Bosiljak kao prevencija nastanku raka i starenju

Written by Stanko Nikolic on . Posted in Blog

bosiljakBosiljak je u medicini poznat po tome da ima jaka antioksidativna svojstva. Antioksidansi u bosiljku štite naše telo od oštećenja izazvanim slobodnim radikalima, sprečavajući starenje ćelija i nastanak malignih ćelija u organizmu. Antioksidansi su deo zdrave ishrane čoveka i bosiljak je njihov bogat i pouzdan izvor.
Jedan od antioksidanasa iz bosiljka je beta-karoten. Beta-karoten, koji se u organizmu pretvara u vitamin A, sprečava oksidaciju holesterola u krvnim sudovima i tako štiti srce i krvne sudove. Oštećenja ćelija putem slobodnih radikala dovode u organizmu do mnogih bolesti, uključujući astmu, osteoartritis i reumatoidni artritis. Beta karoten iz bosiljka je odličan za prevenciju ovih bolesti.
Bosiljak štiti srce i krvne sudove
Bosiljak je dobar izvor vitamina B6 i magnezijuma. Vitamin B6 sprečava nakupljanje potencijalno opasnog molekula homocisteina. Magnezijum pozitivno utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema pomažući opuštanju mišića i krvnih sudova. Tako poboljšava protok krvi i smanjuje rizik od nepravilnog srčanog ritma. Magnezijum jača srčani mišić i deluje preventivno protiv infarkta.
Prirodni antibiotik bosiljak
Ulje bosiljka pozitivno utiče na imunitet, što su dokazala i neka istraživanja. Sveži listovi bosiljka i ulje bosiljka imaju antibakterijska i antiseptička svojstva i mogu se koristiti u lečenju infekcija u organizmu. Bosiljak možete koristiti i lokalno, listove bosiljka previjte na ranu i tako sprečite bakterijsku infekciju.
Bosiljak kao začin
Specifični miris bosiljka se slaže sa različitim vrstama jela i stoga se koristi u najrazličitijim kuhinjama sveta. Da bi se sačuvao njegov jedinstveni ukus i hranljivi sastojci, najbolje ga je dodati jelu na samom kraju kuvanja. Kada ste u mogućnosti, uvek koristite svež bosiljak jer ima mnogo više nutritivnih materija i intenzivniji ukus od sušenog bosiljka.

Tags: , , , ,