Za povećanje masnih naslaga najbitniji je ukupan dnevni unos kalorija

Written by Stanko Nikolic on . Posted in Blog, Ishrana

pictures-2012_june-Dijeta_984042442Kada je u pitanju povećanje telesne mase u vidu taloženja masnih naslaga, važniji je ukupan broj unetih kalorija nego odakle one potiču (mnogo ili malo belančevina).
Istaživanja pokazuju da osobe koje se hrane na isti način, visokokaloričnom hranom, dobijaju skoro identično na težini. Kod osoba čija je ishrana siromašnija proteinima u manjoj meri dolazi do povećanja ukupne telesne mase u odnosu na ishranu sa više proteina, međutim, takav krajnji ishod je rezultat gubitka mišićne mase usled smanjenog unosa proteina.
Istraživanje sprovedeno u Luizijani u trajanju od 3 meseca obuhvatilo je 25 mladih, zdravih osoba u cilju istraživanja uticaja vrste hranljivih materija na povećanje telesne mase.
U toku prvih nekoliko nedelja utvrđeno je koliko je kalorija dnevno potrebno svakom od učesnika u studiji za održavanje postojeće telesne mase.
Zatim, tokom 8 nedelja, ispitanici su dobijali oko 1000 kalorija više od baznih potreba. Jedna trećina ispitanika dobijala je obroke sa preporučenih 15% proteina, dok su druga i treća grupa ispitanika dobijali obroke sa manje proteina, ili više (do 25%).
Svi ispitanici su imali povećanje telesne mase, ali ne podjednako. Osobe koje su bile na dijeti sa malo proteina imali su povećanje telesne mase oko 3,15kg, u poređenju sa 5,85-6,3kg, koliko je bilo povećanje telesne mase kod druge i treće grupe.
Međutim, upoređivanjem odnosa masnoće i mišićne mase u telu, utvrđeno je da su osobe koje su unosile hranu siromašnu proteinima izgubile određen procenat mišićne mase, usled nedostatka proteina kao gradivne materije. Kod njih je, u stvari, ukupno povećanje telesnih masti bilo skoro identično kao  kod ispitanika na ishrani bogatoj proteinima, osim što su oni pored povećanja telesne masti imali i povećanje zdrave mišićne mase.

Zaključak: Vaga nije uvek dobro merilo procene gubitka ili povećanja telesne težine. Ukoliko imate potrebu da određenom dijetom regulišete telesnu težinu, vodite računa da zastupljenost pojedinih hranljivih materija bude u ravnoteži, kako bi pored smanjenja telesne težine održali organizam zdravim.

Tags: , , ,