Uzroci nastanka opstipacije.

Written by Tanja Penić on . Posted in Blog

Smatra se da nijedna funkcija organizma nije toliko promenljiva i podložna spoljašnjim uticajima kao što je pražnjenje creva. Stručnjaci kažu da normalna učestalost defekacije varira od dva do tri puta dnevno, do dva do tri puta nedeljno. Veoma je važna stabilnost obrasca pražnjenja jedne osobe, jer promena može da sugeriše bolest, isto kao i promena u količini stolice, čvrstini, ili pojavi nekog sadržaja (krv, sluz, gnoj).

Konstipacija mnogo češći problem
U slučajevima potpunog izostanka spontanog pražnjenja creva, kada se stolica dobija samo uz uzimanje sredstava za čišćenje, govori se o opstipaciji ili zatvoru. Mnogo češći problem je konstipacija, odnosno otežano pražnjenje creva, ili učestalost crevnog pražnjenja manje od dva puta nedeljno, a od tegoba mogu da se jave još i tvrda stolica, ili osećaj nedovoljne ispražnjenosti creva.
Uzroci nastanka opstipacije
Zatvor može da nastane naglo, kada obično postoji neki organski uzrok, na primer uvrtanje creva, priraslice, zaglavljivanje tvrde stolice, koja se kao čep uglavi u crevo, upotreba nekih lekova i slično. Češći je hronični zatvor, koji takođe može da bude uzrokovan nekim organskim oboljenjem, kao što su šećerna bolest, smanjena funkcija štitaste žlezde, Parkinsonova bolest. Ali, može da bude i funkcionalne prirode i tada predstavlja poremećaj osetljivosti, ili pokretljivosti nekog organa, koji se zasada ne može u potpunosti objasniti, jer iza njega ne stoji nikakva bolest organske prirode.
Funkcionalna opstipacija
Funkcionalna opstipacija je najčešća vrsta zatvora. Osim opstipacije sa normalnim prolaskom crevnog sadržaja, ali nedovoljnim izbacivanjem sadržaja iz rektuma, funkcionalna je i opstipacija sa usporenim prolaskom sadržaja kroz crevo (gubitak nagona za pražnjenje, slaba reakcija na sredstva za čišćenje a češće se javlja kod mladih žena). Postoji i poremećaj samog akta defekacije, tzv. anizam, gde ne dolazi do potpunog pražnjenja rektuma, jer se spoljašnji prsten oko anusa nedovoljno otvara. Smatra se da anizam ima više od polovine pacijenata sa funkcionalnom opstipacijom. Ovaj poremećaj izaziva često odlaganje nagona za pražnjenjem što dovodi do gubitka tog nagona. Slično je i kod osoba koje imaju bolne hemoroide, ili neku vrstu rascepa na anusu, koji dovode do veoma jakog bola pri defekaciji, pa je zbog toga odlažu.
PRIMED 14 COPRINUS je prirodan preparat na bazi meda i medicinske gljive Coprinus comatus. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.
PRIMED 14 COPRINUS se preporučuje kod hemoroida, opstipacije i problema sa varenjem. Aktivni sastojci preparata blagotvorno deluju na digestivni sistem, pomažu pravilno varenje i apsorpciju hranljivih materija iz hrane. Medicinska gljiva Coprinus comatus bogata je dragocenim vlaknima koja utiču na poboljšanje probave i ublažavaju tegobe kod unutrašnjih ili spoljašnjih hemoroida.

Tags: , , , ,