Fizički i psihološki simptomi menopauze.

Written by Tanja Penić on . Posted in Blog

Menopauza, poznata i kao klimaks, je period koji traje od 15 do 20 godina (počinje najčešće između 48. i 50. godine) u kome žensko telo prolazi kroz tranziciju od sposobnosti za reprodukciju do nesposobnosti za istu. Mnoge žene, kada uđu u menopauzu, odnosno klimaks, počinju da primećuju razne promene, pre svega valunge, odnosno talase vrućine, nesanicu, česte promene raspoloženja, razdražljivost, lošiju koncentraciju, depresivnost, infekcije na genitalnim organima sa kojima se ranije nisu susretale i razne druge simptome. 
Period pre menopauze
Žene ne ulaze direktno u menopauzu. Pre ovog razdoblja javlja se perimenopauza koja obuhvata nekoliko godina pre poslednje menstruacije. U tom periodu događaju se mnoge promene u organizmu žene – hormoni ne rade uobičajeno, nema ovulacije, neredovne su menstruacije ili učestalije krvarenje. S obzirom na to da nema dovoljno polnog hormona, estrogena, javljaju se i druge neuobičajene promene u metabolizmu, na koži, kao i u raspoloženju.
Biološki, iako žena stari hipofiza nastavlja normalnu proizvodnju FSH i LH. Međutim, jajnici stare i postaju manje sposobni da odgovore na hormone hipofize. Tako je glavna biološka promena za vreme klimaksa starenje jajnika sa propratnim opadanjem proizvodnje njihovih glavnih podukata: jajnih ćelija i hormona estrogena i progesterona. Jajnici postaju manje sposobni da odgovore na FSH i da stvore jajnu ćeliju i oslobode je. Hormonalne promene u menopauzi uključuju opadanje nivoa estrogena i progesterona i hormonsku neuravnoteženost.
Fizički simptomi menopauze uključuju “nalete vrućine”, glavobolje, vrtoglavice, drhtavicu, i bolove u zglobovima. Dugoročni efekat opadanja nivoa estrogena je osteoporoza (porozne i krte kosti). Nalet vrućine je verovatno najpoznatiji simptom. Opisan je kao iznenadni talas vrućine iz stomaka na gore. Žena može pocrveneti i preznojiti se, kada nalet prođe može se osećati jeza i drhtavica. Naleti mogu trajati od nekoliko sekundi do pola sata i mogu se događati nekoliko ili mnogo puta dnevno. Takođe, mogu se događati i noću i time izazivati nesanicu. Neugodnosti menopauze leče se estrogenskom terapijom obavezno pod nadzorom lekara .
Psihološke promene
Menopauza je prirodni proces koji se ne može izbeći, ali se tegobe mogu uspešno ukloniti, uz bitno poboljšanje zdravstvenog stanja i kvaliteta života.Psihološke promene nisu za zanemarivanje u ovom periodu života žene, naprotiv, žene se žale na gibitak samopouzdanja i osećanja ženstvenosti i zbog toga imaju negativnu sliku o starosti.
Žene u menopauzi pokazuju uglavnom povećanje u samo pet kateogorija psiholoških simptoma: glavobolja, iritabilnost, nervoza, osećaj tuge, i osećaj gušenja. Poteškoce u menopauzi jedni tumace biologijom, hormonima, a drugi kulturom i postavljenim očekivanjima. Iz bioloske perspektive simptomi menopauze pojavljuju se kao posledica hormonskog stanja, nižeg nivoa estrogena ili hormonske neravnoteze, zbog čega žene postaju depresivne.
Primed 10 fertimed je prirodni preparat na bazi meda, polena, propolisa, matične mleči i praha peruanske make. PRIMED 10 FERTIMED preporučuje se:
hormonskog disbalansa oba pola
kod stanja hroničnog stresa,
osobama izloženim povećanom psiho-fizičkom naporu.
Aktivni sastojci preparata imaju adaptogeno dejstvo, povećavaju ukupnu energiju i otpornost organizma i uklanjaju posledice hroničnog stresa. Blagotvorno deluju kod poremećaja uzrokovanih neravnotežom polnih hormona kod žena: PMS, neredovna i bolna menstrualna krvarenja, problemi u perimenopauzi. Kod muškaraca, povoljno deluje na povećanje seksualne energije i izdržljivosti

Tags: , , , ,