Kako nastaju proširene vene i kako ublažiti tegobe

Written by Stanko Nikolic on . Posted in Blog, bolesti

venska insuficijencija

Na nogama se nalaze dva venska krvna suda, a svaki od njih ima I svoje grane. Jedan krvni sud je sa unutrašnje strane i prostire se duž cele noge. Vena saphena magna, velika površinska vena, uliva se u glavnu venu. Druga vena, saphena parva, mala je površinska vena, na spoljašnoj strani lista noge, kolena, uliva se u zatkolenu venu, pa preko glavne butne, karlične i donje šuplje vene šalje vensku krv u srce. U butnu venu se ulivaju duboke vene nogu. Duboke i površinske vene povezane su sa Rami comunicantes, a to je od velikog značaja kod bolesnih vena.

Venska krv se kreće ka srcu, a na venama se nalaze značajni zalisci. Zalisci služe da kontrolišu količinu krvi koja će proticati venama. Ali ako oni popuste, nastaje poremećaj u oticanju krvi kroz vene i one će se od prevelikog pritiska širiti. Proširene vene se javljaju i kod mlađih žena, ali češće se javljaju kod starijih.

Uzroci proširenih vena

Kod nekih osoba to može biti nasledna sklonost, odnosno konstitucionalna slabost simpatičkih nerava, koji održavaju tonus glatke muskulature venskog zida. Uzrok može biti u uticaju nekog hormona na pojavu varikoziteta preko nervnog sistema. Značajnu ulogu ima nervni sistem koji utiče na rad endokrinih žlezda, a preko njih i na hormone. Sve ovo utiče na promene u venama. Ako postoji urođena deformacija na zaliscima vena, naročito u predelu prepona, na mestu gde se ulivaju površinske i duboke vene u glavnu venu, odnosno butnu venu, može doći do proširenja vena. Promene na zaliscima nastaju i kao posledica zapaljenja ( flebotromboza, tromboflebitis, arteriovenske fistule, tumor u karlici koji pritiska vene). Usled toga nastaje pozitivan krvni pritisak u venama. Vene se pune, šire, oticanje krvi je usporeno, popušta elastičnost mišića u venskom krvnom sudu, a fibrozno tkivo gubi svoju elastičnost, odnosno čvrstinu. Sada mogu nastati i čvorovi koji se još nazivaju i varikoziteti. Nepravilna ishrana, pušenje, hronični zatvor, psihička i nervna napetost, uz druge činioce, doprineće u velikoj meri proširenju vena. Dugo stajanje kod nekih zanimanja (frizeri, stolari, stomatolozi, hirurzi) utiče na to da oni često obolevaju od proširenih vena.

U početku bolest ne stvara mnogo problema. Tek kasnije se javlja bol, pečenje i otežano hodanje. Ako se dugo hoda i dugo stoji, pa još ako su tabani spušteni, bol će se pojačati. Bol se može javiti i usled pritiska ili istezanja stopala i potkolenice. Menja se i boja kože – postaje modra, tanka, javlja se svrab, otok. To je već hronična venska insuficijencija. Kod povređenih obolelih mesta nastaje krvarenje a rane teško zarastaju.

Lečenje

Lečenje treba započeti u ranoj fazi bolesti. Ako je bolest u fazi kada se osećaju bolovi, grčenja, trnjenja, napetost i težina u nogama, onda treba primeniti lečenje.

Mere sprečavanja i ublažavanja bolesti su:

  • Masiranje udova, vežbe, hidroterapija, plivanje, masiranje frotirskom rukavicom ili peškirom.
  • Kada se stavlja elastična čarapa, noga mora stajati horizotalno do 10 minuta, tek onda stavljati zavoj. Kada se zavoj skida, onda nogu lako uzdići u krevetu, pa skinuti zavoj. Čarape ne smeju biti ni preuske ni preširoke zbog pravilne cirkulacije.
  • Žene treba da izbegavaju midere i podvezice, sva stezanja koja ometaju cirkulaciju krvi.
  • Veoma je važno imati redovnu stolicu, a to znači zdrava ishrana, bogata voćem i povrćem, integralnim žitaricama, mahunarkama i da se pije dosta čiste vode između obroka.
  • Neophodna je gimnastika nogu, masaža ujutru i uveče. Vožnja bicikla, zatezanje i labavljenje mišića su aktivnosti koje jačaju zid vena.
  • Značajnu ulogu ima i higijena nogu. Poslednja mera je operacija.

U tretmanu proširenih vena preporučuju se sledeći čajevi:

  1. Pomešati po 20 gr gaveza, hajdučice, preslice, po 10 gr ruzmarina i pelina i piti 3 šolje dnevno, pri čemu se jedna kašičica prelije sa 250 ml vrele vode i pije se  14 dana.
  2. Pomešati po 20 gr preslice i koprive, po 10 gr podbela i gloga, priprema se kao i prvi čaj i pije 14 dana po 3 šolje.
  3. Pomešati po 20 gr hrastove kore i žalfije, 10 gr kleke, piti 3 šolje dnevno, pri čemu se jedna kašičica prelije sa 250 ml vrele vode i pije se  14 dana.
  4. Pomešati po 20 gr različka i bokvice, po 30 gr koprive, hajdučice i crvene deteline, piti 3 šolje dnevno, pri čemu se jedna kašičica prelije sa 250 ml vrele vode i pije se  14 dana.

Tags: , , ,