta u mišiće i tamo se pretvara u energiju, a ne u masti.

Medicinska gljiva Coprinus comatus podstiče oslobađanje insulina iz pankreasa, poboljšava metabolizam glukoze i masti, i povećava osetljivost ćelija na insulin. Ova svojstva čine Coprinus pogodnim za primenu kod dijabetesa tip I i II, kao i u slučaju povišenih vrednosti holesterola u krvi. Neregulisan dijabetes koji traje dugo može imati veliki broj komplikacija. Najznačajnije su oštećenja i velikih i malih krvnih sudova i nerava, što dovodi do poremećaja rada bubrega, oštećenja vida, i oštećenja drugih tkiva i organa.

Primed Coprinus comatus prah može pomoći u boljem regulisanju vrednosti šećera u krvi, kao i u smanjenju rizika od nastanka komplikacija dijabetesa. Deluje zaštitno na ćelije pankreasa, i stimuliše njihov rad. Savremena istraživanja su pokazala povoljna dejstva Coprinus gljive i u regulisanju telesne mase i smanjenju nivoa holesterola u krvi, što ima značajnu ulogu u prevenciji različitih kardiovaskularnih poremećaja.

Visok sadržaj trehaloze, slabo rastvorljivog šećera usporava resorpciju glukoze, te se smanjuje nagli porast glikemije nakon obroka.

Tags: , , , , ,

Trackback from your site.