Leto je vreme čestih urinarnih infekcija!

Written by Tanja Penić on . Posted in Blog

Česte urinarne infekcije se javljaju kod 20% do 50% žena. Stručnjaci tvrde da razlog tome može da bude genetska predispozicija, ali i seksualni odnosi, česta promena partnera i upotreba hemijskih sredstava za kontracepciju. S porastom spoljne temperature rizik od upale bešike, mokraćnih kanala, ali i bubrega, postaje veći, jer dehidratacija organizma izazvana pojačanim znojenjem i smanjenim unosom tečnosti stvara podlogu za razvoj bakterija.

Urinarne infekcije mogu da budu izazvane istim sojevima bakterija, i tada se nazivaju perzistentne infekcije. Ukoliko je infekcija uzrokovana različitim sojevima bakterija od prvog uzročnika, onda se govori o reinfekciji.

Nije primećeno da pojava čestih infekcija uzrokuje neke od ozbiljnih sistemskih problema, kao što su ozbiljne promene na bubrezima, odnosno bubrežna slabost i hipertenzija, ali s obzirom na simptomatologiju, bitno utiču na poremećaj kvaliteta života pacijentkinja.

Preporuka ženama koje su sklone razvoju čestih urinarnih infekcija je da povećaju unos tečnosti, naročito kada je visoka spoljna temperatura. Težina kliničke slike zavisi od lokalizacije infekcija. Ako su zahvaćeni bubrezi, kao što je u slučaju pijelonefritisa, nije retka situacija da pacijentkinje budu u veoma teškom opštem stanju i da njihovo lečenje zahteva i prijem u bolnicu.

Ukoliko dođe do infekcije bubrega javljaju se karakteristični bol u donjem delu leđa, visoka temperatura i groznica. Ipak, najčešće je reč o upali mokraćne bešike ili cistitisu. Ova infekcija izaziva različite poremećaje mokrenje, često mokrenje, pečenje u mokraćnom kanalu, lažni nagon, pojavu krvi u urinu, neprijatan miris urina i bolove u maloj karlici.

U 80 odsto urinarnih infekcija uzročnik je bakterija ešerihija koli. Posebnu nevolju predstavlja činjenica da su sve češće neki od tipova ove bakterije rezistentni, odnosno otporni ne antibiotike. Preostalih 20 odsto uzročnika su stafilokokna bakterija, klebsijela, proteus mirabilis, ureplazma, hlamidija i enterokokus. Osim bakterija, uzročnici urinarnih infekcija mogu biti i virus herpes simpleksa, gljivice (najčešće kandida) i paraziti (najčešće trihomonas).

Šta pomaže kod čestih urinarnih infekcija:

* Pijte mnogo vode, imajući na umu da unos tečnosti u svakom slučaju zavisi i od fizičke aktivnosti i spoljašnje temperature.

* Bolje je da se tuširate nego da se kupate u kadi.

* Izbegavajte rafinisanu hranu, zaslađene voćne sokove, šećer, kafu i alkohol.

* Izbegavajte uske pantalone i veš od sintetike.

* Osim vode, preporučuje se ispijanje soka od brusnice, borovnice, čaj od medveđe trave, uve, kukuruzne svile, peršuna.

Primed 9 brusnica je prirodni preparat na bazi meda, brusnice, kantariona i hajdučke trave. Preparat se preporučuje kod čestih urinarnih infekcija, posebno E.coli infekcije, kao i kod bolesti ženskih genitalnih organa. Aktivni sastojci preparata utiču na poboljšanje odbrambenih snaga organizma i pomaže u prevenciji čestih urinarnih infekcija. Redovnom upotrebom podstiču bržu eliminaciju bakterija, onemogućava se adherencija bakterija za zid mokraćne bešike i umanjuje se mogućnost ponovnog javljanja infekcije. Preparat se naročito preporučuje osobama koje imaju genetsku predispoziciju za razvoj urinarnih infekcija kao i kod onih kod kojih postoji neka funkcionalna ili mehanička smetnja pri oticanju mokraće. Kombinacija antibakteriskog i zaštitnog dejstva na sluzokožu ženskih genitalnih organa, pa se redovna upotreba preporučuje svim ženama, a posebno kod postojanja hormonskih poremećaja i infekcija.

