Zašto je dobro jesti namirnice bogate kalcijumom?

Written by Stanko Nikolic on . Posted in Blog

KalcijumNamirnice bogate kalcijumom su neophodne za očuvanje zdravlja i sprečavanje kardiovaskularnih i drugih bolesti.
Kalcijum ima ulogu u snižavanju visokog krvnog pritiska. Stručnjaci čak smatraju da je povišen krvni pritisak kod mnogih bolesnika, posebno onih mlađih posledica hroničnog nedostatka ovog minerala u ishrani. Poznato je da natrijum, kojeg najviše ima u kuhinjskoj soli, vezuje vodu, zadržava je u organizmu i tako povećava krvni pritisak. Kalcijum pomaže u snižavanju povišenog krvnog pritiska tako što povećava izbacivanje natrijuma i vode preko bubrega. Osim toga kalcijum sprečava lučenje parathormona koji može da poveća krvni pritisak.
Unos dovoljne količine kalcijuma je jako važan za mlade, fizički aktivne i osobe koje su osetljive na unos soli. To su one osobe kod kojih pritisak, odmah posle unošenja slane hrane, počne da raste, jer višak soli zadržava vodu. Kalcijum iz hrane se ponaša kao prirodni diuretik i izbacuje višak vode i snižava krvni pritisak. Kod mladih osoba, ishrana bogata kalcijumom (mleko, mlečni proizvodi, zeleno lisnato povrće), može da obezbedi normalan krvni pritisak i spreči pojavu kardiovaskularnih bolesti, koje su pored tumora, najčešći uzrok smrti na našim prostorima.
Alkohol onemogućava dejstvo kalcijuma na snižavanje krvnog pritiska. Jedno piće dnevno ne smeta, može čak i da poboljša rad srca i krvnih sudova, ali više od dva žestoka pića dnevno, neutrališu lekovito dejstvo kalcijuma. U velikom broju slučajeva, konzumiranje više od tri žestoka pića dnevno može da dovede do teške hipertenzije.
Povrće bogato kalcijumom ( kupus, kelj, karfiol) i pšenične mekinje mogu da utiču na prevenciju karcinoma debelog creva. One smanjuju bujanje ćelija sluzokože i nastanak polipa koji mogu maligno da alterišu. Mogu da smanje rast polipa koji su prekancerozne promene. Nikada nije kasno, da počnete sa zdravom ishranom. Čak i osobe koje imaju polipe i u opasnosti su da dobiju kolorektalni karcinom, promenom ishrane i usvajanjem  zdravih navika mogu da spreče pojavu ove opake bolesti. Primećeno je da promenom ishrane mali polipi mogu da nestanu, a veliki da se smanje. Osobe starije od 50 godina su pod većim rizikom da dobiju rak debelog creva. Konzumiranjem tri čaše obranog mleka dnevno smanjuju šansu da obole od ove bolesti.
Poznata je činjenica da kalcijum utiče na formiranje jakih kostiju. Manje je poznato da se jake kosti formiraju u detinjstvu i mladosti, pa se prevencija osteoporoze unosom namirnica bogatih kalcijumom vrši od malih nogu. Više naučnih studija je pokazalo da više kalcijuma u mladosti znači jake kosti u starosti. Ako u mladosti niste unosili dovoljne količine kalcijuma, posle tridesete godine on ne može da vam pomagne u izgradnji jakih kostiju. Ipak, unošenje dovoljnih količina kalcijuma u ovim godinama je jako važno jer usporava slabljenje kostiju i sprečava njihov lom. Postoje namirnice koje sprečavanje pozitivno delovanje kalcijuma na kosti. To su kafa i slana hrana.
Kalcijum možete unositi u organizam u obliku suplemenata, ali je delotvornije da to bude iz prirodnih izvora. Mnogo je namirnica koje sadrže znatnu količinu ovog suplementa, neophodnog za život i zdravlje. To su mleko, mlečni proizvodi, skuša, losos, sardine, susam suve smokve, tofu.. .

primed3-Primed 3 kreći se lako je prirodni suplement bogat prirodnim kalcijumom i sadrži idealnu proporciju hranljivih sastojaka, vitamina i minerala neophodnih za pravilnu izgradnju koštane mase. Redovnom upotrebom omogućava se jačanje koštane mase i ublažavanje simptoma osteoporoze.

Tags: , , , ,

Trackback from your site.