Polen

Written by Stanko Nikolic on . Posted in Proizvodi

Polen

 

Pakovanje 130 grama

Price: 390,00 RSD

Loading Updating cart...

Primed Polen je polen isključivo domaćeg porekla sakupljana na na području Srema. Šid i okolina su poznati po velikom prinosu vrlo kvalitetnog polena. Naši pčelari su išli čak i korak ispred i pored klasičnog polena zasadili su i plantaže medonosnog bilja poput facelije.

Primed Polen se pakuje u staklene teglice od 220 mle u koje staje 130 grama sušenog polena.

Primed polen je cvetni prah izuzetno bogat hranljivim materijama (belančevine, masti, ugljeni hidrati, vitamini iz B grupe), mineralne materije, fermenti i druge aktivne komponente . PRIMED polen deluje kod malokrvnosti, problema sa prostatom i jetrom a naročito se preporučuje za plodnost, širenje krvnih sudova posle hemio terapije i zračenja.

Kako upotrebljavati polen?

Naučno je dokazano da cvetni prah – polen utiče blagotvorno na čovekov organizam. Kako postoje specifični uslovi čuvanja matične mleči, mnogi apifitoterapeuti polen po nutritivnoj vrednosti izjednačavaju sa njom. Korisni sastojci u mleči, usled neadekvatnog skladištenja i uslova u kojima se iznose na tržišite, se mnogo brže gube nego kod polena. Opet u polenu je količina esencijalnih aminokiselina srazmerno manja, tako da je ovo mišljenje u određenoj meri opravdano. Posle izvršene ankete,  iskustva stečena u razgovoru sa korisnicima polena govore u prilog da dobra većina korisnika ne koristi polen na propisan način.

Primeri pogrešne upotrebe polena:

  • „Uzmem polen malom kašičicom i progutam nakon što ga sažvaćem.“
  • „Popijem ga razmućenog i zaslađenog u mlakoj vodi.“
  • „Samleven  polen u prahu odmah mogu da upotrebim“

Najvažniji razlog zašto je sve ovo pogrešno je taj što čovekov sistem za varenje ne može da razbije celuloidnu opnu kojom je zrno polena obavijeno. U svim prethodno navedenim primerima, polenov prah samo protrči kroz naš organizam a da nismo iskoristili nijedan jedini sastojak iz bogatog polenovog repertoara. Najdrastičniji slučaj ispričala mi je Sneža, vegetarijanka iz Beograda koja je godina koristila polenov prah pogrešno. Kada sam joj objasnio kako se polen mora koristiti, na njenom licu se moglo nazreti žaljenje za svim onim kilogramima polena, koje je ona konzumirala uzalud. Da bi polen dospeo u stanje da čovekov organizam može da ga upotrebi, opna koja obavija zrnce polena, mora da se natopi da bi nabubrila i prsnula, i tada tek možemo da upotrebimo sve njegove izuzetne sastojke.

Ako ste ikako u mogućnosti, nabavljajte i koristite sirovi polen. U procesu sušenja gubi se oko 20% vrednosti polena. Nakon sušenja, ostatak vrednosti polena se gubi linearno vremenom. Nakon 6 meseci, takav polen je izgubio oko polovine svoje vrednosti, tako da nije pametno nabavljati ga po istoj ceni. Moj savet je da nakon januara meseca nabavljate sušeni polen isključivo ako ste uvereni da je nakon sušenja čuvan u zamrzivaču, ili ako je čuvan u sirovom stanju a nakon vađenja iz zamrzivača sušen. Znači prioriti su:

  1. sirovi polen – odmah nakon čišćenja se čuva u zamrzivaču.
  2. sušeni polen – koji je odmah nakon sušenja smešten u zamrzivač.
  3. sušeni polen – u periodu od početka sezone pa do nove godine.

Savet: Sirovi polen obavezno a što da ne i sušeni, čuvajte u zamrzivaču.

Evo i nekoliko načina ispravne pripreme i konzumiranja polena:

  • Jednu supenu kašičicu polena razmutiti u mlakoj vodi (najbolje uveče) i ostaviti da odstoji min. 8 sati. Nakom toga, možete napitak zasladiti, promešati i popiti. Ako ga zasladite medom, i dodate do 15 kapi propolisa u kapima, dobili ste izuzetan i komletan preparat.
  • Polen se može rastvoriti i u jogurtu, jer je poznato da mlečna kiselina bolje rastvara celuloidnu opnu od vode.
  • Samleven sušeni odnosno što je još bolje ako imate nemleveni sirovi polen, umešate u med. Nije zgoreg iscediti malo limuna, kako bi se poboljšalo rastvaranje polenove opne. Sledeća 3-4 dana prevrćite teglu u kojoj je ovakav preparat, svakih sat dva, kako bi polen, koji je lakši od meda, prolazio kroz med i tako natapao svoju opnu. Od četvrtog dana možete početi upotrebljavati ovaj preparat. Višak preparata čuvajte u frižideru. Na površini će se nakupiti krupnije granule koje možete upotrebiti tako što ćete jednu kašiku tog gornjeg sloja razmutiti u vodi, u nakon nekoliko sati popiti.