Zašto se javlja povišen holesterol?

Written by Tanja Penić on . Posted in Blog

Ljudi osećaju strah još prilikom spominjanja fraze ’’visok holesterol’’. Većina ga povezuje uglavnom sa srčanim oboljenjima ili sa masnom hranom.

Međutim, na holesterol mogu da utiču genetski faktori, i nezdrav način života. Osim nivoa ukupnog holesterola, kardiolozi prate i nivo takozvanog „lošeg” (LDL) i „dobrog” (HDL) holesterola. Štetne za zdravlje su povišene vrednosti lošeg holesterola u krvi. Smanjenje nivoa dobrog holesterola, takođe krije svoje rizike.

Osnovni razlozi za povećanje nivoa holesterola su:

Genetska predispozicija

Povišen holesterol je čest slučaj kod osoba koje imaju genetske predispozicije, tj. osobe čiji su roditelji imali problema sa holesterolom. On može da se  pojavi pod uticajem različitih faktora, među kojima je i nezdrav način života.

Nedostatak fizičke aktivnosti i gojaznost

Sedeći način života i nedovoljno kretanje, smanjuju nivo dobrog holesterola. Prekomerna težina takođe smanjuje HDL holesterol, na taj način što povećava nivo triglicerida i povećava nivo LDL holesterola. Gojaznost i povišen holesterol mogu da izazovu ozbiljne kardiovaskularne poremećaje.

Masna hrana

Hrana, bogata masnoćama, povećava nivo holesterola u krvi. To su najčešće proizvodi životinjskog porekla – jaja, meso, sir, margarini, životinjske masnoće i dr. Masna i pržena hrana takođe povećava nivo holesterola. Dobro je da se izbegava hrana koja je bogata transmasnoćama – zasićene masne kiseline, i da se više konzumiraju proizvodi bogati nezasićenim masnim kiselinama – omega-3 masne kiseline.

Cigarete i visok krvni pritisak

Dim cigareta i visoki krvni pritisak oštećuju krvne sudove. Odatle se povećava i rizik od nagomilavanja naslaga holesterola po njima. Pućenje i povišen krvni pritisak smanjuju nivo dobrog holesterola u krvi.

Dijabetis tip 2

Kod dijabetisa tipa 2 nivo šećera u krvi je povećan, što vodi do sužavanja krvnih sudova. To povećava mogućnost obrazovanja naslaga holesterola.

Primed 8 feropolis je prirodni preparat na bazi propolisa i koprive. Upotreba preparata se preporučuje kod: povišenog nivoa holesterola, kod oslabljene cirkulacije, u prevenciji ateroskleroze. Aktivni sastojci preparata deluju blagotvorno na regulisanje nivoa holesterola u organizmu. Povoljno deluju na održavanje normalne cirkulacije krvi u krvnim sudovina. Regulisanjem nivoa holesterola i održavanjem normalne cirkulacije mogu pomoći u prevenciji razvoja ateroskleroze.

 

 

 

PRIMED za imunitet: pčelinji proizvodi u službi zdravlja!

Written by Danica Petrovic on . Posted in Blog

PRIMED asortiman prirodnih preparata obuhvata nekoliko proizvoda namenjenih osobama sa oslabljenim imunitetom. Na osnovu sastava, razlikujemo dve grupe proizvoda:

  • Preparati na bazi meda i drugih pčelinjih proizvoda,
  • Preparati na bazi meda i medicinskih gljiva.

Od preparata na bazi meda i pčelinjih proizvoda izdvajamo:

PRIMED 1 Forte

PRIMED 1 Forte predstavlja osnovnu kombinaciju pčelinjih proizvoda. Sadrži med, polen i propolis. Odličan je izbor za decu koja se prvi put privikavaju na upotrebu preparata na bazi pčelinjih proizvoda, ali se svakako preporučuje i odraslima. Polen povoljno deluje na poboljšanje apetita i varenja, pa se upotreba preparata preporučuje i osobama sa smanjenim apetitom.

