Devet super razloga da jedete laneno seme

Written by Stanko Nikolic on . Posted in Blog

lanLan je jedna od najstarijih ljudskih namirnica. Blagotvorno dejstvo ove biljke na zdravlje i lepotu je tema i savremenih istraživanja. Seme lana, ako se koristi u ishrani celo, može neprovareno proći kroz naša creva, pa telo neće iskoristiti sve neophodne nutritijente. Zato je poželjno u nekim situacijama koristiti mleveni lan. Mleveni lan organizam iskorišćava u potpunosti. Možete ga kupiti u tom obliku ili ga samleti sami u mlinu za kafu.
Bogatstvo omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, proteinima, vitaminom B1, magnezijumom, cinkom, selenom, ligninom i mogućnost široke primene, čini lan super namirnicom savremenog doba. Izdvojićemo 9 razloga zbog kojih trebate da ga uvrstite u redovan jelovnik.
Snižava holesterol
Redovna upotreba semena lana snižava nivo holesterola u krvi, koji može dovesti do taloženja plaka na zidovima arterija. Nove studije su pokazale da 100 miligrama semenki lana dnevno smanjuje ne samo nivo holesterola već i rizik od bolesti jetre kod muškaraca. Za snižavanja LDL holeserola preporučuju se od dve do četiri kašičice mlevenih semenki lana dnevno, umešane u kiselo mleko, kefir ili neki drugi napitak.
Čuva srce
Laneno seme je bogato omega-3 masnim kiselinama, koje spadaju u dobre masti. One se ne mogu sintetisati u ljudskom organizmu, a od vitalnog su značaja za normalan metabolizam, pa ih je zato neophodno unositi putem ishrane. Zbog ovog sastojka semenke lana predstavljaju izvrsnu hranu za zdravo srce. Istraživanja pokazuju da osobe koje koriste namirnice bogate ovom kiselinom imaju manji rizik od srčanog udara. Zato je lan dragocen za oporavak od srčanog udara i smanjenje naslaga na arterijama koje kradu elastičnost krvnim sudovima.
Jača kosu
Seme lana prirodan je lek za slabu, beživotnu kosu sklonu opadanju. Omega-3 masne kiseline u semenkama lana neguju kosu i daju joj sjaj, a vitamin E hrani koren kose i vlasište. Za kovrdžavu i neukrotivu kosu poznat je domaći gel od semena lana dobijen ceđenjem semenki prokuvanih u vodi. Za regeneraciju ispucale kose se preporučuje utrljavanje ulja lananenih semenki u krajeve.
Smanjuje rizik od raka
Poslednje studije koje je objavio Nacionalni institut za istraživanje raka pokazuju da semenke lana preveniraju nastanak raka dojke, prostate, jajnika i debelog creva, a to sve zahvaljujući ligninima. To su fitoestrogeni koji imaju antioksidativna dejstva, a lan sadrži 75-80 puta više ovih komponenata od bilo koje druge namirnice.
Poboljšava probavu
Bogato vlaknima, seme lana pozitivno utiče na probavni sistem. Izuzetan je laksativ kojim se bezbedno, bez oštećenje sluzokože, može uspostaviti redovno pražnjenje creva, pa se preporučuje i trudnicama. Kada upiju vodu, semenke lana povećavaju svoju zapreminu, obim creva se povečava i pospešuje se njiov rad. Prelijte dve kašike semenki lana sa 250ml mlake vode, promešajte i ostavite da odstoji sat vremena. Procedite i pijte ujutru pre jela. Celim semenkama možete posuti i salate, supe, kiselo mleko…
Hrani mozak
Omega- 3 masne kiseline, neophodne za ceo organizam, ključne su za pravilno funkcionisanje mozga. Neophodne su i za prevenciju Alchajmerove bolesti i demencije. Pomažu ublažavanju simptome depresije, poremećaja pažnje i sna. Posebno su važne u razvoju organizma dece.
Reguliše nivo šećera.
Semenke lana pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi kod osoba obolelih od dijabetsa tipa 2. Uz odgovarajuću terapiju, štite dijabetičare od bolesti bubrega i srčanih obolenja.
Olakšava menopauzu
Lignini u semenkama lana zaslužni su za ublažavanje simptoma menopauze– valunga i promena raspoloženja. Dokazano ja da dve kašike mlevenih lanenih semenki pomešanim sa voćnim sokom, mlekom ili kuvanim žitaricama dva puta dnevno proređuju valunge za polovinu.
Jača imunitet
Lan je odlično sredstvo za čišćenje organizma, izbacivanje toksina i holesterola. On jača imunitet i preventivno deluje na nastanak mnogih bolesti, otklanja simptome hroničnog umora i upala, koji se javlaju usled nakupljanja toksina. Za čišćenje organizma su korisne i semenke lana i laneno ulje. Kašiku semenki potopite u šoljici vode i ostavite preko noći, a ujutru poijte želatinoznu smesu i tako dve nedelje.

Tags: , , , , , , ,