Gastritis se aktivira u proleće.

Written by Tanja Penić on . Posted in Blog

Za one koji pate od gastritisa ili upale sluzokože želuca proleće je neprijatno godišnje doba. Promene spoljašnje temperature predstavljaju stres za organizam, a naročito za organe za varenje. U proleće dolazi do povećanog lučenja kiseline koja nadražuje zidove želuca, pa se javljaju neprijatne tegobe poput mučnine i bola. Upala sluzokože želuca nije prolazan zdravstveni problem jer, ako se ne leči, može da preraste u mnogo ozbiljnija oboljenja organa za varenje.
Pored toga što moraju da odlaze na redovne kontrole i da se pridržavaju terapije, oboleli od gastritisa moraju da promene režim ishrane. Potrebno je da izbegavaju paradajz i južno voće jer sadrže supstance koje pojačavaju želudačnu kiselinu. Iz jelovnika treba izbaciti mesne prerađevine i slatkiše koji usporavaju varenje, kao i mahunarke koje izazivaju nadimanje. Do iritacije želuca dolazi i usled prekomernog konzumiranja žestokih pića, ali i namirnica koje sadrže kofein, kao što su koka-kola, kafa i čokolada.
Šta oštećuje želudac
Gastritis je česta bolest koju mnogi olako shvataju i tretiraju kao prolazan problem s varenjem. Međutim, lekari upozoravaju da bolest nikako ne sme da se zanemaruje.Problem treba adekvatno da se leči jer u suprotnom može da pređe u hronično stanje, a zatim i da preraste u čir na želucu.
Upala služokože uzrok tegoba
Problemi nastaju kada dođe do upale sluzokože želuca, odnosno njenog zaštitnog sloja koji treba da spreči prodor kiseline u dublje slojeve želudačnog tkiva. Upala se najčešće javlja kao posledica nepravilne i neredovne ishrane, ali i konstantnog stresa. Sluzokoža se oštećuje i usled dugotrajnog korišćenja lekova kao što su „aspirin“ ili „brufen“ ili usled infekcije bakterijom helikobakter pilori.
Bol koji upozorava
Tegobe koje prate gastritis javljaju se naglo i najčešće ne traju dugo. Obično se prvo oseti bol u gornjem delu stomaka, koji se pojačava ili smanjuje nakon uzimanja hrane. Od ostalih simptoma na bolest ukazuju mučnina, gubitak apetita, podrigivanje ili stomačni vetrovi, te osećaj nadutosti posle obroka.
Čir kao komplikacija
Ukoliko se gastritis ne leči, kao komplikacija se javlja čir na želucu, a neki oblici hroničnog gastritisa povećavaju rizik od nastajanja raka, naročito u slučajevima kada dolazi do istanjivanja želudačnog tkiva i promena u ćelijama tkiva.
Dijagnoza bolesti se postavlja gastroskopskim pregledom i pomoću nje se određuje tačno mesto oštećenja sluznice.
Terapija gastritisa se sprovodi lekovima za regulisanje želudačne kiseline i za ublažavanje tegoba. Analizom krvi može da se ustanovi prisustvo bakterije Helikobakter pilori, a u tom slučaju sprovodi se antibiotska terapija.
Prilagodite ishranu
Ako patite od gastritisa, pokušajte da se suzdržavate od hrane koja dokazano pogorša tegobe. Određena u hranu možete zameniti drugom koja je zdravija varijanta i pri tome ne izaziva tegobe:
– Umesto svežeg belog hleba u ishranu uvrstite crni hleb u vidu dvopeka.
– Ljutu papriku zamenite aromatičnim travama, kao što su timijan, origano, vlašac
– Mesne prerađevine i masno meso zamenite posnijim mesima.
– Čokoladu i dge industrijske slatkiše zamenite biskvitima i kolačima od integralnog brašna sa suvim voćem.
PRIMED 5 FEROMED je prirodni preparat na bazi meda i lekovitog bilja. Preparat PRIMED 5 se preporučuje kod gastritisa bilo kog uzroka, čak i onog uzrokovanog infekcijom bakterijom Helicobacter pylori. Aktivni sastojci preparata blagotvorno deluju na sluzokožu želuca,ubrzavaju njenu regeneraciju umanjujući simptome gastritisa.

Tags: , ,