Više o PRIMED 1 Forte možete pročitati ovde: http://www.prirodnilekovi.com/kupi/primed-1-forte-21

PRIMED 1 Apicomplex

PRIMED 1 Apicomplex objedinjuje sve pčelinje proizvode u jednom preparatu: med, polen, propolis, matični mleč i pergu. Posebno se preporučuje kod stanja povećanih energetskih i nutritivnih zahteva: deca i adolescenti u periodu rasta i razvoja, težan fizički rad, sportisti koji naporno treniraju, osobe koje su u periodu oporavka od neke bolesti, osobe koje su držale restriktivne dijete i dr,

Više o PRIMED 1 Apicomplex preparatu možete pročitati ovde: http://www.prirodnilekovi.com/kupi/primed-1-apicomplex-22

 

PRIMED 10 Forte plus

PRIMED 10 Forte plus sadrži med, polen, propolis i matični mleč. Namenjen je osobama kojima je, pored poboljšanja imuniteta potrebna dodatna podrška protiv posledica hronične izloženosti psiho-fizičkom stresu. Matični mleč blagotvnorno deluje na ceo organizam čoveka. Obezbeđuje dovoljno energije i snage za svakodnevne izazove.

Više o PRIMED 10 Forte plus preparatu možete pročitati ovde: http://www.prirodnilekovi.com/kupi/primed-10-forte-plus-24

PRIMED preparate mogu da koriste potpuno zdrave osobe, u cilju očuvanja zdravlja, kao i osobe kojima je potrebna dodatna podrška u tretmanu različitih poremećaja zdravlja.

Kombinacija pčelinjih proizvoda, bez konzervansa, veštačkih boja i drugih aditiva.

PRIMED preparati se mogu upotrebljavati bez vremenskog ograničenja, bez neželjenih efekata.

Za sve informacije o našim preparatima možete nas pozvati telefonom. Call centar je dostupan svakodnevno, od 08-20h, broj telefona: 011/715-12-65.

Važnost lečenja hroničnog gastritisa!

Written by Tanja Penić on . Posted in Blog

Zapaljenje želudačne sluzokože (sluznice) je gastritis. Kada se kaže gastritis, obično se misli na zapaljenje sluzokože želuca izazvane povišeno želudačnom kiselinom. Povezuje se sa gorušicom, nadimanjem, bolovima pri unošenju ili dužem neunošenju hrane. Zaista, povišena želudačna kiselina jeste najčešći uzrok gastritisa.

Želudačnu kiselinu povećavaju razni faktori. Na prvom mestu – to je stres; zatim iritirajući lekovi (npr. aspirin, kafetin, brufen). Hrana i piće koja iritira poput alkohol, mnogo kafe, gazirani sokovi, pržena hrana i infekcija želudačne sluzokože bakterijom Helicobacter pillory i nekim drugim bakterijama (npr. E.coli, Campilobacter) su uzroci povećanja želudačne kiselini.

Povišena želudačna kiselina oštećuje sluzokožu želuca i može napraviti čir (ulkus, grizlicu). Borba sa gastritisom zavisi od toga da li je u pitanju akutni ili hronični gastritis u pogoršanju, ili je u pitanju hronični van pogoršanja.

U prvom slučaju, kada je u pitanju akutni gastritis ili hronični gastritis u pogoršanju, bolest će vas sama navesti da se javite lekaru: bolovi u gornjem delu stomaka, mučnina, povraćanje, nadutost trbuha. Bolovi su jaki i mogu ličiti na bol kod srčanog udara ili gastroezofagealne refluksne bolesti (kada želudačna kiselina ulazi u jednjak). Može se desiti i suprotno – da je srčani udar u toku, a vi mislite da je napad gastritisa. Nemojte oklevati i javite se lekaru.

U drugom slučaju, u pitanju su stalne smetnje prilikom uzimanja hrane ili nakon dužeg perioda neunošenja hrane: bol, mučnina, nadimanje, ponekad povraćanje. Osobe koje pate od hroničnog gastritisa vremenom nauče da izbegavaju faktore koji pogoršavaju bolest: stres, neki lekovi, određena vrsta hrane, ne prejedaju se i ne gladuju. Zatim nauče da jedu polako i pomalo, a češće, da uzimaju hranu koja im prija, a to su uglavnom: jogurt, mlad sir, kuvana, pasirana šargarepa i pirinač, kuvani krompir.

