10 krivaca za hroničan zatvor

Written by Stanko Nikolic on . Posted in Blog

zatvor-239x300Svakako da nema osobe koja povremeno ne pati od opstipacije (konstipacije), odnosno zatvora stolice, koji najčešće nastaje zbog nepravilne ishrane , nedostatka fizičke aktivnosti i putovanja. Međutim, postoje i manje poznati uzroci trajnijeg, čak i hroničnog zatvora, koji može bitno da remeti normalno funkcionisanje i svakodnevni život.
1.Poremećaj štitne žlezde
Štitna žlezda utiče na rad vih organa, a može da poremeti i funkciju creva, odnosno uzrokuje hronični zatvor. Može da bude reč o hipotireozi, odnosno usporenom radu štitne žlezde ili o hipertireozi odnosno o povećanoj aktivnosti štitne žlezde, što određuje endokrinolog.
2. Analgetici.
Pojedini lekovi koji se koriste protiv bolova nakon operacije kao i oni za ublažavabje hroničnog bola mogu da izazovu neredovnu stolicu. Problem može da ublaži uzimanje različitih vrsta analgetika, da telo ne bi stvorilo toleranciju na jednu vrstu leka, ili da se u terapiju pored analgetika uvedu i laksativi.
3. Preterana upotreba laksativa.
Iako bi trebalo da podstiču probavu, agresivni laksativi poput lista sene i ricinusovog ulja mogu da dovedu do trajne opstipacije, jer telo razvije toleranciju na njih. Mleko, magnezijum, i polietilni glikol laksativi su oni na koje organizam neće razviti toleranciju.
4. Antidepresivi.
Zatvor je jedna od nuspojava pojedinih antidepresiva koji remete transmisiju nerava koji podstiču rad creva. U tom slučaju treba se posavetovati sa lekarom da vam odredi upotrebu drugog antidepresiva ili da preporuči upotrebu laksativa
5, Lekovi za gorušicu.
Aluminijum u nekim lekovima za gorušicu može da bude krivac za lošu probavu. Pažljivo pročitaje sastojke i promenite lek ako je potrebno.
6. Lekovi za hipertenziju.
Ovi lekovi uzrokuju dehidriranost zbog čega organizam krade vodu iz stolice, a tečnost ne može da se nadomesti većom konzumacijom tečnosti, jer se ona pojačano izbacuje mokrenjem.
7. Sindrom iritabilnog kolona.
Iako je proliv češća komplikacija sindroma iritabilnog kolona, nekad se može javiti i hroničan zatvor. U tom slučaju potrebna je dodatna terapija za pomenuti sindrom ili operacija.
8. Dijabetes.
Dijabetičari su suočeni sa nizom zdravstvenih problema, među kojima je i konstipacija. Uzrok je oštećenje finih nervnih završetaka u crevima koje može da se javi kod dijabetičara. Rešenje je uspostaviti bolju regulaciju nivoa šećera i savetovanje sa lekarom.
9. Dodaci ishrani
Suplementi koji sadrže kalcijum i gvožđe mogu da uzrokuju zatvor, tako da se posavetujete sa lekarom oko njihovog uzimanja.
10. Bolest debelog creva
Problemi u radu debelog creva, poput analne pukotine ili hemoroida, mogu da uzrokuju hroničnu konstipaciju jer debelo crevo radi usporeno, što je poznato pod nazivom ” lenja creva”.

Tags: , , ,