Šta sve mogu Šitake!

Written by Tanja Penić on . Posted in Blog

Shiitake gljiva (botanicko ime: Lentinus edodes), na našem jeziku gljiva šitaka naziva se još i japanskom gljivom, hrastovom gljivom i Schwarzwald gljivom. U Japanu ima nadimak carska gljiva. Svrstava se u veoma lekovite jestive gljive, potiče sa azijskog kontinenta gde prirodno raste u šumama.
Na istoku se već vekovima upotrebljava za ishranu ali i kao lek, pogotovo u Kini. U skorije vreme šitake stiču sve veću popularnost i u zapadnim zemljama sveta. Danas gljiva šitaka zauzima drugo mesto na spisku najčešće uzgajanih gljiva na planeti.
Ona sadrži dosta minerala (kalijum, kalcijum, gvoždje, fosfor, magnezijum), mnoštvo vitamina B grupe (B1, B2, B3, B5, B6, B11, B12), amino kiseline i biljna vlakna.
Zbog svojih izuzetnih lekovitih svojtava šitake gljive su veoma cenjene u drevnoj kineskoj medicini. Na Dalekom istoku vlada mišljenje da šitake štite organizam od raznih degenerativnih bolesti, sprečavaju niz organskih poremećaja, uništavaju ćelije raka, pročišćavaju telo od štetnih materija, daju energiju i podižu nivo vitalnosti organizma.
Savremena medicinska ispitivanja koja se vrše još od 1960. godine na životinjama, pokazuju da gljiva šitaka zaista ima antitumorsko i antikancerogeno dejstvo pa je u skorije vreme stekla i naziv “ubica raka”. Osim toga, blagotvorno deluje i nakon hemioterapije i zračenja.
Drugim istraživanjima je potvrđeno da utiče na regulisanje krvnog pritiska i snižavanje holesterola u krvi. Povoljno deluje na pankreas, jetru i imuni sistem. Šitake gljive takođe, sprečavaju razvoj štetnih mikroorganizama kao što su virusi i bakterije, pa se upotrebljavaju i u suzbijanju raznih vrsta infekcija.
Šitake gljive se promovišu i u borbi protiv nastanka i napredovanja AIDS-a kao prirodno sredstvo za jačanje imuniteta.
Na osnovu svega toga nesumnjivo je da je ova jestiva gljiva zaista lekovita ali se retko gde može čuti kolika je količina potrebna da bi se ostvarili pozitivni rezultati u lečenju odredjenih bolesti i tegoba. Lekovitost i delotvornost gljive šitake zavisi od toga na koji se način priprema i konzumira.
Iz tog razloga na tržištu se često nalaze razni ekstrati aktivnih materija izdvojenih iz gljive šitake koji se preporučuju za određene vrste terapija. Supstanca lentinan izolovana iz šitake preporučuje se osobama na hemioterapiji obolelih od raka grla, pluća i želuca, jer se smatra da upravo ona može zaustaviti ili usporiti rast tumora.
Da biste smanjili rizik od nastanka raka, američko udruženje za borbu protiv raka preporučuje izbalansiranu ishranu koja treba da sadrži najmanje pet obroka dnevno sa raznovrsnim voćem i povrćem. Prednost imaju integralne žitarice, semenke, orasi, mahunarke. U svakom slučaju neophodno je umanjiti unos crvenog mesa i masti životinjskog porekla.
Šitake gljive i njihovi ekstrakti uopšteno se smatraju sigurnim za upotrebu, mada kod nekih osoba mogu izazvati alergijsku reakciju, nadutost ili proliv. Važno je znati da osobe obolele od raka nikako ne trebaju gljivu šitaku da smatraju za osnovni lek, već samo kao dodatak terapiji. Rak je veoma ozbiljna bolest u čije lečenje se mora uključiti savremena medicina.
Primed šitake se preporučuju kod:
oslabljenog imuniteta,
u dijetama za mršavljenje,
metaboličkog sindroma (povišen krvni pritisak, povišen nivo šećera i holesterola),
bolesti koštano-zglobnog sistema (osteoporoza, reumatski i drugi upalni procesi),
kao pomoćno sredstvo kod onkoloških pacijenata, u toku zračne i hemoterapije.
Aktivni sastojci Shiitake gljive stimulišu prirodne odbrambene snage organizma i ispoljavaju antivirusno, antibakterijsko i protivgljivično dejstvo.
Shiitake sadrže antioksidanse koji štite od oksidativnog stresa i njegovih štetnih posledica po organizam čoveka.

Tags: , , , , ,

Trackback from your site.