Nekada kašičica ulja, pavlake i mladog kajmaka, ublaži tegobe. To je zato što mast smanjuje kontrakcije (grčenje) želuca, pa tako smanjuje bolove. Bitno je da ta mast ne bude pržena, jer ako je pržena njena kiselost je veća, pa će nadražiti sluzokožu želuca. Sveže voće i povrće uglavnom ne prija, zbog celuloze koja mehanički nadražuje sluzokožu već oštećenu zapaljenjem.

Bez obzira da lije u pitanju mirna faza hroničnog gastritisa, ili se radi o njegovom pogoršanju, veoma je bitno ići na redovne kontrole kod gastroenteologa, jer je hronični gastritis podloga na kojoj se može razviti karcinom želuca.

Primed 5 feromed je prirodni preparat na bazi meda i lekovitog bilja. Preporučuje se osobama koje pate od hroničnog gastritisa bilo kog uzroka. Njegovi akttivni sastojci deluju na nivou sluzokože želuca, pospešuju njenu regeneraciju i na taj način ublažavaju simptome gastritisa.

Kako se izboriti sa nadutošću?

Written by Tanja Penić on . Posted in Blog

Šta je nadutost stomaka?

Nadutost stomaka (nadimanje) je pojava, stanje, mogući znak nekog oboljenja, ali sama po sebi nije bolest. To je neprijatan osećaj pritiska u trbuhu, zbog čega trbuh bude tvrd i nadut više nego što bi se očekivao nakon unete hrane. Ne mora biti povezana sa unošenjenjem hrane.

Uglavnom se ponavlja se s vremena na vreme. Nema veze sa gojaznošću.

U osnovi svih ovih uzroka mogu biti: stres, alergije i intolerancija na neku hranu (npr. mleko).

Nadutost može biti praćena bolom, koji je uvek na jednom mestu (npr. želudac, dvanaestopalačno crevo), ili se u toku dana premešta, šeta po trbuhu, gasovi u debelom crevu koji rastežu trbuh.

Kako se izboriti sa problemom?

Potrebno je prvo isključiti iz ishrane hranu koja smeta većini ljudi: pržena hrana, grickalice, hrana iz pekare (posedno lisnata testa), gazirani sokovi.

Ne kombinovati proste ugljene hidrate sa koncentrovanim mastima i koncentrovanim proteinima – stvara se dodatna kiselina u želucu.

Najbolje je jesti hranu spremanu u svojoj kuhinji.

Ukoliko se nadutost ponavlja ili ako je praćena jakim bolovima, javite se lekaru. 

Mogu se pronaći razne alergije: na belančevinu kazein iz mleka, jaja, kikiriki, jagode i dr, a mogu se pronaći i intolerencije na hranu: na mlečni šećer – laktozu, na primer.

Mogu se pronaći razna zapaljenja sistema za varenje, na bilo kom njegovom delu.

Možete uzimati čajeve protiv nadimanja (nanamorač, kim). Ako je uzrok povišena želudačna kiselina đumbir smanjuje stvaranje želudačne kiseline.

Uzroci mogu biti:

 U osnovi svih ovih uzroka mogu biti: stres, alergije i intolerancija na neku hranu (npr. mleko).

Nekada je cela sluzokoža želuca i creva iritirana, zapaljena, zbog unošenja rane koja ne prija ili zbog stresa.

Primed 12 aniropolis je tinkura na bazi propolisa i anisa  se preporučuje kod problema sa varenjem hrane, za smanjenje nadutosti, gasova i grčeva u stomaku, za regulisanje probave (uz preparat PRIMED 14 COPRINUS). Aktivni sastojci preparata pomažu pravilno varenje hrane u crevima. Poboljšava normalnu peristaltiku (pokrete creva) čime se ublažava osećaj grčeva i nadutosi i olakšava eliminacija gasova iz creva. Zajedno sa PRIMED 14 COPRINUS preparatom olakšava probleme kod zatvora.

Opstipacija ili konstipacija?

Written by Tanja Penić on . Posted in Blog

Konstipacija je relativno čest problem koji se lako javlja i uglavnom lako i prolazi uz male promene životnih navika. Ispoljava se u dva oblika – pražnjenje je ređe nego obično, ili je stolica izuzetno tvrda i stoga i bolna. Javljaju se i grčevi u donjem delu stomaka, kao i nadimanje. Sa druge strane, opstipacija je potpun prestanak pražnjenja debelog creva, pa je samim tim i daleko ozbiljnija i opasnija od konstipacije. Simptomi opstipacije su i uporni grčevi i bol u stomaku, krčanje creva, nadimnje stomaka, neprijatan zadah iz usta.

