Medljikovac

Written by Tanja Penić on . Posted in Ishrana, Med

Medljikovac je posebna vrsta meda koja nastaje sakupljanjem medne rose sa listova pojedinih zimzelenih ili listopadnih vrsta drveća.

Medna rosa, medljika ili mana je slatka materija čiji nastanak je uslovljen delovanjem insekata. Insekti koji isisavaju biljne sokove sa lišća i stabla drveta prerađuju ove sokove, zadržavaju proteinske delove, a šećerne komponente ostavljaju za sobom. Ove šećerne komponente pčele mogu da sakupe i koriste za proizvodnju specifične vrste meda koji se naziva medljikovac.

Medljikovac se razlikuje po sastavu u odnosu na med nastao od cvetnog nektara. Sam medljikovac može da se razlikuje po boji, mirisu, sastavu, u odnosu na klimatske uslove, vrstu insekata koji ga proizvode, kao i vrste drveta sa kog se sakuplja medna rosa. Obično je tamnije boje, ali može da bude i svetliji. Sporije kristališe u odnosu na nektarni med (npr. medljika dobijena od hrasta može i nekoliko godina da ostane u tečnom stanju).

Medljikovac je vrlo cenjen u ljudskoj ishrani. Sadrži značajne količine minerala, gvožđe, bakar, mangan, kao i antoksidanse i aminokiseline. U odnosu na druge vrste meda, ima veći sadržaj saharoze, a manje glukoze i fruktoze.

U narodnoj medicini, medljikovac se preporučuje zbog blagotvornog delovanja na disajne organe, kao i kod problema sa probavom. Zbog bogatog nutritivnog sastava, povoljno deluje i na imunološki sistem.

Ne preporučuje se dijabetičarima i osobama preosetljivim na med i druge pčelinje proizvode.

Medljikovac i druge vrste meda možete da pronađete u PRIMED BIO-APOTECI. Više informacija na 011 715 12 65.

Tags: , , ,