Reumatska groznica

Written by Stanko Nikolic on . Posted in Blog

Reumatska groznicaReumatska groznica je vrlo ozbiljna bolest srca. U 90% slučajeva oboljenje srčanih zalistaka je posledica reumatske groznice. Bolest nastaje kao kasna posledica infekcije beta – hemolitičkim streptokokom grupe A.

Uloga streptokoka– kada dodje do infekcije nosa, grla, ždrela streptokokama odnosno kada s eoboli od angine, može doći i do reumatskog oboljenja.

Šarlah je infekcija gornjeg dela organa za disanje. Sličan je akutnoj upali krajnika i ždrela uz pojavu ospi po telu (osim lica, kosmatog dela glave, dlanova i tabana). Ždrelo je crveno kao plamen, kao kod streptokoknih angina. Međutim nije svaka upala grla prouzrokovana streptokokom. Postoje virusi i neinfektivne upale i za tačnu dijagnozu potreban je  bakteriološki pregled.

Sprečavanje streptokoknih infekcija – infekcija se prenosi ili dodirom ili kapljicama (npr.kad se govori, kašlje, kija), zatim preko vazduha. Najčešće se javljaju zimi i u proleće. Ali,postoji i veliki broj zdravih kliconoša koje nose bacile u grlu i nosu. Najčešće oboljevaju deca od 5 do 15 godina starosti. Vađenje krajnika bila je jedna od zaštitnih mera. Međutim, reumatska groznica i glomerulonefritis (bolesti bubrega, mogu nastati i posle vađenja krajnika. Krajnici  su limfno tkivo i imaju zaštitnu  ulogu, pa ih ne treba vaditi bez ogromnog razloga. Neka lekar daje sud o tome.

Šta se dešava u reumatskoj groznici? U toku bolesti stvaraju se zapaljiva ognjišta u srcu, zglobovima, krvnim sudovima. Početak bolesti praćen je temperaturom, znojenjem, malaksalošću. Dolazi do gubitka apetita i težine. Zbog promene u krvnim sudovima  nastaju bolovi i u trbuhu. Karakteristični su  bolovi u zglobovima, a zglobovi su topli, pocrvene i oteknu. Svaki pokret zgloba može biti  bolan. Može biti zahvaćeni više zglobova, a može biti oteknuto samo lakat i koleno ( veliki zglobovi). Upala može i da “šeta” po zglobovima.Posle prestanka upale, na zglobovima ne ostaju vidne promene ili posledice. Moguće je i reumatični oštećenje nervnog sistema – horea. Posledice su nespretni pokreti kada ispadaju predmeti iz ruku, prosipa se hrana, a ponekad su tako drastični da je bolesnik onesposobljen i ne može sam o sebi da se stara.

Tags: , , , ,