Ako se opstipacija iskomplikuje i ne reaguje se na vreme, lako može dovesti i do mučnine i povraćanja, ubrzanog rada srca, povećane telesne temperature i dehidratacije.

Zašto se zatvor uopšte javlja?

Najčešći uzroci su neke životne navike ili promene koje dovode do problema u varenju, npr.

  • Nedostatak vlakana u ishrani. Vlakna se ne vare, već je njihova funkcija da ’guraju’ hranu kroz sistem organa za varenje i na taj način sprečavaju blokadu. Ako u ishrani nema dovoljno vlakana, hrana se duže zadržava u crevima, pa se teže izbacuje i može doći do zastoja. Vlakna se nalaze u voću, povrću i žitaricama (suve šljivesu odličan lek za konstipaciju, pa ako često imate problema sa zatvorom, pojedite par šljiva svakog dana).

  • Nedostatak vode. Voda je izuzetno važna za lak prolazak hrane kroz organe za varenje, pa se pridržavajte pravila od oko 2l dnevno. Ako ste skloni zatvoru, povećavajte količinu vode koju pijete dok ne primetite efekat.

  • Restriktivne dijete koje ograničavaju unos voća i povrća.

  • Neki lekovi (analgetici, antacidi odnosno lekovi za gorušicu, antidepresivi, itd.)

  • Nedostatak fizičke aktivnosti. Dugotrajno sedenje usporava rad creva, pa ako ni zbog čega drugog, onda makar da biste izbegli zatvor – razmrdajte se, idite na posao ili u školu biciklom, ili prošetajte psa.

Šta uraditi ako dobijete zatvor?

Pre svega, potrebno je započeti sa promenama životnog stila koje bi trebalo primenjivati i kao prevenciju i kao lek.

1.Uvrstite namirnice bogate vlaknima u svakodnevnu ishranu.

2.Izbegavajte kafu, alkoholna pića, mleko i voćne sokove – ove namirnice mogu pogoršati zatvor.

3. Pijte dovoljno tečnosti, pre svega vode.

4. Vežbajte što češće, najbolje na otvorenom prostoru. Umesto lifta koristite stepenice, i siđite iz autobusa koju stanicu pre, ostatak prepešačite.

5.Nemojte ignorisati nagon da odete do toaleta. Ako se suzdržavate da vršite nuždu, to može dovesti do zastoja i kasnije uzrokovati konstipaciju.

Što se tiče tretmana, opcije uključuju laksative koji su obično vrlo efikasni, ali i nose određene rizike. Zato se preporučuju samo ako ostale mere ne daju efekta, i to samo privremeno. Laksativi često mogu dovesti i to neželjenih efekata kao što su nadimanje, grčevi, pa čak i pogoršanje simptoma ako je u pitanju ozbiljnija konstipacija. Zato su bolja opcija supozitorije koje fizički razbijaju zastoj u debelom crevu i olakšavaju pražnjenje. Ovakve supozitorije ne sadrže laksative već deluju mehanički, pa nema bojazni od neželjenih efekata.

Ako konstipacija pređe u hroničan oblik, odnosno u opstipaciju, obavezno se konsultujte sa lekarom o daljem toku lečenja. Opstipacija može lako da se iskomplikuje, pa ako ste usvojili savete koje sam vam dala iznad i još uvek nema poboljšanja, nemojte oklevati da odete kod lekara.

Primed 14 koprinus je prirodan preparat na bazi meda i medicinske gljive Coprinus comatus. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Aktivni sastojci preparata blagotvorno deluju na digestivni sistem, pomažu pravilno varenje i apsorpciju hranljivih materija iz hrane. Medicinska gljiva Coprinus comatus bogata je dragocenim vlaknima koja utiču na poboljšanje probave, otklanjaju simptome opstipacije i uspostavljaju normalnu funkciju creva.

Gubitak apetita ukazuje na gastritis

Written by Tanja Penić on . Posted in Blog

GUBITAK apetita, mučnina, povraćanje, nadimanje, podrigivanje, osećaj punoće u gornjem trbuha nakon jela, gubitak telesne mase, bol, pečenje ili pritisak u gornjem delu trbuha, simptomi su koji mogu da ukažu na upalu sluznice želuca – gastritis. Pomenute tegobe se pojačavaju s proleća, ali i usled prekomerne upotrebe alkohola, dejstva toksina iz neispravnih namirnica, uzimanja ledenih i toplih jela i pića, stresa. Na stanje u stomaku nepovoljno utiču i infekcije bakterijom helikobakter pilori i prekomerna upotreba antizapaljenskih lekova , kao što su “diklofenak”, “brufen”, “aspirin”, “ketonal”, 

Najmanje polovina svetske populacije je zaražena ovom bakterijom, ali nemaju svi tegobe. Svi koji su inficirani dobiju gastritis, najčešće veoma blag, dok manji broj razvija jaču formu gastritisa ili čir. Zašto neki imaju gastritis, drugi čir, a treći nemaju nijednu od ovih bolesti, medicina nema odgovor.

Helikobakter pilori je veoma specifična bakterija prilagođena na život u kiseloj sredini želuca i ona stvara više produkata koji oštećuju sluznicu želuca. Agresivni faktori umanjuju sekretornu funkciju želuca i dovode do poremećaja protoka krvi (mikrocirkulacije) i oštećenja sluznice, što može da uzrokuje pojavu tegoba i oboljenja, kao što su gastritis i čir. Vrlo često i pre nego što se razvije bolest, pacijenti imaju pojačano lučenje hlorovodonične kiseline.

Kako gastritis spada u bolesti koje su povezane sa lučenjem kiseline, leči se lekovima koji sprečavaju njeno stvaranje. Antacidi su najčešće prva pomoć, vrlo brzo vezuju stvorenu kiselinu, i olakšavaju tegobe. Međutim, nemaju sposobnost da spreče ponovno lučenje kiseline. Druga grupa lekova su H2 blokatori, kao što je “ranisan”, koji deluju na smanjenje lučenja kiseline. Najnovija grupa lekova su inhibitori protonske pumpe koji blokiraju lučenje kiseline bez obzira na stimulus koji je podstakao ćeliju da luči kiselinu. Jedna tableta sprečava lučenje više od 70 odsto kiseline. Mogu da se koriste onoliko dugo koliko postoji indikacija za njihovu upotrebu, i nisu ograničeni na mesec ili dva.

Kada je uzročnik gastritisa helikobakter pilori, preporučuje se terapija kod koje se kombinuju dva antibiotika i inhibitori protonske pumpe u određenom vremenskom periodu. Lečenje uglavnom traje od sedam do 10 dana, a nakon toga se nastavlja sa inhibitorima protonske pumpe. Uzimanjem ove terapije bakterija se uništi u oko 96 odsto slučajeva. Ako ova terapija ne deluje, pacijentima se u kasnijoj fazi lečenja dodaju drugi antibiotici, koji su skuplji, ali za njih efikasniji. Problem je što ta bakterija postaje sve rezistentnija na antibiotike.

Da bi se smanjio rizik od nastanka gastritisa treba izbegavati unošenje hrane koja izaziva tegobe, a posebno jako začinjenu, ljutu, prženu, vrelu i masnu hranu, kao i suhomesnate i konzervirane proizvode u većim količinama. Preporučuju se češći, ali količinski manji obroci, prestanak pušenja i izbegavanje alkohola. Ukoliko uzimate antizapaljenske i lekove za bolove, obavezno se treba posavetovati sa lekarom jer su pojedine kombinacije lekova veoma opasne. Na primer, nikako ne treba uzimati “aspirin” i “andol” zajedno sa nesteroidnim antireumaticima “brufenom” i “diklofenakom”.

Pacijenti kojima je dijagnostikovan gastritis trebalo bi striktno da se pridržavaju saveta koje su dobili od lekara i da redovno uzimaju terapiju. Dokazano je da oni koji se pridržavaju preporuka, imaju duži period mirovanja bolesti, ređe se bolest ponovo javlja i imaju bolji kvalitet života.

Primed 5 feromed je prirodni preparat na bazi meda i lekovitog bilja koji se preporučuje kod gastritisa bilo kog uzroka, uključujući infekciju bakterijom Helicobacter pylori. Blagotvorno deluje na sluzokožu želuca, stimuliše njenu regeneraciju umanjujući simptome gastrisa, povoljno deluje na varenje hrane i pomaže otklanjanju simptoma koji prate zapaljenje sluzokože izazvano različitim faktorima.

Estrogen čuva od osteoporoze.

Written by Tanja Penić on . Posted in Blog

Osteoporoza je oboljenje kostiju. Najcešce se javlja kod žena i muškaraca starijih od 50 godina. Kosti postaju porozne i krte, te lako pucaju. Osobe sa osteoporozom su izgubile suviše kalcijuma iz kostiju. Kalcijum je mineral koji kostima obezbeđuje čvrstinu i savitljivost. Skelet sadrži 99 % ukupnog telesnog kalcijuma. S toga, osnovna rezerva kalcijuma u organizmu nalazi se upravo u kostima. Tu sve počinje. Usled nedovoljnog unosa kalcijuma, odnosno usled neadekvatne ishrane, oboljenja sluzokože organa za varenje ili promenjenog hormonskog statusa – nastaje manjak kalcijuma. Tu počinju problemi. Deficit kalcijuma se nadoknaduje iz velikih zaliha u kostima da bi se obezbedile neophodne funkcije organizma. Proces nadoknađivanja često traje godinama bez ikakvih vidljivih simptoma. Za sve to vreme dinamička ravnoteža deponovanja i oslobađanja kalcijuma je narušena, a demineralizacija izaziva razmekšavanje i šupljikavost koštanog tkiva, odnosno osteomalaciju i osteoporozu. Osteoporozu prati otežana pokretljivost, bolovi u kostima i zglobovima, grčevi i slabost u mišicima, smanjenje telesne visine, povećan rizik od preloma kostiju, pa i spontane frakture. Međutim, dijagnoza osteoporoze se često postavlja tek kada bolest uznapreduje i kada je gustina koštane mase toliko smanjena da čak i nagli pokret ili naizgled bezazlen pad, može da izazove prelom kosti.

Prvenstveno su ugrožene žene u menopauzi i još više u postmenopauzi, žene koje su rano izgubile menstrualne cikluse (prije 45 godina starosti), bilo zbog hirurškog uklanjanja jajnika i materice ili spontano. Žene koje su imale duže periode bez menstruacije, kao i one koje su kasno dobile prvu menstruaciju (menarha). Kod žena starijih od 50 godina rizik od preloma uzrokovanih osteoporozom jednako je velik kao i rizik od kardiovaskularnih oboljenja, a četiri do šest puta veći od rizika za pojavu karcinoma dojke. Smatra se da polni hormoni, konkretno estrogen kod žena, a testosteron kod muškaraca, imaju zaštitnu ulogu za kosti. Smanjenjem, a pogotovo gubitkom ovih hormona nakon menopauze, dolazi do progresivnog gubitka koštane mase, koje iznosi čak 2-4% godišnje kod žena u periodu 5-10 godina nakon menopauze.

Primed 3 kreći se lako je prirodni preparat na bazi meda, kalcijuma i kurkume, sa dodatkom medicinskih gljiva reiši i šitake. Primed 3 preparat se preporučuje kod osteopenije, osteoporoze, reumatskog i drugih oblika artritisa, povećane potrebe organizma za kalcijumom. Aktivni sastojci preparata obezbeđuju pravilnu mineralizaciju kostiju i funkcionisanje koštano-zglobnog sistema. Pogodan je za upotrebu u menopauzi, u cilju prevencije nastanka osteopenije i osteoporoze. Kalcijum je prirodnog porekla, tako da nema nikakvih neželjenih efekata i moguća je njegova primena uporedo sa redovnom terapijom za osteoporozu. Preparat takođe ispoljava protivupalno i antireumatsko dejstvo, čime se ublažavaju tegobe kod reumatskog i drugih oblika artritisa. Za postizanje najboljih rezultata preporučuje se svakodnevna upotreba preparata u trajanju od 3-6 meseci.

PRIMED na III sajmu zdravlja i holističke medicine!

Written by Tanja Penić on . Posted in Blog

PRIMED POZIVA SVOJE VERNE KORISNIKE NA TREĆI SAJAM ZDRAVLJA I HOLISTIČKE MEDICINE U ORGANIZACIJI KLINIKE BADAWI.

Mesto održavanje sajma MKC “Nepker”,Trg Lajoša Košuta 4, Subotica. Vreme održavanja sajma 21.04.2018. godine, subota, od 10:00 do 18:00 časova.

Posetioci na sajmu će moći da dobiju sve potrebne informacije od strane poliklinike Badawi. Pored medicinskog osoblja Poliklinike Badawi, mnogo korisnih informacija posetiocima će preneti i izlagači na Sajmu, kojima je bliska ideja holističkog pristupa zdravlju – proizvođači suplemenata, prirodnih preparata, zdrave hrane, prirodne kozmetike i svih ostalih proizvoda i usluga koje unapeđuju i čuvaju zdravlje.

Posetioci Sajma će pored kupovine proizvoda ili usluga odmah dobiti odgovore na sva pitanja, kao i kvalitetne savete od izlagača na Sajmu.

Primed vas sa ponosom poziva da posetite sajam i saznate sve što vas interesuje u vezi Primed preparata i mogućnosti njihovo primene u cilju prevencije i lečenja različitih poremećaja zdravlja. Posetioci sajma će moći da kupe Primed preparate po specijalnim, sniženim sajamskim cenama i dobiju vredne poklone. Uz dva kupljena ista Primed preparata treći dobijate kao gratis, ili za kupljena bilo koja dva preparata na poklon dobijate preparat Primed 1 forte.

Dođite da zajedničkim snagama unapredimo svoje zdravlje. Vaš Primed.

Tegobe sa varenjem u rano proleće

Written by Tanja Penić on . Posted in Blog

Promena ishrane i konzumiranje velikih količina mladog zelenog povrća u proleće, kod nekih osoba, naročito kod onih koji pate od sindroma iritabilnog creva, uzrokuju brojne tegobe. Zato nije retkost da se upravo u ovo doba godine češće nego inače traži pomoć gastroenterologa.

Konzumiranje mladog luka, rotkvica, spanaća, a naročito brokolija, crnog i belog luka, kupusa, patlidžana, krastavca, paprike, kukuruza i mahunarki može da izazove ili pogorša simptome kao što su nadutost, bolovi u trbuhu, pojačani gasovi, neredovne stolice, dijareju.

Uzrok ovoj pojavii je da većina ovih namirnica sadrži šećere koji su direktno odgovorni za otežano varenje i dovode do digestivnih problema. Zato pacijentima koji imaju ove tegobe preporučujemo da se pridržavaju dijete koja podrazumeva izbegavanje pomenutih šećera.

Kada nadutost nije previše izražena, kao ni grčevi i gasovi, od pomoći mogu da budi samo probiotici koji sadrže i prebiotike.

Od sindroma iritabilnog creva obično pate pacijenti koji su često psihički napeti i pod stresom. Međutim, uzrok ovog stanja je nekad i intolerancija na određenu hranu, pa i alergije. Istraživanja pokazuju da ovaj sindrom češće pogađa mlade ljude i dvostruko je zastupljeniji kod žena.

Najpouzdanija dijagnostika kod upornih tegoba je gastroendoskopija, a od velikog značaja su i pregled hormona štitaste žlezde, pregled stolice na skriveno krvarenje, kao i kolonoskopija i irigografija.

TERAPIJA

LEČENjE zahteva strpljenje i dijetu, a po potrebi psihološke tretmane i lekove. Važno je da se prepoznaju namirnice i stanja koja pogoršavaju simptome. Najčešće greške su u pogrešnom jelovniku i neodgovarajućim mehanizmima u borbi protiv stresa.

Primed 12 aniropolis je tinktura na bazi propolisa i anisa koji ima blagotvorno dejstvo na probleme sa varenjem hrane poput nadimanja, grčeva, loše probave,..PRIMED 12 ANIROPOLIS se preporučuje: kod problema sa varenjem hrane, za smanjenje nadutosti, gasova i grčeva u stomaku, za regulisanje probave (uz preparat PRIMED 14 COPRINUS). Aktivni sastojci preparata pomažu pravilno varenje hrane u crevima. Poboljšava normalnu peristaltiku (pokrete creva) čime se ublažava osećaj grčeva i nadutosi i olakšava eliminacija gasova iz creva. Zajedno sa PRIMED 14 COPRINUS preparatom olakšava probleme kod zatvora.